Home Новини Чи потрібен нам такий Центр?

Чи потрібен нам такий Центр?

2403
0
SHARE

Всесвітній день туризму, що його відзначає світ сьогодні, не є таким вже й відомим для пересічних бердичівлян святом. Це вам не День машинобудівника, який також сьогодні відзначають тисячі «прогресівців», чи тим паче Свято Воздвиження Хреста Господнього – одного з великих Дванадесятих свят, що святкує християнська громада.

Та попри все саме День туризму став приводом для відкриття у нашому місті нового Туристично-інформаційного центру.

Запитання, винесене у заголовок, логічно вимагає своєї відповіді. І ми її спробуємо віднайти. Як на мою думку, туризм – це не те, що спадає першим на думку: палатки, піші походи горами та лісами, бринчання на гітарі перед вогнищем. Ці штампи давно в минулому. Наш народ бажає не просто вражень, а насамперед комфорту. І цей комфорт, як ви розумієте, може надати на сьогодні лише урбанізоване середовище. І той, хто краще розвине інфраструктуру, той, хто підготує туристичні маршрути, потурбується про місцеві легенди, той залишиться у виграші.

Цей виграш лише на перший погляд є іміджевим. Фахівці цієї індустрії добре знають, що за іміджевим успіхом завжди йде грошовий. А це прибутки від надання сервісних послуг (готелі, кафе, рекламний бізнес), робота для місцевого населення, і як результат – додаткове джерело наповнення бюджету.

Чи розуміє це міська влада? Таки да, якщо безпосередньо в головній міській будівлі, в центрі Бердичева з’являється Туристично-інформаційний центр, а на його відкритті присутній особисто голова громади, артисти співають пісні, а журналісти з камерами щось відмічають у своїх блокнотиках.

В чому влада вбачає завдання нового Центру? Як стверджують, з’єднати воєдино всю інформацію, яка стосується розвитку туристичного направлення в нашому місті. Це і організація взаємодії між владою та бізнесом, який бажає працювати у цій сфері, це й інформація про місцеві музеї, готельні сервіси та заклади харчування, це і створення туристичних маршрутів (а їх, як запевнили на заході, вже існує десять), і надання консультативних послуг.

Нічого цього раніше не було? На це запитання організатори заходу відповіли так: саме Центр і покликаний акумулювати зусилля всіх зацікавлених сторін, щоб про наше місто довідались чим більше людей не лише в Україні, але й в усьому світі.

Приклад такої цілеспрямованої роботи вже є. Напередодні відкриття Центру багато хто з місцевих жителів та гостей звернули увагу на появу спеціалізованих стендів поряд із історичними будовами. На них про об’єкт лише коротка інформація. Але є головний елемент – QR-код, за допомоги якого зі смартфоном у руці будь-хто відкриє в Інтернеті сторінку з більш докладним описом. Створили в Центрі і рекламні буклети, флаєри, тут зібрали низку книг, в яких розкривається історія нашого міста. Зримий результат вже є.

Поки що в Центрі штатно працює один фахівець, поряд із ним – два волонтери. Працівники володіють трьома мовами – українською, англійською та польською, можуть надати інформацію та контактні телефони місць, де можна зупинитися для проживання, де можна харчуватися, з якими екскурсоводами домовитися про екскурсію містом.

Отже, повертаючись до запитання, що в заголовку, можемо відповісти – так, такий Центр нам потрібен.

Довідково:

Адреси встановлення інформаційних туристичних вуличних стендів:
Кляштор Босих Кармелітів – площа Соборна, 25
Костел Святої Варвари – вулиця Європейська, 21
Хоральна синагога – вулиця Вінницька, 5
Єврейське кладовище – вулиця Житомирська, 72а
Музей єврейства – вулиця Європейська, 15
Меморіал пам’яті – жертвам Голокосту – вулиця Молодогвардійська, 3
Собор Святого Миколая – вулиця Європейська, 7
Свято-Троїцька церква – вулиця Олега Реготуна, 3-5
Храм Преображення Господнього – вулиця Червона, 28
Музей історії міста Бердичева – площа Соборна, 25
Музично-драматичний театр на Європейській – вулиця Європейська, 21
Площа Центральна – площа Центральна, 1
Площа Незалежності – площа Незалежності
Музей АТО (30 гарнізонний будинок офіцерів) – вулиця Євгена Старікова, 17
Центр позашкільної освіти імені О. Разумкова – вулиця Вінницька, 21.

Працівниками туристичного центру розроблено 10 туристичних маршрутів:

Бердичів – місто українське; Бердичів історичний; Бердичів релігійний; Бердичів єврейський; Бердичів католицький; Бердичів промисловий; Бердичів – місто військової слави; Бердичів освітянський; Бердичів культурний; Бердичів – місто кохання.

Анатолій ГОРОБЧУК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here