Home Проекти Постаті землі Бердичівської Шеремет Петро Павлович

Шеремет Петро Павлович

1251
0
SHARE

Шеремет Петро Павлович (нар. 12 березня 1937, с. Лихосілка, Янушпільський р-н, Київська обл., УРСР) – механізатор, орденоносець, Почесний громадянин Бердичівського району.


Шеремет Петро Павлович.

Шеремет Петро Павлович народився 12 березня 1937 року в селі Лихосілка нині Чуднівського району Житомирської області. Там же навчався у початковій школі, закінчив 4 класи. Але у зв’язку з німецько-радянською війною 1941-1945 рр. та повоєнною розрухою отримати повну освіту малому Петру не судилось.

Петро Шеремет влаштувався різноробочим до місцевого колгоспу “Радянський хлібороб”. Через деякий час вступив до школи механізаторів при машино-тракторній станції, згодом трирічна служба у лавах Радянської Армії.

У 1960 році Петро Шеремет одружився з Євгенією Степанівною та переїхав до села Озадівка Бердичівського району. З цього часу з родиною проживав у Озадівці, працював у місцевому колгоспі імені Кірова. Петро Павлович разом із дружиною виростили двоє дітей, дочекались онуків та правнуків.

Тяга до техніки Петру Шеремету передалась, мабуть, від батька, який теж був механізатором, але недовго: у 1939 році, будучи кадровим військовим Червоної Армії він загинув під час т. зв. Визвольного походу Червоної Армії у Західну Україну й Західну Білорусь. Тому мати виховувала Петра з сестрою одна, отримуючи, правда, за батька невелику пенсію.

З 1960 по 1992 рік, практично все трудове життя, Петро Шеремет провів за важелями трактора в колгоспі. Спочатку це були гусеничні трактори КДП-35, ДТ-54, Т-64. Потім механізатор пройшов перекваліфікацію для роботи на важких тракторах, і до самої пенсії працював на тракторах Т-150.

1960-1980-і роки – часи п’ятирічних планів і соціалістичних змагань в країні. Трактористи брали на себе соціалістичні зобов’язання, які намагались виконувати та перевиконувати. Наприклад, трактористи зобов’язувались виробити на трактор 2200 гектарів оранки, але Петро Шеремет брав зобов’язання на 2800-3000 гектарів. І так щороку. Він старанно слідкував за технікою, намагаючись виконувати роботу якісно. Працював на найважчих ділянках, у погоду та в негоду.

За наполегливу працю з’явились і перші нагороди. Спочатку Почесні грамоти та дипломи, з часом і більш матеріальні: за підсумками чергового змагання Петру Павловичу вручили настінний килим, у 1981 році він отримав республіканську премію – дорожній мотоцикл “Восход”. У 1977 році Петра Шеремета за трудові досягнення нагороджено орденом Трудової Слави III ст. Чергову високу державну нагороду механізатор отримав через півтора десятиліття – 27 червня 1991 року Президент СРСР Михайло Горбачов підписав Указ про нагородження Петра Шеремета орденом Трудової Слави II ст.

У 1992 році Петро Павлович вийшов на заслужений відпочинок. Але перебуваючи на пенсії ще працював на колгоспній кузні, навчав молодих механізаторів трудової майстерності – на тракторному стані колишнього колгоспу ім. Кірова розмістило свою виробничу базу товариство “Укрзернопром”, яке нині обробляє поля в Бердичівському та сусідніх районах. Має Петро Шеремет і невелике хобі – робить із дерева різні корисні у господарстві речі: кісся, граблі, ручки до молотків та сокир, тощо. Мабуть, у половині садиб села Озадівка є інструменти, виготовлені його руками.

Враховуючи звернення окремих депутатів Бердичівської районної ради, членів трудового колективу сільськогосподарського підприємства, за особистий внесок і вагомі здобутки в соціально-економічному розвитку району та з нагоди Дня Незалежності України рішенням Бердичівської районної ради №160 від 22 серпня 2012 року Петру Павловичу Шеремету присвоєно звання “Почесний громадянин Бердичівського району”.

Нині Петро Павлович Шеремет разом із дружиною проживає в селі Озадівка Бердичівського району.

Джерела і література:

Доманський О. Вони творили історію Бердичівського району. // “РІО Бердичів”, №66 (1029) від 21 серпня 2012 р.

Біографічна довідка Озадівської сільської ради №885 від 10.08.2012 р.

Рішення Бердичівської районної ради від 22.08.2012 р. №160.


Петро Шеремет на обійсті своєї садиби, 2012 р.
Петро Шеремет з дружиною Євгенією Степанівною, 2012 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here