Home Проекти Музеї Бердичівщини Швайківка. Музей воїнів-інтернаціоналістів

Швайківка. Музей воїнів-інтернаціоналістів

1344
0
SHARE

Вул. Підліски, 3, приміщення загальноосвітньої школи. На першому поверсі в окремому приміщенні знаходиться музей воїнів-інтернаціоналістів.

Інтернаціональний обов’язок на території іншої держави виконувало 88 військовослужбовців із Бердичівського району. Не повернулося четверо, троє – вихованці Швайківської школи. Це Анатолій Патей, Сергій Живун та Петро Чумак. На честь них перед школою встановлено пам’ятний знак, який відкрили 1 вересня 2003 року.

Ініціатором створення музею стала районна організація ветеранів афганської війни і зокрема В.М. Жиганов. Підтримали цю ініціативу та забезпечили організацію музею у школі директор школи Ірина Степанівна Трохимчук, педагогічний і учнівський колективи. Зокрема, значний внесок у створення музею внесли педагоги K.M. Куцак, О.І. Бруцька, Т.О. Піка, Т.С. Дух, Л.П. Яригіна, Т.М. Бондарчук, З.В. Трохимчук.

Музей відкрили 8 травня 2003 року. В урочистостях з нагоди відкриття музею взяли участь голова райдержадміністрації М.М. Коваль, завідуючий районним відділом освіти A.A. Опанасюк, керівник місцевого господарства, воїн-інтернаціоналіст М.В. Плисківський, сільський голова Л.І. Демченко, група воїнів-афганців, делегація вертолітної бригади, що дислокувалась у селі Радянське (нині Романівка), жителі села, учні.

На вхідних дверях музею розміщено присвятний напис: “Шкільний музей… Стоїть душа на чатах. За що ж він вмер? Пролив юнацьку кров? Дивіться, діти. Вчіться не мовчати. Учіться, діти. Це страшний урок”.

Експозиція музею розділена на теми:

  • Афганістан: історія країни.
  • Шураві: про радянських воїнів в Афганістані.
  • Миротворчі місії.
  • У боях за Швайківку.
  • Куточок афганця: біографія, життя воїнів, що навчались у Швайківській школі та загинули в Афганістані.

У центрі музейної кімнати – експонат у вигляді букету з символічних тюльпанів, які означають душі загиблих воїнів.

Джерела і література:

В. Кравченко. Вкрадена юність… // “Земля Бердичівська”, №40 (15263) від 17.05.2003 р.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here