Home Проекти Постаті землі Бердичівської Міхневич Петро Герасимович

Міхневич Петро Герасимович

1327
0
SHARE

Міхневич Петро Герасимович (нар. 22 жовтня 1901, Бердичів, Київська губ., Російська імп. – пом. 15 липня 1993, Чернівці, УРСР) – український актор, Народний артист України.


Міхневич Петро Герасимович
(1901-1993).

Міхневич Петро Герасимович народився 22 жовтня 1901 року в Бердичеві у родині священика.

Міхневич Петро Герасимович народився 22 жовтня 1901 року в Бердичеві у родині священика.

З жовтня 1920 по 1922 рік Петро Міхневич працював вчителем трудової школи села Сестринівка нині Козятинського району Вінниччини. Влітку 1922 року працював секретарем 9-ої районної комісії з націоналізації земель на Правобережжі.

У 1922 році Петро вступає до Київського музично-драматичного інституту імені М. Лисенка, який закінчив у 1925 році. Наступного 1926 року став актором у Київському драматичному театрі ім. І. Франка. А ще через рік, 1927-го, Петро Міхневич – член приймальної комісії у театрі, яку очолював легендарний Гнат Юра. У конкурсі артистів тоді взяла участь і 20-річна дівчина Галина Яківна Янушевич. Через рік вона стала дружиною Петра, згодом у молодій сім’ї з’явиться єдиний син. Галина Яківна буде працювати у театрі разом із чоловіком усе життя, отримає звання Народної артистки УРСР.

У 1931-1937 рр. Петро Міхневич працював актором у трупі Харківського театру Революції. У 1937 році театр Революції об’єднано з театром “Тром” і реорганізовано в Харківський театр імені Ленінського комсомолу, в якому Міхневич працював до 1940 року. У грудні 1940 року Петро Герасимович разом із дружиною переїхав до Чернівців (у червні 1940 місто та вся північна Буковина були анексована у Румунії Радянським Союзом і увійшли до складу Радянської України), де вони заснували театр імені Ольги Кобилянської. Тут у наступні роки він створює низку неповторних художніх образів. Ім’я Кобилянської стало визначальним для подружжя театральних акторів: у 1954 році Галина Яківна та Петро Герасимович зіграли свої перші кіно-ролі у фільмі “Земля” за твором О. Кобилянської. Фільм зібрав плеяду кіно-легенд того часу: Наталю Ужвій, Наталю Наум, Миколу Яковченка.

Петро Міхневич у Бердичеві на березі Гнилоп’яті.

У 1946 році Петру Герасимовичу присвоєно звання Заслуженого артисту України, у 1957 році – звання Народного артисту України.

У Чернівецькому театрі імені О. Кобилянської подружжя Міхневич-Янушевич служило до останніх днів. А їхній будинок на вулиці Шевченка, 13, став справжньою акторською Меккою, де збирався весь театральний бомонд Чернівців. Тут лунали неповторні анекдоти, театральні бувальщини, народжувались нові образи та ідеї. Саме у Чернівецькому театрі під наставництвом Петра Міхневича та Галини Янушевич закладався фундамент великого таланту тоді ще невідомого геніального актора й режисера Івана Миколайчука. У 1981-му Петро Міхневич зіграв головну роль Михайла в фільмі “Така пізня, така тепла осінь” режисера Івана Миколайчука.

Актори Галина Янушевич, Андрій Сова, Петро Міхневич.

На початку 1983 року передчасно померла Галина Янушевич. Незадовго до смерті актриси, після успішних московських гастролей театру у 1982 році та схвальних рецензій у пресі на гру Галини Яківни, художня рада театру прийняла рішення клопотати про присвоєння їй звання народної артистки Радянського Союзу. Отримати високе звання актриса не встигла. Петро Герасимович пережив дружину на 10 років.

