Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Європейська, 52. Меморіальна дошка на честь радянського письменника Миколи Островського

Вул. Європейська, 52. Меморіальна дошка на честь радянського письменника Миколи Островського

1292
0
SHARE

Вул. Європейська, 52, територія обласного госпіталю інвалідів Великої Вітчизняної війни. На стіні триповерхового будинку одного з корпусів госпіталю знаходилась меморіальна дошка на честь радянського письменника Миколи Олексійовича Островського (1904-1936).

Меморіальна дошка, присвячена радянському письменнику Миколі Олексійовичу Островському, 2007 р.

Микола Островський в часи громадянської війни проходив військову службу в лавах Червоної Армії у кінній бригаді під командуванням більшовицького полководця Григорія Котовського та в 1-й Кінній армії. Він став автором роману “Як гартувалась сталь”. Як головний роман Островського, що зображує становлення революціонера, так і особистість самого автора (що писав незважаючи на важке захворювання, параліч та сліпоту) у Радянському Союзі були оточені не лише офіційним культом, але й щирими популярністю й шануванням багатьох читачів.

Будинок, який нині займає обласний госпіталь, побудований у 1913 році. Після громадянської війни та до початку німецько-радянської війни тут знаходилась міська водолікарня. У 1980 році на території госпіталю побудували новий багатоповерховий лікарняний корпус, і будинок із меморіальною дошкою увійшов до складу госпітального комплексу.

Будівля обласного госпіталю, на стіні якого знаходилась меморіальна дошка, 2007 р.

У 1920 році у цьому будинку відбулись збори комсомольців міста Бердичева, на яких із промовою виступив герой громадянської війни, згодом радянський письменний Микола Островський. Цей факт і став приводом для встановлення меморіальної дошки. У жовтні 1968 року на цьому будинку встановлено меморіальну дошку з присвятним написом. Напис на дошці: “В цьому будинку в червні 1920 р. перед комсомольцями виступив видатний радянський письменник Микола Островський”. Також з 1950-х років одна з вулиць Бердичева, яка до цього мала назву Щаслива, носила ім’я письменника (її рішенням Бердичівської міської ради від 21.07.2016 р. №152 перейменували на вулицю імені Івана Богуна).

Меморіальну дошку демонтували у 2016 році на виконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Джерела та література:

Вшанування пам’яті героїв. // “Радянський шлях”, №171 (8889) від 30.10.1968 р.


Один з корпусів госпіталю, на стіні якого знаходилась меморіальна дошка. Фото 80-х років.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here