Home Проекти Постаті землі Бердичівської Бабійчук Василь Захарович

Бабійчук Василь Захарович

2017
0
SHARE

Бабійчук Василь Захарович (нар. 25 вересня 1927, с. Млинище, Іванківський р-н, Житомирська округа, УСРР) – голова виконкому Бердичівської районної ради, Почесний громадянин Бердичівського району.


Бабійчук Василь Захарович.

Бабійчук Василь Захарович народився 25 вересня 1927 року в селі Млинище нині Житомирського району Житомирської області. Його батько, Захар Іванович був головою сільської ради, але у листопаді 1937 року заарештований за звинуваченнями у антирадянській діяльності і за постановою трійки при УНКВС по Житомирській області на початку грудня 1937 року розстріляний (реабілітований у 1961 році).

Василь Бабійчук навчався у школі села Луки. Під час німецько-радянської війни родина Бабійчуків переїхала в евакуацію до Дніпропетровської області, а по її закінченні повернулась до рідної домівки у Млинище.

У 1946 році Василь Захарович збирався поступити на навчання до Київського Державного Університету, але у зв’язку з голодом 1946-1947 рр. змушений був полишити цю мрію. Через рік – у 1947 – він вступив до Житомирського сільськогосподарського інституту, який успішно закінчив у 1952 році.

Після закінчення інституту Василь Захарович Бабійчук працював на посаді агронома, згодом став головним агрономом Горохівської МТС у Волинській області.

У 1958 році Василь Бабійчук переїхав у село Швайківка Бердичівського району, де працював головним агрономом, секретарем парторганізації місцевого колгоспу “Новий шлях”.

У 1966 році Василь Захарович обирається головою колгоспу “Новий шлях”. За роки праці у колгоспі шляхом впровадження нових технологій, передового досвіду він спромігся підвищення врожайності с/г культур.

З 1968 по 1974 рр. Василь Захарович працював начальником управління сільського господарства райвиконкому. А з 1974 по 1987 рік – на протязі тринадцяти років – Василь Захарович очолював виконком Бердичівської районної ради депутатів трудящих.

На святі 100-річчя Мирославської середньої школи, 1984 р.

За час його роботи на посаді голови райвиконкому значно зросли обсяги будівництва приміщень соціально-культурного призначення у Бердичівському районі, а саме: побудовано нові школи у селах Рея, Райгородок, Мирославка, Хажин, Скраглівка; реконструйовано школу у с. Швайківка, а також дитячі садки в селах Рея, Садки, Солотвин, Гардишівка. Силами господарств Бердичівського району у місті по вулиці Леніна побудована районна лікарня. У селі Мирославка розпочато будівництво поліклініки, побудовано ФАП в селах Малосілка, Буряки, Озадівка. Побудовано також заклади культури у селах Мирославка, Райгородок, Никонівка, Семенівка, Маркуші, спортивний комплекс у селі Скраглівка, адміністративні будинки та приміщення сільських рад у селах Осикове, Скраглівка, Терехове, Солотвин, Хажин, Гришківці, Озадівка, Низгірці, Буряки. Споруджено нові магазини у селах Солотвин, Хажин, реконструйовано магазини в Мирославці та Гришківцях. Проведено роботи по будівництву доріг із твердим покриттям до кожного населеного пункту району, що забезпечило регулярне автобусне сполучення сіл із містом Бердичевом.

За досягнення у праці Василь Захарович Бабійчук нагороджений двома орденами “Знак пошани”. Має медалі “Ветеран праці” та Комітету ВДНГ, Почесні грамоти Житомирського ОК КПУ.

Василь Бабійчук на своє 90-річчя, 25 вересня 2017 р.

П’ять разів Василь Захарович Бабійчук обирався депутатом обласної ради, вісім – районної ради.

З 1988 року Василь Захарович Бабійчук на заслуженому відпочинку, проживає у Бердичеві. 63 роки в любові і злагоді Василь Захарович прожив із дружиною Галиною Степанівною. Виростив і виховав доньку та сина, дочекався п’ятьох онуків, двох правнуків.

Рішенням Бердичівської районної ради від 23.06.2009 року №191 Василю Захаровичу Бабійчуку одному з перших у районі присвоєно звання “Почесний громадянин Бердичівського району”.

Джерела і література:

За матеріалами Бердичівської районної ради.


Василь Бабійчук та Клавдія Філіпова (в центрі) серед ветеранів Другої світової війни.
Василь Бабійчук серед обраних депутатів до Житомирської обласної ради.
Василь Бабійчук (в центрі) та призери чемпіонату з футболу серед колективів спортивного товариства “Колос”.
Василь Захарович Бабійчук на відкритті спортивного комплексу у селі Скраглівка, 12 липня 1981 року.
Фото Володимира Солодкого.
Василь Захарович Бабійчук на відкритті спортивного комплексу у селі Скраглівка, 12 липня 1981 року.
Фото Володимира Солодкого.
Василь Захарович Бабійчук на відкритті спортивного комплексу у селі Скраглівка, 12 липня 1981 року.
Фото Володимира Солодкого.
Василь Захарович у колі своїх дітей, онучки та правнучки, вересень 2017 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here