Home Проекти Постаті землі Бердичівської Степура Костянтин Михайлович

Степура Костянтин Михайлович

1180
0
SHARE

Степура Костянтин Михайлович (нар. 23 червня 1939, м. Новоград-Волинський, Житомирська обл., УРСР) – громадсько-політичний діяч, економіст, голова виконавчого комітету Бердичівської міської Ради народних депутатів з 1982 по 1985 рр.


Степура Костянтин Михайлович народився 23 червня 1939 року в місті Новоград-Волинський Житомирської області у робітничій родині.

У 1956 році Костянтин Михайлович закінчив Новоград-Волинську середню школу № 2. З 1956 по 1957 рік працював різноробочим на Новоград-Волинському ремонтному заводі. З 1957 по 1959 рік Костянтин Михайлович – токар Новоград-Волинського машинобудівного заводу ім. Й. Сталіна.

З 1959 по 1961 рік Костянтин Степура навчався у Чернівецькому фінансовому технікумі. Згодом закінчив Київський фінансово-економічний інститут.

З 16 березня 1961 року Костянтин Михайлович за направленням працює економістом інспекції державних доходів Бердичівського міського фінансового відділу. З 10 січня 1962 року призначений на посаду контролера-ревізора Контрольно-ревізійного управління Міністерства фінансів УРСР.

Голова виконавчого комітету Бердичівської міської Ради народних депутатів Костянтин Степура (другий справа) на урочистому параді з нагоди Дня Перемоги, 9 травня 1983 р. Фото Володимира Солодкого.

З травня 1967 року Костянтин Михайлович повертається до Бердичівського міськфінвідділу, призначений на посаду його завідувача. Паралельно з основною роботою Костянтин Степура активно займався громадською діяльністю – його неодноразово обирали у місцеві виборні органи. Загалом він був депутатом Бердичівської міської ради народних депутатів 7-ми скликань.

У січні 1982 року Костянтина Михайловича Степуру обрано головою виконавчого комітету Бердичівської міської Ради народних депутатів. На цій посаді він змінив Миколу Олександровича Віленчука. Костянтин Степура очолював міську раду до грудня 1984 року, його змінив на цій посаді Володимир Олександрович Волощук.

Стенд в музейній кімнаті Бердичівської міської ради, присвячений діяльності К.М. Степури на посаді голови виконавчого комітету Бердичівської міської Ради народних депутатів, 2007 р.

По закінченні роботи в органах місцевого самоврядування Костянтин Михайлович повернувся до роботи у фінансових органів – з початку 1985 року по 2001 рік працював на посаді начальника управління Національного банку України у Житомирській області. У 1995 році за особистий внесок у розробку та запровадження системи електронних міжбанківських розрахунків в Україні Указом Президента України №280/95 Костянтину Михайловичу присвоєно звання “Заслужений економіст України”. Також Костянтин Степура за досягнення у праці нагороджений медалями “За доблесний труд” та “Ветеран праці”.

У 2001 році Костянтин Михайлович Степура вийшов на заслужений відпочинок, нині разом із родиною проживає у Житомирі.

Син Костянтина Степури Ігор також пішов по стопам батька – отримав економічну освіту, з 1992 по 2006 рік обіймав посаду керуючого відділення акціонерного комерційного банку “АЖІО” у місті Бердичеві, в наступні роки обіймав посаду заступника начальника Житомирського обласного управління АТ “Ощадбанк”.

У музейній кімнаті Бердичівської міської ради розміщено стенд, присвячений діяльності Костянтина Михайловича Степури на посаді голови виконавчого комітету Бердичівської міської Ради народних депутатів.

Джерела і література:

Матеріали музейної кімнати Бердичівського міськвиконкому.

Пленум міськкому Компартії України // «Радянський Шлях», №208 (12661) від 29.12.1984 р., с. 1.


Голова виконавчого комітету Бердичівської міської Ради народних депутатів Костянтин Степура (другий справа) на урочистому параді з нагоди Дня Перемоги, 9 травня 1983 р. Фото Володимира Солодкого.
Костянтин Степура (перший справа) на урочистому засіданні.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here