Home Новини Американська розвідка над Бердичівщиною

Американська розвідка над Бердичівщиною

1777
0
SHARE

Уся друга половина ХХ ст. характеризується гострим військово-політичним протистоянням США та СРСР, яке історики звикли називати “Холодною війною”. У цю небезпечну геополітичну “гру” були втягнуті всі куточки планети Земля. Розвідки обох військових блоків не припиняли свою роботу навіть в часи так званих “розрядок” чи “потеплінь”.

Територія Бердичівщини у цьому процесі виключенням не стала. Зважаючи на те, що тут у радянську добу знаходилась велика кількість військових об’єктів, Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США у 1964-1965 рр. здійснило аерофотозйомку Бердичівського району.

До вашої уваги представлено частину з цих фото:

1) військові бараки біля с. Семенівка;

2) загальний план м. Бердичева і району із зазначенням військових об’єктів;

3) військові частини м. Бердичева;

4) загальний план військових об’єктів м. Бердичева.

Окрім військових об’єктів із території нашого краю ЦРУ цікавили і промислові. Звичайно, стороною не обійшли один із найбільших – машинобудівний завод “Прогрес”, якому відведено цілий документ. Нижче бачимо його частину.

Доступу до цієї інформації ми завдячуємо американському законодавству – воно зобов’язує ЦРУ опубліковувати секретні документи віком понад 25 років.

Дивлячись на них, страшно собі навіть уявити, що могло статись тут, у нашому краї, у випадку переростання Холодної війни в “Гарячу”…

Віталій Матвійчук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here