Home Історія Цей день в історії Про проект “Цей день в історії”

Про проект “Цей день в історії”

1791
0
SHARE

У проекті Цей день в історії представлено інформацію про події, що відбувались у Бердичеві та на Бердичівщині у різний час, встановлену на підставі різноманітних джерел. Це спеціалізована література, краєзнавчі матеріали, публікації у засобах масової інформації та інше.

Наявний перелік подій не є остаточним, він постійно поповнюється новою інформацією. Також уточнюється вже наявна інформація, чи виправляються виявлені помилки. Для окремих подій, точні календарні дати яких встановити не вдалося, вказано лише календарний місяць.

Декілька зауважень до проекту:

Однією з проблем при створенні календаря стало визначення дат до та після проведення реформи календаря.

Так, Григоріанський календар був запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII, і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт. Цей календар діяв впродовж декількох віків і на теренах Бердичівщини, оскільки ці землі входили до складу Речі Посполитої.

Ситуація змінилась у 1793 році після другого поділу Польщі, коли землі Правобережної України (і Бердичівщини у їх складі) відійшли до царської Росії, де на той час діяв Юліанський календар. Така ситуація залишалась до 1918 року.

Після революційних подій 1917 року у нових державах, що утворилися на теренах колишньої Російської імперії, відбувся перехід на Григоріанський календар. Так, в Українській Народній Республіці Григоріанський календар уведено з 16 лютого 1918 року, цей день став вважатися як 1 березня 1918 року. Закон про це було ухвалено 12 лютого 1918 року (за старим стилем) на засіданні Малої ради у Коростені. У більшовицькій Росії Григоріанський календар уведено 1918 року декретом Раднаркому, згідно з яким після 31 січня 1918 року слідувало 14 лютого 1918 року. Ця асинхронність переходу привела до того, що нині українські та російські джерела можуть описувати одну й ту ж подію під різними календарними датами, заплутуючи цим читача.

Слід вказати, що Російська Православна Церква і деякі інші православні церкви не прийняли Григоріанський календар, тож і далі користуються Юліанським календарем.

Окрема історія стосується іудейського (єврейського) календаря. Враховуючи той факт, що єврейська громада Бердичева свого часу була панівною, а ортодоксальні євреї досі ведуть власний лік часу, опис документально зафіксованих такими джерелами подій має свої особливості.

Отже, враховуючи вищесказане, у приведеному переліку окремі дати не можуть претендувати на достовірність та відповідність історичній правді.

Інтерпретація подій:

Існують в проекті Цей день в історії деякі проблеми і з інтерпретацією подій. Так, різні політичні чи громадські сили трактують події з власної точки зору, інколи цілком протилежної. Ми постарались максимально нівелювати це та подати історичні факти максимально неупереджено.

Допомога:

Участь у проекті можете взяти і ви: надсилайте нам цікаві факти чи інформацію про виявлені помилки. І ми обов’язково врахуємо це в історичному календарі.


Декілька корисних посилань для тих, кому цікаво знати більше про календарі:

Григоріанський календар, Юліанський календар та Юдейський календар

Стаття про Православний календар на Вікіпедії.

Онлайн калькулятор: Юліанський та Григоріанський календар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here