За тривале життя на сцені Петро Міхневич створив понад 200 незабутніх образів як у театрі, так і в кіно, збагативши українське театральне мистецтво цілим рядом значних за своїм ідейно-художнім змістом і національних за характером образів. Особливість його сценічного обдарування була у підкоряючій простоті, природному гуморі, у володінні високим мистецтвом перевтілення. Петро Герасимович знявся у фільмах: “Земля” (1954, Онуфрій), “Над Черемошем” (1955, епіз.), “Кривавий світанок” (1956, Семен Мажуга), “Коли співають солов’ї” (1957, Ферапонт), “300 років тому…” (1956, епіз.), “Далеке і близьке” (1957, дід Микита), “Киянка” (1958, Ганта), “Повія” (1961, Загнибеда), “Сувора гра” (1964, Задорожний), “Помилка Оноре де Бальзака” (1968, епіз.), “Така пізня, така тепла осінь” (1981, Михайло), “Співачка Жозефіна й мишачий народ” (1994).

За плідну працю Петро Герасимович Міхневич окрім мистецьких відзнак нагороджений орденами “Знак Пошани” (1951), Трудового Червоного Прапора (1960), “Жовтневої Революції” (1971), багатьма медалями та Грамотами Міністерства культури України. Петро Герасимович брав активну участь у культурному та громадському житті Чернівців, у 1987 році за значний особистий внесок в розвиток національно-культурних традицій Буковини, активну участь у патріотичному і естетичному вихованні молоді міста Петру Міхневичу присвоєно звання “Почесний громадянин міста Чернівці”. У Чернівцях на алеї мистецької слави на Театральній площі розміщено ім’я видатного актора.

Немаркований художній конверт, виготовлений Українським державним підприємством поштового зв’язку “Укрпошта” до 110-ї річниці від дня народження Петра Міхневича, 2011 р.

Помер Петро Герасимович Міхневич 15 липня 1993 року в Чернівцях, похований на місцевому кладовищі. На стіні будинку, в якому проживало подружжя акторів, встановлено меморіальну дошку, присвячену дружині Петра Герасимовича Галині Янушевич.

Для відзначення 110-ї річниці від дня народження Петра Міхневича Українське державне підприємство поштового зв’язку “Укрпошта” виготовило немаркований художній конверт та спеціальний штемпель для проведення пам’ятного спеціального погашення, яке здійснили 22 жовтня 2011 року у відділенні поштового зв’язку №12 міста Бердичева ЦПЗ №1 Житомирської дирекції УДППЗ “Укрпошта”.

Джерела і література:

Легендарний актор із Житомирської області Петро Міхневич відмовлявся спокушати Гурченко і отримав “НІ” від житомирянки. Фотопортрет: http://z-obektiv.com/vip/184-legendarnij-aktor-iz-zhitomirskoyi-oblasti-petro-mixnevich-vidmovlyavsya-spokushati-gurchenko-i-otrimav-ni-vid-zhitomiryanki.html

Селезінка В. Людяні герої Петра Міхневича. // “Український театр”, №1, 1971 р.

Зірки на провінційному небосхилі // “Буковинське віче” від 09.07.2008 р.: http://bukviche.naxx.ru/Arhiv/agaz09_07_2008/index.htm

Побережний О. Наш земляк Петро Міхневич відзначений “Укрпоштою”: http://www.rio-berdychiv.info/index.php/news/prigodi/2194-nash-zemlyak-petro-mikhnevich-vidznacheniy-l-ukrposhtoyu-r.html


Петро Міхневич на сцені (фрагмент із “Лісової пісні”).
У кінофільмі “Коні не винні” (1956).
Пам’ятне спеціальне погашення немаркованого конверту у відділенні поштового зв’язку №12 міста Бердичева, 22 жовтня 2011 року.
Пам’ятне спеціальне погашення немаркованого конверту у відділенні поштового зв’язку №12 міста Бердичева, 22 жовтня 2011 року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here