Home Проекти Постаті землі Бердичівської Бедь Михайло Михайлович

Бедь Михайло Михайлович

2298
0
SHARE

Бедь Михайло Михайлович (нар. 21 вересня 1955, с. Річка, Міжгірський р-н, Закарпатська обл., УРСР – пом. 10 березня 2021, с. Терехове, Бердичівський р-н, Житомирська обл., Україна) – освітянин, краєзнавець.


Бедь Михайло Михайлович.

Бедь Михайло Михайлович народився 21 вересня 1955 року в селі Річка Міжгірського району Закарпатської області у сім’ї селянина. У цьому гірському краї пройшло його дитинство та юність.

У 1963 році Михайло вступив до першого класу Річанської восьмирічної школи, яку закінчив у 1971 році. В її стінах, поряд із засвоєнням основ наук, започатковано його виховання у дусі соціальної справедливості і колективізму.

У 1971-1973 роках Михайло Михайлович навчається в Ужгородській середній школі-інтернаті №2 Закарпатської області. Там значно розширився його світогляд, поглибились знання про закони розвитку людської цивілізації. Це й привело Михайла до глибокого вивчення філософії та історії.

Здобувши середню освіту, восени 1973 року Михайло Михайлович був призваний до лав Збройних Сил. Демобілізувався з війська у листопаді 1975 року.

У 1976-1977 роках Михайло Бедь працював регулювальником радіоапаратури на Міжгірському заводі — філіалі Львівського ВО “Електрон” Закарпатської області, займався перевіркою ланок блоку кольорового зображення у телевізорах. У 1976 році вступив до Ужгородського державного університету, який закінчив у 1982 році. Здобув спеціальність учителя історії та суспільствознавства середньої школи.

Михайло Бедь проводить екскурсію в музеї історії села Терехове, 2006 р.

З 1977 по 1979 рік Михайло Бедь працював учителем історії й права у Синевир-Полянській восьмирічній школі Міжгірського району Закарпатської області. Потім переїхав до Ужгорода і влаштувався на роботу вихователем професійно-технічного училища №6, де працював по 1982 рік. У 1982-1983 роках викладав історію та географію у Смереківській восьмирічній школі Великоберезнянського району Закарпатської області.

У 1983 році Михайло Михайлович переїхав на Житомирщину. Протягом року працював організатором позакласної та позашкільної роботи Райгородоцької середньої школи ім. В.К. Олійника Бердичівського району.

З 1984 по 1987 рік Михайло Бедь — на посаді директора Терехівської восьмирічної школи Бердичівського району. Потім, у 1987-1989 роках учителював у даній школі, викладав історію та географію, був класним керівником.

У 1989 році Михайло Бедь обраний головою виконавчого комітету Терехівської сільської ради народних депутатів, де працював тривалий час. Також обирався депутатом Терехівської сільської ради 21-22 скликань. У цей непростий час економічних та суспільних перетворень, що проходять в Україні, він керував місцевою громадою.

Михайло Бедь та краєзнавець Василь Котов перед входом до музею історії села Терехове.
с. Терехове, 2006 р.

У грудні 1992 року Михайло Михайлович став членом Соціалістичної партії України. Завдяки його ініціативі та підтримці місцевої ветеранської організації у селі Кикишівка, що входить до складу сільської ради, встановлено пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків (1994 р.). Через рік – у 1995 – такий же пам’ятний знак відкрився і в Тереховому.

Ще в середині 80-х років у Тереховому відомим краєзнавцем та колишнім директором Терехівської школи М.Ю. Шепелюком проводились роботи по створенню музею, присвяченого видатному англійському письменнику польського походження, що народився у Тереховому, Джозефу Конраду (Джозеф Теодор Конрад Коженьовський). Музей відкрили у 1987 році. У 90-х роках Михайло Бедь брав активну участь у наповненні експозицій музею, а з відходом М. Шепелюка від активної праці у зв’язку з хворобою на початку 2000-х років – став завідувачем музею та працював на цій посаді до травня 2017 року.

Михайло Бедь вітає учасників міжнародної науково-краєзнавчої конференції “Бердичівська земля у плині часу”.
Бердичів, 27 вересня 2007 року.

