Home Новини Про діяльність української поліції в роки окупації Бердичева німецькими військами

Про діяльність української поліції в роки окупації Бердичева німецькими військами

1495
0
SHARE
Полонені червоноармійці вантажать цукор у вагони біля вокзалу вузькоколійної залізниці під охороною українських поліцейських. Бердичів, серпень 1941 року.

Більш як сімдесят років пройшло з того часу, як закінчилась Друга світова війна. Здавалося б, нині маємо знати якщо не все про Бердичів у роки німецької окупації, то хоча б основні моменти. Але, як не дивно, це не так. Більш того, історія Бердичева того періоду має білих плям значно більше, ніж відомих широкому загалу фактів.

Серед таких білих плям – історія створення та діяльності української поліції, яку сформувала нова влада на початку окупації. Хто ці люди, що увійшли до складу нової служби? Які функції виконували впродовж двох з половиною років окупації? Як склалась їх доля з приходом радянських військ? Ці питання мають відповіді. Але з’явились вони лише тепер, коли відкрили доступ до закритих у радянську добу архівів, коли відпала необхідність у масштабному спотворенні історії, чим безумовно займалась комуністична історіографія.

Стаття “Діяльність Української поліції в роки окупації Бердичева 1941-1944 рр.” в усіченому варіанті вперше з’явилась у червні цього року на сторінках збірника матеріалів науково-краєзнавчої конференції “Бердичів крізь призму століть”. Але з-за обмеженого тиражу збірника ознайомитись з нею мають можливість лише обмежене коло краєзнавців та істориків. Нині на веб-сайті розміщено її розширений варіант, який отримав назву “Українська поліція в роки окупації Бердичева 1941-1944 рр.”. Стаття заповнює чергову сторінку в історії Бердичева. І хоча діяльність української поліції стала однією з її чорних сторінок, ознайомлення з нею має слугувати зацікавленому читачеві підтвердженням відомої аксіоми – без знання минулого не можна правдиво будувати сучасне і майбутнє.

Перейти до статті  “Українська поліція в роки окупації Бердичева 1941-1944 рр.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here