Home Проекти Постаті землі Бердичівської Михайлюк Олександра Тимофіївна

Михайлюк Олександра Тимофіївна

1135
0
SHARE

Михайлюк Олександра Тимофіївна (нар. 15 травня 1916, с. Велика П’ятигірка, Бистрицька вол., Бердичівський повіт, Київська губ., Російська імперія – пом. 24 липня 1989, с. Велика П’ятигірка, Бердичівський р-н, Житомирська обл., УРСР) – доярка колгоспу “Маяк”, Герой Соціалістичної Праці.


Михайлюк Олександра Тимофіївна
(1916-1989).

Михайлюк Олександра Тимофіївна народилась 15 травня 1916 року у селі Велика П’ятигірка нині Бердичівського району в селянській родині.

Трудову діяльність Олександра Тимофіївна розпочала в 16-річному віці в місцевому колгоспі “Маяк”. Господарство спеціалізувалося на виробництві м’ясо-молочної продукції. Спочатку Олександра була членом ланки, згодом стала ланковою. 1947 року перейшла працювати на молочнотоварну ферму, де доглядала телиць білоголової української породи. Виростила понад п’ятдесят корів і стала дояркою.

Олександра Тимофіївна першою почала застосовувати в роботі доїльні апарати, що саме почали впроваджуватись на молочних фермах країни. Вона надоювала по чотири тисячі кілограмів молока від корови, що на той час було значним виробничим досягненням. У 1966 році ці досягнення були відзначені урядовою нагородою – Олександра Михайлюк була нагороджена орденом Трудового Червоного Прапору. Ще через рік Олександру Тимофіївну до 50-річчя Великого Жовтня за трудові досягнення внесено до Книги Трудової Слави Бердичівського району.

Орденоносці Бердичівщини (зліва на право): Олександра Тимофіївна Михайлюк, Зінаїда Олександрівна Катращук, Марія Гуменюк, Євген Федорович Базилевський. 1976 рік. Фото Віктора Коржука.

У 1970 році Олександра Тимофіївна досягла п’ятитисячного надою молока від однієї корови і здобула першість в обласному змаганні доярок. За виробничі успіхи протягом 1965-1970 рр. цього ж року їй присвоєно звання Герой Соціалістичної Праці та нагороджено орденом Леніна.

У 1971 році Олександра Тимофіївна стала наставницею молодих доярок. Неодноразово обиралась депутатом Бердичівської районної ради. Також її обрали делегатом XXIV з’їзду Комуністичної партії України.

Померла Олександра Тимофіївна Михайлюк 24 липня 1989 року. Похована у селі Велика П’ятигірка, на західній околиці села, у південно-східній частині сільського кладовища. У 1990 році на її могилі встановлено стелу з мармурової крихти (висота 1,7 м), у центрі якої вмонтовано портрет Героя та чорну гранітну плиту (0,5 × 0,4 м) з меморіальним написом. Одній із вулиць села Велика П’ятигірка рішенням сільської ради присвоєно ім’я Олександри Михайлюк.

Джерела і література:

Трудові зірки Полісся. Нариси про Героїв Соціалістичної Праці та нових кавалерів ордена Трудової Слави Житомирщини. – Житомир, 2000. – С. 119-120.

Розенштейн О.М. Велика П’ятигірка. // Бердичівщина: поступ у третє тисячоліття: Науковий збірник “Велика Волинь” Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 22. / Відп. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М.А.К., 2001. – с. 219-221.

Іващенко О.М. Пам’ятки і пам’ятні місця історії та культури на Бердичівщині. Випуск 5. // Житомир: “Полісся”, 2005 р. – с. 117.


На фото (злів на право) Герої Соціалістичної Праці Євген Федорович Базилевський, Олександра Тимофіївна Михайлюк, Яків Григорович Зощук. Листопад 1978 р. Фото Віктора Коржука.
Могила О.Т. Михайлюк, жовтень 2008 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here