Home Проекти Постаті землі Бердичівської Базилівський Євген Федорович

Базилівський Євген Федорович

1627
0
SHARE

Базилівський Євген Федорович (нар. 2 серпня 1930, с. Андріяшівка, Янушпільський р-н, Бердичівська округа, УСРР – пом. 28 травня 2006, с. Андріяшівка, Бердичівський р-н, Житомирська обл., Україна) – механізатор радгоспу “Райгородок”, Герой Соціалістичної Праці.


Базилівський Євген Федорович
(1930-2006).

Базилівський Євген Федорович народився 2 серпня 1930 року в селі Андріяшівка Янушпільського (нині Бердичівського) району Житомирщини в багатодітній селянській родині, де виховувалось шестеро дітей. Син хлібороба, він від батьків успадкував любов до землі, до селянської праці. Початкову освіту Євген отримав в Андріяшівській школі, яка займала колишній панський будинок.

Щоб допомогти своїй родині Євген Базилівський у десятирічному віці пішов працювати – пас череду, був помічником їздового.

З початком німецько-радянської війни та подальшої окупації родина Базилівських, як і всі односельці, важко пережила роки лихоліття. По визволенню села від німецьких загарбників Євген Базилівський працював у місцевому колгоспі “Радянський шлях”, у 1951 році закінчив Райгородоцьку вечірню школу та отримав середню освіту. Наступні чотири роки Євген проходить строкову військову службу в лавах Військово-морського флоту матросом на Балтиці.

Після повернення з військової служби Євген Базилівський продовжує працю в колгоспі “Радянський шлях”, тракторист машино-тракторній станції. У 1958 році одружився. Разом із дружиною Галиною Михайлівною виростили та поставили на ноги четверо дітей – три сина та дочку.

У 1961 році на базі Райгородоцького колгоспу створюється радгосп “Райгородок”, в якому Євген Базилівський працює трактористом, згодом ланковим механізованої ланки по вирощуванню картоплі, яку очолив у 1962 році.

У 1963 році на одній із обласних нарад Євген Базилівський зустрівся з відомою на той час ланковою Мартою Савівною Худолій. Євген Федорович переймає у неї досвід по вирощуванню картоплі за новою технологією без використання ручної праці, яку тільки почали запроваджувати на Поліссі (до цього використовували квадратно-гніздовий метод садіння). Євген Іванович став одним із перших у Житомирській області, хто застосував новий метод, збирає спочатку по 450 цнт., а згодом і 462 цнт. клубнів напівкормової картоплі на 8-ми гектарах землі (сорт “Сіянець-412”; напівкормова картопля має більшу врожайність, ніж столові сорти).

Радгосп “Райгородок”, в якому працює Євген Базилівський, з початку 1960-х років став відомим на всю Україну завдяки великим врожаями “другого хліба” – картоплі. Євген Федорович ділиться своїм багатим досвідом із механізаторами-картоплярами області, користується серед них заслуженим авторитетом. На базі його механізованої ланки створюється та діє обласна школа передового досвіду, виходить друком брошура “Картопля – культура механізаторів”. Ім’я Євгена Базилівського занесли до обласної Книги Пошани. Щоденна наполеглива і самовіддана праця, винахідливість та ініціативність, працелюбність дають свої плоди – Євгена Федоровича за досягнення у праці нагороджено орденом Леніна, численними грамотами.

Відзначаючи великі заслуги ланкового Указом Президія Верховної Ради СРСР від 30 квітня 1966 року за успіхи, досягнуті у збільшенні виробництва й заготівлі картоплі, овочів, Євгену Федоровичу Базилівському присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням медалі “Серп і Молот” та ордену Леніна.

Ланка Євгена Базилівського на збиранні врожаю.

Все своє трудове життя Євген Базилівський займався вирощуванням картоплі, спочатку напівкормових сортів, згодом лише столових сортів. У 1980-і роки середня врожайність картоплі столових сортів на його полях становила біля 250 цнт. з гектара, що було одним із найкращих результатів на той час.

Євген Базилівський неодноразово обирався депутатом Бердичівської районної та Житомирської обласної Ради народних депутатів. Був членом Житомирського обласного комітету Комуністичної партії, делегатом районних та обласних партійних конференцій.

За трудові досягнення Євген Базилівський отримав численні нагороди, серед яких орден Жовтневої Революції (1977), два ордени Леніна (1966, 1973), медаль “Ветеран праці”, ювілейна медаль “За доблесну працю. В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна”, медаль “50 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.” та інші.

Могила Героя Соціалістичної Праці Базилівського Євгена Федоровича, червень 2011 р.

У серпні 1990 року Євген Базилівський досяг пенсійного віку та вийшов на заслужений відпочинок. У ці часи в країні розпочались економічні перетворення, Україна отримала незалежність. Але у зв’язку з кризовими явищами в економіці його багатий досвід та вміння вирощувати картоплю залишилися незатребуваними.

Помер Базилівський Євген Федорович 28 травня 2006 року. Похований у селі Андріяшівка в західній частині сільського кладовища. У 2007 році на могилі встановлено надгробок із портретом Героя та присвятним написом.

Джерела і література:

Собчик П. У вирі життя. // “Радянський шлях”, №7 (10361) від 13.01.1976 р.

Коржук В. Фотозамітка. // “Радянський шлях”, №184 (11363) від 22.11.1980 р.

І знову спориться робота. // “Радянський шлях”, №147 (12186) від 14.09.1982 р.

Базилевський Є. Бути на землі господарем. // “Радянський шлях”, №59 (12512) від 14.04.1984 р.

Кравченко В. Останній Герой… // “Земля Бердичівська”, №23 (15558) від 02.06.2006 р.

Герої Соціалістичної Праці. // “Земля Бердичівська”, №16 (15708) від 17.04.2009 р.

Архів родини Базилівських.


Базилівський Євген Федорович.
Євген Базилівський під час військової служби на Балтійському флоті.
Євген Федорович з дружиною Галиною Михайлівною.
Євген Федорович з синами.

Євген Базилівський на роботі.

Герої Соціалістичної Праці Бердичівського району (зліва на право): Євген Федорович Базилевський, Олександра Тимофіївна Михайлюк, Яків Григорович Зощук. Листопад 1978 р. Фото Віктора Коржука.
Євген Базилівський на виставці досягнень народного господарства СРСР, м. Москва, 1981 р.
XXIV Житомирська обласна партконференція. У верхньому ряду – Євген Базилівський. 9 грудня 1988 р.

Євген Базилівський серед передовиків виробництва Бердичівського району.
Делегати XXII Житомирської обласної партконференції від Бердичівського району. Перший зліва Євген Базилівський, 7 січня 1984 р.

Герої Соціалістичної Праці та Радянського Союзу Житомирщини на зустрічі в Житомирському обласному виконавчому комітеті, присвяченій 50-річчю Великої Перемоги, 6 травня 1995 р.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here