Home Новини У 26-й артбригаді відкрили оновлений музей

У 26-й артбригаді відкрили оновлений музей

1885
0
SHARE

4 грудня з нагоди відзначення Дня Збройних Сил України відбулось відкриття оновленого музею у 26-й артилерійській бригаді ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

Українці мають знати історію власної країни, історію боротьби українського народу за власну свободу та незалежність держави. Тому у бригаді за ініціативи її керівництва та за підтримки друзів із Центру історії Вінниці впродовж цього року працювали над створенням нової музейної експозиції, яка покликана розповісти про Визвольні Змагання 1918-1921 років часів УНР, створення власної артилерії та надати відомості про ті історичні постаті, хто стояв у витоків її формування. Окрему увагу, з огляду на місце базування артбригади, приділяли ролі Житомирщини та міста Бердичева зокрема у боротьбі з агресорами того періоду.

Урочисте шикування розпочалось із виконання Гімну України. Командир артбригади Андраник Гаспарян та міський голова Сергій Орлюк привітали присутніх військових та гостей заходу зі святом українського війська. Також із нагоди свята командир дивізії відзначив відзнаками 26-ї артбригади та Почесними грамотами тих військовослужбовців, волонтерів та активістів-істориків, праця яких лягла в основу нової експозиції.

Урочисту стрічку перед входом до музею перерізали Андраник Гаспарян, Сергій Орлюк та активний учасник творення експозицій, історик з Жовкви Віктор Заславський.

Військовослужбовець артбригади, один із активних створювачів нової музейної експозиції лейтенант Віталій Матвійчук провів для гостей заходу першу екскурсію музеєм. Серед експонатів є холодна та вогнепальна зброя, особисті речі артилериста: компас, бінокль того часу. Є також книга, яку написав Роман Дашкевич в еміграції. Усього ж більш як два десятки оригінальних речей, а також до 50-ти макетів, які ілюструють етапи створення та розбудови українського війська. До речі, один з макетів – бердичівська Соборна площа з водонапірною вежею та будинками, конкою, Хоральною синагогою. Її, як і більшість інших, створив власними руками історик Віктор Заславський.

Як вказали господарі оновленого музейного закладу, графік його роботи остаточно ще не узгоджений. Але командир військової частини запевнив, що усі бажаючі матимуть змогу познайомитись із його експозиціями, а для молодого покоління така екскурсія стане гарним методом вивчення української історії та одним із аспектів патріотичного виховання. І це дійсно так, адже цього ж дня екскурсію музеєм провели для учнів Бердичівської гуманітарної гімназії №2.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here