Home Історія Медіатека Список купців Бердичівського єврейського товариства за 1847 рік

Список купців Бердичівського єврейського товариства за 1847 рік

2457
0
SHARE

Нижче представлено унікальний документ – “Список купців Київської губернії Бердичівського єврейського товариства, що підлягають свічному збору за Шабашні та святкові дні”.

Для розуміння представленого документа необхідно надати декілька пояснень. По-перше, що таке “свічний збір”? У царській Росії – це збір (податок) з “шабашних” свічок, котрі запалювали, згідно з релігійним обрядом, по п’ятницях увечері та напередодні свят. Вперше збір став стягуватися єврейськими громадами за власною ініціативою для покриття общинних витрат; в той час збір не носив найменування свічного, входячи до складу “коробкового” збору. Свічний збір не був повсюдним. Вперше свічний збір став офіційно і в той же час самостійно функціонувати у Вільно (Вільнюсі) в 1831 році. Як бачимо, збір діяв і в Бердичеві.

Збір цей, що доходив до 80 коп. з душі щорічно, був обтяжливий, оскільки відкупник (збирач податку) мав право робити повсякчас і у всіх єврейських оселях обшук, щоб дізнатися число запалюваних свічок, a це система шпигунства і порядок збору збільшував витрати по відкупу, що, в свою чергу, значно збільшувало суму податку.

Збору підлягала кожна подружня пара, хоча б їх було кілька в сім’ї, виключаючи молоде подружжя, яке не мало окремого господарства і проживало з батьками. Збір оплачували також вдівці, вдови і розведені, якщо мали окреме господарство. Звільнялися від збору землероби, нижні чини, зубожілі міщани. Збір стягувався за званням і станом: з міщан за розрядами – заможних, середнього стану та нижчого, з купців – згідно гільдії.

Нижче представлений саме такий список – купців Бердичева, розділених по гільдіям, а саме 1-й, 2-й та 3-й. Станом на 1847 рік у Бердичеві до 1-ї гільдії було віднесено 12 купців, до 2-ї – 15 купців, до 3-ї – 343 купця. Слід нагадати, що в Російській імперії в першій половині XIX століття запис купця до тієї чи іншої гільдії залежав від мінімального розміру оголошеного ним капіталу: 1-а гільдія – 50 тис. рублів, 2-а – 20 тис. рублів, 3-я – 8 тис. рублів.

Також наприкінці представленого документа додані списки іногородніх купців 2-ї та 3-ї гільдії (мабуть, купців 1-ї гільдії на той момент в Бердичеві не перебувало), з яких стягувався свічний збір на користь влаштування єврейських училищ.

Списки склали вибрані від Бердичівської єврейської громади депутати станом на 7 грудня 1847 року.

Ви шукаєте інформацію про свою рідню? Перегляньте цей список (кожне зображення можна відкрити в окремому вікні), можливо саме ваші пращури були бердичівськими купцями!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here