Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Молодогвардійська, 1. Пам’ятний знак радянським воїнам, що загинули в роки Великої...

Вул. Молодогвардійська, 1. Пам’ятний знак радянським воїнам, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

1308
0
SHARE

Єдиний пам’ятний знак у Бердичеві, місце знаходження якого поки що не вдалося встановити.

Пам’ятний знак радянським воїнам, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.
Фото початку 70-х років.

Існує декілька фотографій, на яких зображено цей пам’ятний знак. Судячи з них, можливо він знаходився поряд із братською могилою (але це лише наше припущення). У центрі встановлена стела з присвятним написом, зліва та справа від неї – скульптури Сумуючих воїнів, один з яких у руці тримає автомат, інший – прапор. Присвятний напис на стелі: “Вечная слава героям, павшим в боях за свободу и независимость нашей Родины! 1941-1945 гг.”.

За однією з версій цей пам’ятний знак знаходився через дорогу навпроти машинобудівного технікуму (нині політехнічний коледж) по вулиці Молодогвардійській (на той час будівлі технікуму ще не існувало). На вказаному місці у 1974 році встановили танк Т-34 (у 1985 році перенесли на площу Привокзальну), нині тут встановлено пам’ятний знак на місці, де знаходилось єврейське гетто та пам’ятна стела Праведникам Світу. Але ця версія породжує питання, на які досі немає відповідей. Зокрема, видима на фотографіях площа, яку займає пам’ятний знак, є значно більшою, ніж існуючий на сьогодні простір по Молодогвардійській.

За іншою версією пам’ятний знак знаходився на території парку культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченко, у його центральній частині.

Якщо ви, ваші батьки, дідусі та бабусі (покажіть їм ці фотографії!), знаєте, де знаходився цей пам’ятний знак, а також маєте інформацію щодо року, коли він був демонтований, чи була тут братська могила – повідомте нас про це або записом наприкінці цієї статті, або за електронною адресою, яка вказана унизу веб-сайту.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here