Home Проекти Постаті землі Бердичівської Філіпова Клавдія Миколаївна

Філіпова Клавдія Миколаївна

852
0
SHARE

Філіпова Клавдія Миколаївна (нар. 27 вересня 1931, с. Починок, Молвітінський район, Івановська промислова область, РРФСР – пом. 21 серпня 2010, м. Бердичів, Житомирська обл., Україна) – партійний функціонер, перший секретар Бердичівського райкому КПУ, Почесний громадянин Бердичівського району.


Філіпова Клавдія Миколаївна
(1931-2010).

Філіпова Клавдія Миколаївна народилася 27 вересня 1931 року в сім’ї робітників у селі Починок Молвітінського району Івановської промислової області РРФСР (нині Ярославська область, РФ). Коли почалася німецько-радянська війна, сім’я проживала у Ленінграді, батьки працювали на оборонному заводі. З останнім ешелоном сім’я евакуювалась до міста Челябінськ. Батько загинув на фронті, а матір разом із чотирма малолітніми дітьми у 1944 році відправили на визволену територію України, до міста Полтава. З того часу росіянка Клавдія Миколаївна здобула другу Батьківщину – Україну.

У 1954 році Клавдія Миколаївна закінчила Полтавський сільськогосподарський інститут і була направлена на роботу в Житомирську область, Словечнянський (нині Овруцький) район, де працювала головним зоотехніком МТС, головним зоотехніком дослідно-показового господарства, начальником райсільгоспінспекції, інструктором райкому КПУ. Клавдія Миколаївна стала членом Комуністичної партії у червні 1957 року.

З грудня 1962 року Клавдія Миколаївна працює у Бердичівському районі: спочатку зоотехніком-інспектором, а з 1963 по 1973 рік – головним зоотехніком територіального управління сільського господарства райвиконкому. За успіхи у селекційній та племінній роботі їй присвоєно звання “Заслужений зоотехнік України”.

У грудні 1973 року Клавдію Миколаївну комуністи Бердичівського району обрали секретарем районного комітету Комуністичної партії України (секретар по сільському господарству), у листопаді 1975 року – першим секретарем райкому КПУ. З цієї посади у січні 1987 року вона й пішла на пенсію. За цей час Клавдія Філіпова чотири рази обиралась депутатом районної ради.

Під партійним керівництвом Клавдії Філіпової за успіхи у Всесоюзному соціалістичному змаганні Бердичівський район тричі нагороджувався перехідним і Пам’ятним Червоним Прапором ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР, ВЦРПС і ЦК ВЛКСМ. Більш як 2600 працівників району за самовіддану працю нагороджено урядовими нагородами. У районі побудували потужні повністю механізовані сільськогосподарські комплекси. Працювало 840 тракторів, 166 зернових комбайнів, 470 автомобілів. У народному господарстві району було зайнято 18 тисяч осіб, із них 13 тисяч працювали у сільському господарстві.

Клавдія Миколаївна дала путівку в життя багатьом талановитим керівникам, адже всі керівні кадри проходили школу трудового та партійного гарту, навчаючись при райкомі партії. Повторно навчалась і Клавдія Миколаївна – у 1980 році вона закінчила Вищу партійну школу при ЦК КПУ.

Перший секретар райкому партії Клавдія Філіпова вручає комсомольський квиток
передовій доярці Зої Катращук, 1976 р.

Клавдія Миколаївна за досягнення у роботі нагороджена орденами “Трудового Червоного Прапора” та “Знак Пошани”, медалями “За трудову доблесть”, “За доблестный труд в ознаменование 100-летия со дня рождения В.И. Ленина”, почесними грамотами Центрального Комітету, обкому і райкому Компартії України.

Могила К.М. Філіпової, серпень 2014 р.

Навіть перебуваючи на пенсії Клавдія Філіпова брала активну участь у громадському житті району. Вона була членом райкому комуністичної партії, у березні 2006 року Клавдію Миколаївну Філіпову вп’яте обрали депутатом районної ради від КПУ.

Рішенням Бердичівської районної ради від 23.06.2009 року №191 Філіповій Клавдії Миколаївні присвоєно звання “Почесний громадянин Бердичівського району”.

Померла Філіпова Клавдія Миколаївна 21 серпня 2010 року. Похована в Бердичеві у секторі почесних поховань загальноміського кладовища.

Джерела і література:

М. Ейсмонт. Золото партії. // “Земля Бердичівська”, №39 (15574) від 22.09.2006 р.

Пам’яті товариша (некролог) // Земля Бердичівська”, №35 (15779) від 27.08.2010 р.


Клавдія Філіпова на відкритті спортивного комплексу Мирославського колгоспу ім. Леніна
у селі Скраглівка, 12 липня 1981 р.
Фото Володимира Солодкого.
Клавдія Миколаївна під час виступу на урочистому засіданні.
Перший секретар райкому КПУ Клавдія Філіпова та перший секретар міськкому КПУ Микола Віленчук покладають квіти до пам’ятника В.І. Леніну на Жовтневій площі, 1983 р.
Перший секретар райкому КПУ Клавдія Філіпова та перший секретар міськкому КПУ Микола Віленчук на урочистому параді з нагоди Дня Перемоги, 1983 р. Фото Володимира Солодкого.
Перший секретар райкому Комуністичної партії України Клавдія Миколаївна Філіпова
з ветеранами Великої Вітчизняної війни на відкритті Музею Бойової і Трудової слави
села Красівка Бердичівського району, 1985 р.
Клавдія Філіпова з передовиками виробництва та керівниками місцевого колгоспу біля пам’ятного знаку на честь загиблих воїнів-земляків, Старий Солотвин, середина 1980-х років.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here