Home Проекти Постаті землі Бердичівської Ревега Олександр Васильович

Ревега Олександр Васильович

5554
1
SHARE

Ревега Олександр Васильович (нар. 22 серпня 1966, с. Городківка, Крижопільський р-н, Вінницька обл., Україна) – підприємець, меценат, народний депутат України (2014).


Ревега Олександр Васильович народився 22 серпня 1966 року в селі Городківка Крижопільського району Вінницької області в сім’ї сільських робітників – батько Василь Якович Ревега, мати Параска Антонівна. У родині крім Олександра зросли ще брат Анатолій та сестра Олена.

Олександр навчався у середній школі №2 села Городківка, по закінченні якої у 1983 році вступив до Вінницького залізничного технікуму. Через рік був призваний до лав Збройних Сил СРСР, з 1984 по 1986 рік проходив строкову військову службу. По звільненні з армії протягом 1986-1987 рр. працював слюсарем по обслуговуванню обладнання ТЕЦ новозбудованого 40-го Вінницького цукрового заводу.

У 1987 році Олександр Васильович вступив до Київського технологічного інституту харчової промисловості, який закінчив у 1992 році. Отримавши вищу освіту у 1992-1999 рр. працював інженером-механіком по обладнанню на бердичівському підприємстві “Агромашсервіскомплект” (“АМАСКО”). З 1995 року – приватний підприємець. Розпочинав як багато хто на той час, з торгівлі продуктами харчування: їздив до сусідньої Польщі, де, власне і познайомився зі своїм майбутнім “фірмовим” продуктом – копченою рибою. Однак скоро зрозумів, що може власноруч виготовляти не гірший, а навіть кращий продукт.

Наполегливість, талант керівника поступово дають свої плоди: з 2005 по 2007 роки Олександр Ревега заснував та очолив товариство з обмеженою відповідальністю “Ревега”, яке займається рибопереробкою та торгівлею рибопродуктами. Обраний вид діяльності успішно розвивався – 4 червня 2010 року в Бердичеві по вулиці Короленка відкрито новий рибопереробний завод, продукція якого з успіхом продається як у Бердичеві, так і в багатьох районах Житомирської області. Рибопереробний цех відкрився і в селищі Гришківці Бердичівського району.

У міському парку культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка.

Бізнесовий успіх дозволив Олександру Ревезі поступово розширити сферу своєї діяльності: у 2007 році він став головою Спостережної ради ВАТ “Бердичівське АТП-11837”, ТДВ “Шляхове будівельне управління №35”. У 2009 році на кошти підприємства по вулиці Ковпака збудовано станцію технічного огляду автомобілів, по вулиці Леніна (нині вулиця Житомирська) відкрито кафе “Амстердам”. На умовах оренди експлуатується міський парк культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченко, куди вкладено значні кошти на придбання нових атракціонів, підтримання в належному стані існуючої матеріальної бази. З 2010 року Олександр Ревега – генеральний директор ТОВ “Ревега”. За 2011 рік Олександр Ревега задекларував більш як один мільйон гривень прибутку.

З часом підприємницьку діяльність Олександр Ревега поєднав з громадськими справами – у березні 2006 року його обрано депутатом Бердичівської районної Ради (за списком Виборчого блоку Юлії Тимошенко, член партії “ВО “Батьківщина”). У листопаді 2010 року Олександр Васильович став депутатом Житомирської обласної ради VI скликання по одномандатному мажоритарному виборчому округу №47 (за списком політичної партії “Сильна Україна”), він був членом постійної комісії з питань Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів.

У 2012 році Олександр Ревега балотувався до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу №63, який було сформовано у Бердичеві (окрім Бердичева до його складу входили також Бердичівський, Ружинський, Попільнянський та Андрушівський райони). Суб’єктом висування стала Партія регіонів, членом якої він був на цей час. За результатами волевиявлення 28 жовтня 2012 року Олександр Ревега отримав 15,84 % голосів виборців (депутатом від одномандатного виборчого округу №63 обрано Лабунську А.В. з показником у 25,37 %).

Олександр Ревега на засіданні Верховної Ради України.

У 2014 році Олександр Ревега знову балотувався до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу №63 (самовисування). За результатами волевиявлення 26 жовтня 2014 року Олександр Ревега отримав 29,4 % голосів виборців та був обраний народним депутатом (друге місце посів кандидат у депутати Павло Жебрівський з показником у 28,23 %). 23 грудня 2014 року Олександр Ревега офіційно став народним депутатом України, склавши відповідну присягу перед українським народом.

