Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, не існують Бистрик. Погруддя В.І. Леніна

Бистрик. Погруддя В.І. Леніна

1431
0
SHARE

Центральна частина села, перед будинком сільської ради. Знаходилось погруддя Володимира Ілліча Леніна – організатора та керівника Жовтневого перевороту у Петрограді 1917 р. (у радянській історіографії Велика Жовтнева соціалістична революція).

Бюст В.І. Леніна, листопад 2005 р.

У селі Бистрик вже було погруддя В.І. Леніна, яке знаходилось поряд із старою будівлею сільської ради. У 1980-х роках у центрі села взамін старої будується нова двоповерхова будівля сільської ради, у зв’язку з чим погруддя В.І. Леніна біля старої будівлі демонтували.

Нове погруддя відкрили 21 квітня 1990 року з нагоди 120-ї річниці з дня народження В.І. Леніна. На урочистому мітингу з цієї нагоди виступили голова сільської ради села Бистрик О. Івасюк, голова Бердичівської районної ради та перший секретар Бердичівського районного комітету КПУ В.Ф. Мостовий, ветерани німецько-радянської війни, що проживали у селі Бистрик.

Бюст виготовлений із червоного граніту. Висота погруддя 1 м., гранітного постаменту – 3 м.

Залишки постаменту від погруддя, 4 березня 2014 р.

У листопаді 2013 року в Україні розпочинаються протестні акції, відомі як Євромайдан, які наприкінці лютого 2014 року переросли у криваві сутички, під час яких гинуть десятки учасники протестів. Одночасно з цими подіями по всій Україні прокочується хвиля демонтажів пам’ятників В.І. Леніну. 22 лютого у відповідності до рішення Бердичівської міської ради на площі Центральній Бердичева також провели роботи з демонтажу пам’ятника В.І. Леніну. У ніч на 22 лютого невідомі особи за допомогою трактора у селі Бистрик зірвали з постаменту бюст В.І. Леніна та вивезли у невідомому напрямку.

Джерела і література:

Карташов В. Цей сонячний, суботній день. // “Радянський шлях”, №67 (13770) від 25.04.1990 р.


Бюст В.І. Леніна, листопад 2005 р.
Бюст В.І. Леніна, листопад 2005 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here