Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, існуючі Швайківка. Пам’ятний знак на честь воїнів-афганців

Швайківка. Пам’ятний знак на честь воїнів-афганців

1557
0
SHARE

Центральна частина села, при вході до загальноосвітньої школи. Встановлено пам’ятний знак жителям сіл Райки та Швайківка, воїнам-афганцям, що загинули в Республіці Афганістан: Патею Анатолію Івановичу (1966-1985), Живуну Сергію Олександровичу (1966-1985), Чумаку Петру Миколайовичу (1964-1983).

пам’ятний знак жителям сіл Райки та Швайківка, воїнам-афганцям, що загинули в Республіці Афганістан, жовтень 2008 р.

Сергій Живун, Анатолій Патей та Петро Чумак були випускниками Швайківської загальноосвітньої школи. Всього ж у різні роки дванадцять випускників школи пройшли пекло Афганістану. Як нагадування про це у школі відкрито музей воїнам-афганцям та встановлено пам’ятний знак.

Пам’ятний знак відкрили 1 вересня 2003 року під час урочистого мітингу, що відбувся на території загальноосвітньої школи. Меморіальна композиція: на фоні полотнища прапора портрети С. Живуна, А. Патея та П. Чумака, вирізаний з каменю тюльпан і лаконічний напис: “Любимо, пам’ятаємо, сумуємо…”.

Ініціатором відкриття пам’ятного знаку став керівник місцевого сільгосппідприємства, воїн-інтернаціоналіст Михайло Плисківський.

Джерела і література:

В. Кравченко. І залишились у школі навічно… // “Земля Бердичівська”, №72 (15295) від 06.09.2003 р.


Воїни-афганці біля пам’ятного знаку, 2004 р.
Воїни-афганці та представники районної влади у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 15 лютого 2016 р.
Воїни-афганці та представники районної влади у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 16 лютого 2017 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here