Home Новини У Всеукраїнському Санктуарії представлено історію ікони Матері Божої Бердичівської

У Всеукраїнському Санктуарії представлено історію ікони Матері Божої Бердичівської

2106
0
SHARE

Нещодавно у нижньому храмі (зал Святої Терези від Дитятка Ісуса) Всеукраїнського Санктуарію Матері Божої Святого Скапулярію відкрилась виставка, присвячена історії, сьогоденню та культу ікони Матері Божої Бердичівської.

На 37 стендах та у 4 вітринах представлено матеріали, які підготували отці Павло Ферко та Віктор Рембалович. Це фотографії, фотокопії документів, книги, а також молитви, медалі, статті, листівки, магніти, вишиті ікони (у стилі української вишивки, або виготовлені з бісеру), вірші та пісні, які ілюструють значення шанованого католиками світу Образу.

Історія ікони Матері Божої Бердичівської розпочалась задовго до появи кармелітів на Бердичівщині. Легенда гласить, що ікона тривалий час зберігалась у родині власників бердичівських земель Тишкевичів, допоки нащадок роду Януш Тишкевич у 1642 році не передав ікону кармелітам як жертовний дар у день освячення новозбудованого костелу Непорочного Зачаття Святої Марії Діви, Святого Іоана Хрестителя, Архистратига Михаїла і Святого Іоана Євангеліста.

Тричі коронована, ікона Матері Божої Бердичівської вірогідно була втрачена у пожежі 1941 року, в часи передокупаційного хаосу. Але збереглись численні копії ікони, а також докладні її описи, які й дозволили сучасникам виготовити вірогідну копію, що нині розміщена у вівтарі католицького храму.

Пропонуємо ознайомитись з матеріалами виставки, які розповідають про ікону, її історію та сучасний культ головної святині Всеукраїнського Санктуарію.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here