Home Проекти Постаті землі Бердичівської Піскун Святослав Михайлович

Піскун Святослав Михайлович

1579
0
SHARE

Піскун Святослав Михайлович (нар. 8 березня 1959, Бердичів, Житомирська обл., УРСР) – політичний діяч, тричі Генеральний прокурор України, Генерал-лейтенант податкової міліції, заступник голови Спілки юристів України, віце-президент Міжнародного фонду юристів України, член Вищої ради юстиції України, народний депутат України 5 та 6 скликань.


Піскун Святослав Михайлович народився 8 березня 1959 року в місті Бердичеві Житомирської області. Батько Рафаїл Мойсейович Фурман, мати Тетяна Леонідівна (Тайба Лейбівна, в дівоцтві Святець). Невдовзі після народження батьки розлучились і через декілька років мати малого Святослава вдруге вийшла заміж. В 11 років Святослав отримав прізвище та по-батькові вітчима – Піскуна Михайла Семеновича, який був агрономом за освітою, викладав біологію в середній школі села Никонівка Бердичівського району. Родина Піскунів проживала в Бердичеві у будинку по вулиці Садовій, 9.

У дитинстві Святослав захоплювався боксом, мав дружні стосунки зі своїм однолітком Олександром Разумковим (який згодом створить у Києві Центр політичних та економічних досліджень). У 1974 році Святослав закінчив на той час 8-ми річну школу №4 (знаходилась у приміщенні по вулиці Урицького), у 1976 році – 10-й клас середньої школи №2 міста Бердичева. Того ж року Святослав влаштувався слюсарем-ремонтником на бердичівський машинобудівний завод “Комсомолець”, за рік призваний на строкову службу до лав Збройних Сил СРСР.

У 1979 році Святослав Михайлович звільнився з лав Збройних Сил та вступив на юридичний факультет до Львівського державного університету імені Івана Франка, який закінчує у 1983 році з кваліфікацією “юрист”.

З 1984 по 1988 рік Святослав Піскун працює старшим слідчим Прокуратури міста Ірпінь Київської області. З 1988 по 1990 рік – інструктор організаційного відділу Ірпінського міськкому Компартії України. В період з 1990 по 1997 рр. Святослав Михайлович обіймає посади прокурора відділу прокуратури Київської області, прокурора-криміналіста Прокуратури Київської області, заступника прокурора Києво-Святошинського району, заступника прокурора м. Ірпінь, начальника слідчої частини відділу по боротьбі з організованою злочинністю прокуратури Київської області м. Київ.

З 1997 року Святослав Піскун працює в Державній податковій адміністрації України: начальником Слідчого управління податкової міліції — заступником начальника податкової міліції України, з травня по липень 2002 року — заступником голови — начальником Слідчого управління податкової міліції Державної податкової адміністрації України.

6 липня 2002 року Святослав Піскун вперше обійняв посаду Генерального прокурора України. Але 29 жовтня 2003 року президент Леонід Кучма відправляє його у відставку. Це зробили майже відразу після того, як відповідні рекомендації дав координаційний комітет по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при президенті України, організувавши позачергову перевірку прокуратури. Відразу після звільнення Святослав Піскун заявив, що вважає своє звільнення незаконним, але ніяких кроків щодо повернення на посаду здійснювати не став. З лютого по грудень 2004 року Святослав Піскун працює заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони України.

Через рік із часу звільнення з посади Генерального прокурора Святослав Піскун оскаржує своє звільнення у суді та за його рішенням у грудні 2004 року добивається відновлення на посаді Генерального прокурора – якраз у розпал політичної кризи на Україні, що переросла у т. зв. Помаранчеву революцію – кампанію загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших акцій громадянської непокори в Україні, що організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року.

До своїх обов’язків Святослав Піскун приступив 10 грудня 2004 року. Після приходу до влади Віктора Ющенко Святослав Піскун став єдиним керівником силових відомств, не відправлених новим керівництвом у відставку. Він пообіцяв президенту завершити розслідування справи про вбивство журналіста Гонгадзе, а Юлія Тимошенко доручила Генеральній прокуратурі в найкоротші строки вивчити питання законності приватизації, що відбувалась в Україні.

14 жовтня 2005 року Віктор Ющенко підписав указ про відставку Святослава Піскуна з поста Генерального прокурора. На деякий час, за повідомленнями преси, Піскун знаходився за кордоном. Він стверджував, що в Україні його життю загрожує небезпека.

З березня 2006 року Святослав Піскун – народний депутат України 5-го скликання за списками Партії регіонів, номер 96 у списку, у той же час залишаючись безпартійним. У стінах Ради обіймає посаду заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

26 квітня 2007 року Святослав Піскун втретє стає Генеральним прокурором України. Але майже через місяць – 24 травня 2007 року – звільнений з цієї посади президентом Віктором Ющенком. Офіційним приводом для звільнення стало те, що Святослав Піскун у 20-и денний термін не склав повноважень народного депутата, як того вимагає закон.

Восени 2007 року Святослав Піскун обирається народним депутатом України 6-го скликання за списками партії Регіонів, номер 31 у списку. Член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Член фракції Партії регіонів, безпартійний. За час депутатської діяльності підготував 8 законопроектів.

За роки державної та політичної діяльності Святослав Піскун отримав численні регалії, відзнаки та нагороди. Він є дійсним членом Всесвітньої асоціації юристів, Заслужений юрист України (1998). Нагороджений орденами: Дмитрія Солунського IV ступеня, “Різдва Христового” II ст. Член Міжнародного Ордену Святого Станіслава.

Дружина Святослава Михайловича Світлана Севастьянівна (1962 р.н., м. Маневичі Волинської області) має педагогічну освіту, тепер — бізнесмен. У родині Піскунів виховується двоє дітей: донька Тетяна (1983 р.н., нині заміжня) та син Святослав (2000 р.н.).

Зустріч кандидата в народні депутати Святослава Піскуна на залізничному вокзалі. Бердичів, вересень 2012 р.

У 2012 році Святослав Піскун втретє шляхом самовисування балотувався до Верховної Ради України по одномандатному виборчому окрузі №63, який сформували у Бердичеві (крім Бердичева до його складу входять також Бердичівський, Ружинський, Попільнянський та Андрушівський райони). Під час передвиборчої кампанії позиціонував себе як позапартійний кандидат, який не підтримує жодної партії. За результатами волевиявлення 28 жовтня 2012 року Святослав Піскун отримав 8,5% голосів виборців (депутатом від виборчого округу №63 обрано Анжеліку Лабунську).

27 травня 2016 року одноголосно делегатами на VIII З’їзді Союзу юристів України обраний Головою Союзу юристів України, який нараховую більш ніж 35 тисяч юристів України (судді, прокурори, адвокати, нотаріуси, юрисконсульти). До обрання на посаду Святослав Піскун був заступником голови Союзу юристів України. Союз юристів України — це потужне громадське об’єднання юристів України. Організації Союзу діють у всіх регіонах України.

Нині Святослав Михайлович Піскун проживає з родиною у місті Києві.

Джерела і література:

Автобіографія. // “Земля Бердичівська”, №33 (15883) від 17.08.2012 р.

Святослав Піскун. // Костриця М.Ю. Постаті землі Бердичівської: Історико-краєзнавчі нариси. У 2-х тт. — Житомир: Косенко, 2005. — с. 61-62.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here