Історик за освітою, Михайло Михайлович активно досліджував історію краю, де проживає. Він активно співпрацював із періодичною пресою і всіляко популяризував місцеву історію та видатних людей, доля яких пов’язана з Бердичівщиною. У місцевих газетах “Земля Бердичівська”, “Бердичівський вісник” (припинила існування на початку 2005 року), “РІО”, журналі “Бердич” з’являються його численні статті краєзнавчого характеру. Буквально перед науково-краєзнавчою конференцією, що відбулась у Бердичеві у 2005 році, побачила світ його перша книжка про уродженця села Хажин, Героя Радянського Союзу, відомого вченого фізика-ядерника В.Й. Мостового. Та особливо плідною була його співпраця з Павлом Скавронським – педагогом, загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №11 міста Бердичева, згодом директором Музею історії міста Бердичева, головою Бердичівського регіонального товариства національної спілки краєзнавців України. На протязі останнього десятиліття вони спільно створили та опублікували низку цікавих краєзнавчих матеріалів, які з’явились у науково-краєзнавчих збірниках.

У 2007 році у Бердичеві відбулась міжнародна науково-краєзнавча конференція “Бердичівська земля у плині часу”, присвячена 150-річчю від дня народження класика англійської літератури Джозефа Конрада. І Михайло Бедь брав активну участь як у підготовці конференції, так і в її проведенні. Він також готував до конференції краєзнавчі матеріали на тему Конрадіани та з історії Бердичівського краю.

У 2012-2014 рр. спільно з іншими авторами-краєзнавцями Михайло Бедь працював над великою книгою з історії Бердичівського району. Але з багатьох причин вона побачила світ лише влітку 2020 року.

Михайло Михайлович Бедь одружений, виховав двох синів, проживав у селі Терехове.

Помер Михайло Бедь 10 березня 2021 року.

Джерела і література:

Бедь Михайло Михайлович. Автобіографія. // “Земля Бердичівська”, №16 (14312) від 23.02.1994 р.

Відкрито музей в Тереховому. // “Радянський шлях” від 09.12.1987 р.

Славен наш Бердичівський край! // “Земля Бердичівська”, №41 (15629) від 12.10.2007 р.


Зустріч учасників міжнародної науково-краєзнавчої конференції “Бердичівська земля у плині часу” біля музею історії села Терехове і англійського письменника Джозефа Конрада, 27 вересня 2007 року.
Краєзнавці Михайло Бедь та Броніслав Марковський під час пленарного засідання учасників міжнародної науково-краєзнавчої конференції “Бердичівська земля у плині часу”, присвяченої 150-річчю від дня народження класика англійської літератури Джозефа Конрада, 27 вересня 2007 р.

Перелік краєзнавчих праць М.М. Бедя останнього десятиліття (уривок):

Бедь М.М. Учений і воїн. – Бердичів: Бердичіврегіонвидав, 2004. – 64 с.

Бедь М.М., Скавронська О.П. Краєзнавець, організатор музейної справи М.Ю. Шепелюк // Житомирщина на зламі тисячоліть. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. Т. 21 / Відп. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М.А.К., 2000. — С. 360-361.

Бедь М.М. Аполло Коженьовський: сторінки біографії // Бердичівщина: поступ у третє тисячоліття / Науковий збірник “Велика Волинь”. – Житомир-Бердичів: М.А.К., 2001. – С. 44-46.

Бедь М.М. Із літературно-критичної спадщини Джозефа Конрада // Бердичівщина:  поступ у третє тисячоліття / Науковий збірник “Велика Волинь”. – Житомир-Бердичів: М.А.К., 2001. – С. 401.

Бедь М.М. Стефан Бобровський – учасник Польського повстання 1863-1864 рр. // Бердичівщина: поступ у третє тисячоліття / Науковий збірник “Велика Волинь”. – Житомир-Бердичів: М.А.К., 2001. – С. 42-43.

Бедь М.М., Скавронський П.С. З історії формування та бойового шляху 1-го танкового корпусу 2-ї польської армії Війська Польського // Поляки на Волині: історія і сучасність. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 30 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М. Косенко, 2003. — С. 176-179.

