Home Новини Спостерігати за зірками…

Спостерігати за зірками…

7092
0
SHARE

…бажали навчити нас шкільні педагоги. Вони намагались не лише посіяти в наші душі світле та розумне, але й привчити досліджувати, навчитись навчатись у широкому розумінні цього слова. Пам’ятаю, як у дев’ятому класі школи №1 з цікавістю вивчав астрономію – предмет, викладання якого тривало лише рік. Ці планети, зірки, галактики зачаровували мене своїм різноманіттям, предмет давався легко.

Небесна обсерваторія у школі №12.

Але як вивчати ті ж зірки, не маючи змоги побачити їх? Адже ось вони, зорі, над нами, поряд! А ні, не побачиш неозброєним оком, не відчуєш масштаби Всесвіту. От і виник задум у педагогів обладнати навчальний заклад шкільною обсерваторією. Звернулись до архітекторів – так виник типовий будівельний проект, який втілили у життя.

Мені не відомо, де вперше його реалізували – збудували навчальний заклад із вмонтованою обсерваторією. Але в Бердичеві цю ідею реалізували на базі середньої школи №12 – у далекому 1985 році. Тут поряд із існуючим корпусом побудували новий, над яким височить башта небесної лабораторії.

Як ви здогадались, це і є той типовий проект небесної обсерваторії. Такий же реалізували, наприклад, у Житомирі на базі обласного Центру дитячої та юнацької творчості, що по вулиці Троянівській, 20.

Чи запрацювала шкільна обсерваторія на Червоній горі? На жаль, ні. Діти так і не побачили зорі озброєним оком.

Чи може я не про все знаю? Було б цікаво дізнатись закінчення цієї невеликої розповіді про обсерваторію, яка так ніколи й не запрацювала, від причетних до неї осіб.

Анатолій Горобчук.

А це вже вид уночі. Вражає, правда?
Погляд на школу №12 з висоти пташиного лету.
А це вже обсерваторія Центру дитячої та юнацької творчості у Житомирі.
Вид на неї з іншої сторони.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here