Home Проекти Постаті землі Бердичівської Медведчук Валентин Наумович

Медведчук Валентин Наумович

1584
0
SHARE

Медведчук Валентин Наумович (нар. 23 серпня 1947, с. Хотинівка, Коростенський р-н, Житомирська обл. – пом. 11 вересня 2019 р., Бердичів, Житомирська обл., Україна) – підприємець, громадський діяч.


Медведчук Валентин Наумович
(1947-2019).

Медведчук Валентин Наумович народився 23 серпня 1947 року в селі Хотинівка Коростенського району, що на Житомирщині. У 1954 році пішов у перший клас Хотинівської школи, яку закінчив у 1964 році.

По закінченні школи Валентин Медведчук працював спочатку кіномеханіком у селі Новаки Коростенського району, потім слюсарем заводу залізобетонних шпал та водієм райкому комсомолу в місті Коростень.

З 1966 по 1971 рік – студент факультету механізації Української сільськогосподарської академії. По закінченні академії проходив військову службу в Збройних Силах СРСР, секретар комітету комсомолу військової частини Закарпатського військового округу, старший лейтенант.

По звільненні з лав Збройних Сил у вересні 1973 року влаштувався до Бишівської сільгосптехніки (Київська область) на посаду головного інженера. Обіймав цю посаду до 26 листопада.

У листопаді 1973 року Валентин Медведчук переїздить до Бердичева, де з 27 листопада обійняв посаду головного інженера Бердичівської сільгосптехніки. На цій посаді працював рівно рік – 27 листопада 1974 року став керуючим цього підприємства.

Загалом Бердичівська сільгосптехніка, як правонаступник ліквідованих свого часу машинно-тракторних станцій, виконувала роль спеціального сервісного центру, який мав у своєму складі потужну та спеціалізовану техніку для обробітку сільськогосподарських земель Бердичівського району. Техніку, яку не могли дозволити собі існуючі колгоспи та радгоспи. За замовленням останніх Бердичівська сільгосптехніка виконувала необхідні роботи, знімаючи з плеч селян турботу щодо ремонту, обслуговування та зберігання дороговартісного обладнання.

Валентин Медведчук (перший справа) з головним редактором газети “Радянський шлях” Петром Яцюком та начальником Бердичівського РВЗ Анатолієм Дем’яновим, середина 80-х років.

У середині 1980-х років Валентин Медведчук обіймає посаду заступника голови Бердичівського районного агропромислового об’єднання, яке займалось обслуговуванням сільськогосподарських підприємств району. До складу об’єднання входили будівельні підрозділи, з переробки сільськогосподарської продукції. Об’єднання було укомплектоване відповідною технікою, на той час могло вирішувати будь-які виробничі питання. Об’єднання отримало потужну технічну базу, яку спорудили на вулиці Низгірецькій.

Наприкінці 80-х років об’єднання розформували. На його базі Міністерство сільського господарства як експеримент створює фірму “Агромашсервіскомплект” (згодом – ВАТ “Агромашсервіскомплект”), генеральним директором якого з листопада 1990 року обрали Валентина Медведчука. У січні 1994 року загальні збори підтвердили його обрання та продовжили термін повноважень ще на чотири роки. Згодом підприємство трансформувалось у корпорацію “АМАСКО”.

Валентин Медведчук обирався депутатом міської ради, двічі ставав депутатом обласної ради, тричі намагався стати народним депутатом України. Вперше таку спробу він здійснив у 1994 році, балотуючись по виборчому округу №156. У 1998 році Валентин Наумович, на цей час президент корпорації “Амаско-Інтер”, вдруге балотувався в народні депутати до Верховної ради України. Але здобути бажану перемогу, як і першого разу, не вдалось – виборці під час виборів, що відбулись 29 березня, народним депутатом обрали Михайла Ковалка. У 2002 році спроба також стала невдалою.

Валентин Медведчук був одружений, виховав доньку, дочекався двох онуків.

Наприкінці 90-х років в Україні почали активно розвиватись приватні сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства. У той же час колгоспи та радгоспи банкрутували та закривались. Потреба в спеціалізованих підприємствах, що займались наданням техніки для обробітку землі, поступово відпала. Корпорація “АМАСКО” не витримала економічного тиску – замовлення не надходили, що призвело до її фактичного банкрутства. Техніку розпродали, через деякий час виробнича база на Низгірецькій отримала нового власника, яким стало підприємство з виготовлення автомобільного скла.

Валентин Медведчук, маючи досвід та необхідні зв’язки, зайнявся приватним підприємництвом у сфері сільського господарства. Наприкінці 2012 року розпочалась реалізація інвестиційного бізнес-проекту з організації збору молока та його первинної переробки, а в подальшому збір та переробка овочів та фруктів, для чого створили ТОВ “Бердичівське молоко”. Базою нового бізнес-проекту стало село Мирославка Бердичівського району, де змонтували міні-молокопереробний завод.

Валентин Медведчук у своєму робочому кабінеті. с. Мирославка, 30 жовтня 2018 р.

У 2013 році Валентин Медведчук став генеральним директором ТОВ “Бізнес-Інвест-Бердичів”, у 2016 заснував низку підприємств з переробки м’яса, молока, оптової торгівлі фруктами. Продукція Мирославського міні-молокопереробного заводу продається під торговою маркою “Рідне село” у кіосках, що розташовані в Бердичеві у мікрорайоні парку Гагаріна та на Червоній горі, також у багатьох торгових точках “Цар-Хліб”.

Помер Валентин Наумович Медведчук 11 вересня 2019 року після важкої хвороби. Похований у Бердичеві на загальноміському кладовищі.

Джерела і література:

Л. Широких. Валентин Медведчук: “Уся моя любов рікою линула на внука” // “Земля Бердичівська”, №26 (14737) від 20.03.1998 р.

Переробне підприємство ТОВ “Бердичівське молоко” // “Земля Бердичівська”, №2 (15904) від 11.01.2013 р.


Валентин Медведчук з продукцією, виготовленою на керованому ним молокозаводі, 30 жовтня 2018 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here