Бедь М.М., Скавронський П.С. З історії формування та бойової діяльності польської партизанської бригади імені Ванди Василевської // Поляки на Волині: історія і сучасність. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 30 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М. Косенко, 2003. — С. 180-185.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Торчинський маніфест — важливий документ з історії життя селянства на Волині середини і другої половини ХVІІІ століття // Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і ковельщина в історії України та Волині. Матеріали ХІІ Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції, присвяченої 12-й річниці Незалежності України і 485-й річниці надання Ковелю Магдебурзького права. Збірник наукових праць. У 2-х частинах. Ч. 1. — Луцьк: Надстир’я, 2003. — С. 294-295.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Конрадівські експозиції музею історії с. Терехове // Музейна справа на Житомирщині: історія, досвід, проблеми. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 33 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: Видання М. Косенко, 2005. — С. 39-46.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Безсмертя Зигмунда Падлєвського // Бердичів древній і вічно молодий. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 32 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: ПП М. Косенко, 2005. — С. 249-253.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Визволитель Бердичева — Герой Радянського Союзу Георгій Петровський // Бердичів древній і вічно молодий. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (8-11 червня 2005 р.) / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: Видання М. Косенко, 2005. — С. 158-160.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Визволитель Бердичева — Герой Радянського Союзу Олексій Карабанов // Бердичів древній і вічно молодий. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (8-11 червня 2005 р.) / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: Видання М. Косенко, 2005. — С. 162-164.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Визволитель Бердичева — Герой Радянського Союзу Федір Борідько // Бердичів древній і вічно молодий. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (8-11 червня 2005 р.) / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: Видання М. Косенко, 2005. — С. 156-158.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Вісімнадцята армія у боях за Бердичів // Бердичів древній і вічно молодий. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (8-11 червня 2005 р.) / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: Видання М. Косенко, 2005. — С. 56-57.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Оборона Бердичівщини в 1941 році // Бердичів древній і вічно молодий. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (8-11 червня 2005 р.) / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: Видання М. Косенко, 2005. — С. 54-56.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Бої за визволення Острога // Історія музейництва, пам’яткоохоронної справи, краєзнавства і туризму в м. Острозі і на Волині. Науковий збірник. Випуск І. — Острог: 2006. — С. 220-223.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Видатні воєначальники – визволителі Старокостянтинова // Кобудь-Костянтинів-Старокостянтинів: історія, археологія, культура, архітектура. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції, присвяченої 800-літтю міста, 10-11 березня 2006 року. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. – Т. 34 / Ред. О.І. Журко. – Старокостянтинів, 2006. – С. 127-135.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Бої за визволення Острога // Історія музейництва, пам’яткоохоронної справи, краєзнавства і туризму в м. Острозі і на Волині. Науковий збірник. Випуск І. — Острог: 2006. — С. 220-223.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Бойові дії 13-ї армії у межиріччі Случі і Стиру // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Сторінки воєнної історії Маневиччини та Полісся. Науковий збірник. Випуск 19. Матеріали ХІХ Волинської обласної науково-практичної конференції, 21-22 вересня 2006 р. — Луцьк: 2006. — С. 33-36.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Леся Українка і Грузія // Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури. Науковий збірник. Випуск 3. Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції, 24-25 лютого 2006 року, с. Колодяжне. ― Луцьк, 2006. ― С. 42-44.

Бедь М.М., Скавронський П.С. 3-я гвардійська танкова армія у боях за визволення Проскурова // Місто Хмельницький в контексті історії України. Матеріали наукової конференції присвяченої встановленню дати “1431 рік” датою найдавнішої згадки про Хмельницький в історичних документах. – Хмельницький, Кам’янець-Подільський: Оіюм, 2006. – С. 128-134.

