Home Новини Побачила світ друга за ліком книга з серії «Привет из Бердичева!»

Побачила світ друга за ліком книга з серії «Привет из Бердичева!»

1845
0
SHARE

У новій книзі представлено 150 фотографій міста з архівів і приватних зібрань, близько 50 фотографій друкуються вперше. Вперше за 100 років здійснена спроба опису дореволюційних знімків. Книга віддрукована на високому поліграфічному рівні, має 120 сторінок.

Бердичеву поталанило значно менше, ніж іншим містам. Коли автор книги почав досліджувати історію Бердичева, було відомо вкрай мало фотографій із його зображенням. Це було тим більше незрозумілим, адже Бердичів має таку багату історію! Для євреїв він був «Єрусалимом Волині», для поляків – «Польським Парижем», тут проводили торгівлю відомі московські купці. У Бердичеві відбулось багато подій, які стосувались не лише цього регіону, але й всієї країни. Місто відвідало багато відомих осіб. Здавалося б, у фотографіях не повинно бути нестачі. АлеЕкспедиція С.А. Ан-ського у 1912-1914 рр. відзняла в Бердичеві багатющий матеріал, але фотографії згоріли під час пожежі, вціліло лише дві! У Бердичеві помістили до в’язниці з усім своїм штабом командувача Південно-Західним фронтом генерала Антона Денікіна. Але фотографій, які б відобразили його перебування тут, немає. Згодом усіх заарештованих перевели до Биховської в’язниці, і там їх усіх одразу ж сфотографували! Довженко мав знімати фінальні кадри свого знаменитого «Щорса» у 1938 році на бульварі в Бердичеві. Але в останній момент режисер вирішив зняти цю частину фільму в Києві. Уявляєте, який багатющий матеріал був би по Бердичеву? І це лише деякі факти, а їх – десятки! Тому кожна фотографія Бердичева кінця XIX – початку XX століття цінується на вагу золота.

Питається: чому всі ці фотографії віднаходить любитель? Відомий літературний персонаж Остап Бендер шкодував, що є «конкуруюча фірма», натякаючи на свого конкурента у пошуках стільця з діамантами отця Федора. У Бердичеві такої конкуруючої фірми немає. А дуже хотілося б, щоб вона була. А ще краще – кілька конкуруючих фірм! Адже у кожного свій погляд, свої методи, своє коло спілкування, і головне – свої результати у пошуку цінних фотоматеріалів. Скільки можна було б знайти нової інформації про наше місто! Хотілося б, щоб було більше захоплених людей, які шукають щось цікаве про Бердичів у свій вільний час.

До речі, книгу можна придбати у автора. Зв’язок через Фейсбук, електронна пошта psv76.01@gmail.com, телефон: 096-295-27-17.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here