Олександр Ревега щороку значні кошти витрачає на благодійність та меценатство. За його безпосередньої фінансової допомоги у 2011 році збудовано дерев’яну (зі зруба) церкву на честь Ікони Пресвятої Богородиці “Цілителька”, зведену у Бердичеві на території Центральної міської лікарні. Надається допомога й іншим релігійним громадам різних віросповідань: профінансовано роботи по розпису входу в Житомирському Свято-Преображенському кафедральному соборі, постійно надається допомога Городницькому Свято-Георгіївському монастирю, Зімінському монастирю, що на Волині, Житомирському Свято-Анастасіївському жіночому монастирю. Значні кошти меценат виділив на новозбудований храм в ім’я Святого Рівноапостольного князя Володимира і Священномученика Йосафата бердичівської парафії священномученика Йосафата Української греко-католицької церкви. Постійно виділяється допомога школам, дитячим будинкам, таборам і садочкам, спортивним секціям, командам, Будинкам культури та ін. Традиційно Олександр Ревега виступає генеральним спонсором Дня міста Бердичева та міжнародного турніру зі стрибків у висоту “Меморіал заслуженого тренера СРСР та України В.О. Лонського”.

У стінах Верховної Ради України, 2017 р.

Благодійну діяльність Олександра Ревеги достойно оцінила Українська Православна Церква: за постійну допомогу храмам та монастирям Олександр Ревега отримав ювілейний орден Української Православної Церкви “На честь 450-ліття принесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері” та орден Святого Великомученика Георгія Побідоносця. Третю нагороду – орден Святителя Миколая Чудотворця – митрополит Київський та всієї України Володимир вручив Олександру Ревезі 28 вересня 2011 року за побудову храму Ікони Пресвятої Богородиці “Цілителька”.

У 2016 році Олександра Ревегу достойно оцінила і міська громада – 30 серпня його нагороджено орденом Бердичева “За заслуги”.

Олександр Ревега одружений, виховав двоє дітей: доньку Ганну 1992 року народження та сина Антона 1990 року народження. Нині Олександр Ревега з родиною проживає у селищі Гришківці Бердичівського району.

Джерела і література:

Доманський О. Олександр Ревега: “про роботу, відпочинок та сімейні традиції”. \\ “Земля Бердичівська”, №41 (15891) від 12.10.2012 р., с. 5.

Олександр Ревега – наш представник у Верховній Раді. \\ “Земля Бердичівська”, №42 (15892) від 19.10.2012 р., с. 14.

“Земля Бердичівська”, №15 (15550) від 2-7.04.2006 р., с. 5.


Олександр Ревега з сином Антоном та дочкою Ганною.
Олександр Ревега та бердичівський композитор Олесь Коляда.
Олександр Ревега та солістка міського Палацу культури ім. О.А. Шабельника Ольга Морозова під час змагань зі стрибків у висоту “VIII Меморіал В. Лонського”, 9 вересня 2011 р.

1 COMMENT

  1. Познайомилась з Ревегою Олександром Васильовичем заочно… прочитавши його біографію. А що мене спонукало, то скажу правду: переглянула концерт Олега Вінника в с.Городківка, куди він запросив співака, щоб привітати з ювілеєм свою маму Параску Антонівну. В мене після цього виникло таке відчуття, що ви, Олександр Васильович, дуже чуйний і турботливий син, який ніколи не забуває де, на якій землі він народився і хто його вперше взявши за руку, повів по цій такій, мабуть, нелегкій доріжці життя. Мама, звичайно, залишається найголовнішою в житті сина, вона вас дуже чемно виховала. У всякому випадку, ви розумієте основні цінності людського життя. Ви допомагаєте людям, знаєте, що це дуже важливо в такий нелегкий час. Ні, ні не подумайте, що я теж буду просити про допомогу. Вплинуло на мене, мабуть те, що я ваша землячка, народилась теж на Крижопільщині, там закінчувала школу, потім навчалась в інституті, а зараз проживаю в Вінниці, тут працюю, маю родину. І мені просто, як землячці, хотілось вам подякувати за ваші гарні справи, за ваші справжні чоловічі поступки. Нехай ваші плани втілюються в життя, нехай наша Україна буде вільною і квітучою! З повагою, Марія.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here