Бедь М.М., Скавронський П.С. З історії 287-ї Новоград-Волинської стрілецької дивізії // Звягель – Новоград-Волинський: від сивої давнини до сьогодення. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. Вип. 36 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. – В 2-х т. Т. ІІ. – Житомир: М. Косенко, 2007. – С. 263-270.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Генерал армії Г.К. Маландін на Поліссі // Звягель – Новоград-Волинський: від сивої давнини до сьогодення. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. Вип. 36 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. – В 2-х т. Т. ІІ. – Житомир: М. Косенко, 2007. – С. 252-263.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Житомирщина у біографії генерала армії М.О. Пуркаєва // Проблеми українського державотворення: історія і сучасність. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. – Вип. 35 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. – у 2-х т. – Т. І. – Житомир: М. Косенко, 2007. – С. 193-197.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Джозеф Конрад про свою літературну працю // Бердичівська земля у плині часу. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. Вип. 37. Матеріали Міжнародної науково-краєзнавчої конференції, присвяченої 150-річчю від дня народження класика англійської літератури Джозефа Конрада (26-29 вересня 2007 року, м. Бердичів) / Гол. ред. М.Ю. Костриця. – У 2-х т. – Т. І. – Житомир: М. Косенко, 2007. – С. 141-148.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Внесок М.Ю. Шепелюка у вивчення та популяризацію життя і творчості Джозефа Конрада // Бердичівська земля у плині часу. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. Вип. 37. Матеріали Міжнародної науково-краєзнавчої конференції, присвяченої 150-річчю від дня народження класика англійської літератури Джозефа Конрада (26-29 вересня 2007 року, м. Бердичів) / Гол. ред. М.Ю. Костриця. – У 2-х т. – Т. І. – Житомир: М. Косенко, 2007. – С. 106-117.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Генерал-полковник М.А. Парсегов в оборонних боях 1941 року на Поліссі // Житомирщина: минуле, сьогодення, поступ у майбутнє. Науковий збірник / За заг. ред. П.Ю. Саух, О.М. Швидак, І.І. Ярмошик та ін. — Т. 1. — Житомир: Вид-во ЖДУ ім.. І. Франка, 2007. — С. 114-117.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Шевченко і світова культура // Материалы VІ международного семинара “Т.Г. Шевченко и мировая культура”. 10-14 мая 2006 года  / Под ред. Т.Н. Лебедевой. – Санкт-Петербург: 2007. – С. 55-71.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Бойові дії 7-го гвардійського танкового корпусу на початку березня 1944 року // Антонінський край у просторі і часі. Матеріали Міжнародної науково-краєзнавчої конференції (11-14 червня 2008 року, смт Антоніни Красилівського району Хмельницької області). Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Вип. 39 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — У 2-х тт. — Т. ІІ. — Житомир: В. Котвицький, 2008. — С. 134-137.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Бойові і трудові звитяги В.Й. Мостового // Материалы VІІ Международного семинара “Деятели науки и культуры России с Украины”. 13-18 мая 2007 г. / Под ред. Т.Н. Лебединской. — Санкт-Петербург, 2008. — С. 232-242.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Герой Радянського Союзу В.Є. Ривж – визволитель Кам’янця Подільського // Антонінський край у просторі і часі. Матеріали Міжнародної науково-краєзнавчої конференції (11-14 червня 2008 року, смт Антоніни Красилівського району Хмельницької області). Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Вип. 39 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — У 2-х тт. — Т. ІІ. — Житомир: В. Котвицький, 2008. — С. 137-144.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Природно-ресурсний потенціал та екологічна регіональна політика на Бердичівщині // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Регіон-2008: стратегія оптимального розвитку” (16-17 жовтня 2008 року, м. Харків). Збірник наукових праць / Гол. ред. колегії В.С. Бакіров. — Харків, 2008. — С. 266-269.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Проскурівсько-Чернівецька наступальна операція та її історичне значення // Антонінський край у просторі і часі. Матеріали Міжнародної науково-краєзнавчої конференції (11-14 червня 2008 року, смт Антоніни Красилівського району Хмельницької області). Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Вип. 39 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — У 2-х тт. — Т. ІІ. — Житомир: В. Котвицький, 2008. — С. 123-134.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Природодослідницька діяльність П.І. Устименка // Наукові засади збалансованого розвитку регіону. Матеріали Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції (1-4 жовтня 2008 р.) Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. Вип. 40. / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: В. Котвицький, 2008. — С. 364-376.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Бердичів у військовій біографії генерал-полковника М.П. Кривоноса // Україна від епохи УНР до початку ХХІ століття. Матеріали Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції присвяченої 125-річчю від дня народження І.А. Фещенка-Чопівського (20-22 січня 2009 р., м. Житомир). — Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Вип. 41 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М. Косенко, 2009. — С. 509-514.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Герой Радянського Союзу генерал армії М.Ф. Ватутін і Житомирщина // Україна від епохи УНР до початку ХХІ століття. Матеріали Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції присвяченої 125-річчю від дня народження І.А. Фещенка-Чопівського (20-22 січня 2009 р., м. Житомир). — Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Вип. 41 / Гол. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М. Косенко, 2009. — С. 514-521.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Герой Радянського Союзу К.М. Леселідзе і Бердичівщина // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Сторінки воєнної історії краю. Науковий збірник. Випуск 30. Матеріали ХХХ Всеукраїнської науково-практичної історико-краєзнавчої конференції, 24-25 березня 2009 року, м. Луцьк. — Луцьк, 2009. — С. 285-287.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here