Home Новини «Привет из Бердичева!» – поштові листівки на сторінках нової книги

«Привет из Бердичева!» – поштові листівки на сторінках нової книги

2615
0
SHARE

Кожен, хто цікавиться історією рідного міста, бачив ці фотографії. Вірніше, поштові листівки з видами Бердичева. Чорно-білі, в окремих випадках навіть кольорові, ці поштові листівки зберегли для нас місто, яким воно було багато років тому, адже майже всі вони виготовлені на початку XX століття.

Нехамкіс та Гольдеберг, Полішко, Пой та Зільберман – ці видавці виготовляли як одиничні, так і цілі серії поштових листівок – “открытых писем”, як їх тоді називали. На них Бердичів представлений у всій красі. Тут тобі й архітектурні прикраси міста – Успенський собор та костел Босих кармелітів, Білопільська вулиця з численними кам’яними будинками та знаменитою конкою, Хоральна синагога з незвичною для сучасників архітектурою. На листівках будинок Міської думи вражає своїм годинником, який зник у пізніший період, поштово-телеграфна контора – численними башточками, філігранно викладеними з сірої цегли. Магазин “Знич” та видавець Зільберман виготовили серію кольорових листівок, що стало новим словом у видавничій справі того часу. А видавець А.С. Суворін пішов далі своїх конкурентів – за допомогою дирижабля “Гриф” підійнявся у небо над Бердичевом та подарував поціновувачам серію листівок, знятих із висоти пташиного лету. І лише листівки видавництва “Тренклер і Ко” зберегли для нас Бердичів часів розташування в місті австрійських та німецьких частин у 1918 році.

Аналізуючи усю сукупність поштових листівок із видами Бердичева, дослідники встановили, що друкувались вони у Москві, Варшаві, Дрездені. Отже, розповсюджувались не лише у нашому місті, а й по всій Російській імперії та далеко за її межами.

З часом серед філокартистів – людей, які займаються колекціонуванням поштових листівок, зріс попит на поштові листівки з видами Бердичева. Але час та події минулого століття ускладнили їх справу – зібрати усі листівки з видами нашого міста стало справою вкрай важкою. Та все ж дослідникам дещо вдалось – у 1990 році в Житомирі з’явився перший каталог листівок з видами Бердичева, автором якого став колекціонер Г.Д.Василюк. До цього каталогу увійшло 96 листівок.

Час не стоїть на місці. Нині за допомогою мережі Інтернет та спілкуванню з більш широким колом колекціонерів каталог вдалося поповнити більш ніж сотнею нових листівок.

Нещодавно у столичному видавництві побачила світ унікальна книга – “Привhтъ изъ Бердичева! Альбомъ-каталогъ открытыхъ писемъ съ видами г.Бердичева” (“Привет из Бердичева! Альбом-каталог открытых писем с видами г.Бердичева”). Це другий за ліком каталог поштових листівок із видами Бердичева. Упорядником нового видання став бердичівський дослідник Сергій Пасюк. Цей каталог – результат його праці на протязі двох останніх десятиліть.

До каталогу увійшло 199 видових та мультивидових листівок. Хоча, як стверджує дослідник, всього нині відомо про існування 225 листівок. Отже, праця по їх пошуку продовжується.

У каталозі представлені листівки з колекцій та архівів колекціонерів України, Росії, Білорусі, Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Франції. На сторінках каталогу, надрукованого на якісному крейдовому папері, розміщені листівки в їх натуральну величину – 14 × 9 сантиметрів.

Тираж нового видання становить 300 екземплярів. І саме на його 120 сторінках ви побачите рідне місто таким, яким воно було більш як сто років тому.

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here