Home Проекти Постаті землі Бердичівської Кухарчук Олександр Федорович

Кухарчук Олександр Федорович

1383
0
SHARE

Кухарчук Олександр Федорович (нар. 19 травня 1942, с. Мала Татарнівка (нині Малосілка), Бердичівський р-н, Житомирська обл., УРСР – пом. 9 жовтня 2018, Бердичів, Житомирська обл., Україна) – український письменник, юрист.


Кухарчук Олександр Федорович
(1942-2018).

Олександр Федорович Кухарчук народився 19 травня 1942 року в селі Мала Татарнівка (з 1946 року – Малосілка) Бердичівського району Житомирської області в селянській родині.

У 1968 році Олександр Кухарчук закінчив Саратовський юридичний інститут (нині – Саратовська державна академія права). Тривалий час працював у Російській Федерації. Згодом переїхав до Бердичева, працював слідчим, адвокатом. Член Спілки адвокатів України.

Поезію і прозу Олександр Кухарчук почав писати ще у старших класах середньої школи, окремі його твори були надруковані в періодичних виданнях.

Історичні романи Олександр Кухарчук почав писати вже в незалежній Україні, коли з’явилась можливість знайомитись з матеріалами в національних архівах. Він поставив собі за мету дослідити період встановлення в Україні козацтва і його подальший занепад, та донести цю інформацію до читача. Однак Олександр Кухарчук добре розумів, що якщо просто систематизувати усі знайдені відомості, вийде лише історичний посібник, який не зацікавить широкий загал. Таким чином і виникла ідея написання історичного роману, в якому реальні факти розбавлені художньою вигадкою та описом тогочасного життя, традицій та обрядів.

Результатом цієї роботи стали книги циклу історичних романів “Козацька Русь”: “Козацька Русь. Сплюндрована Калина” (2012), “Козацька Русь. Неопалима Купина” (2013), “Козацька Русь. Полковник Лаврін Капуста” (2014), “Козацька Русь. Гетьман Іван Виговський” (2015), “Козацька Русь. Кошовий отаман Вовкодав” (2015).

Цикл “Козацька Русь”, де історичні особистості поряд із художніми образами живуть яскравим життям, сповненим героїки і самовідданості своїй батьківщині, вірі і народу, – справжнє джерело пізнання цілого пласту історичних подій від зародження козацького етносу до його становлення; в ньому яскраво й майстерно відтворено військові баталії, козацький побут та лицарську звитягу, битви з татарською ордою тощо.

З 2014 року Олександр Кухарчук – член Національної спілки письменників України.

У 2013 році в рамках Житомирського обласного конкурсу “Краща книга 2013 року” дві книги “Київська Русь, Сплюндрована Калина” та “Київська Русь. Неопалима Купина” журі визнало кращими книгами року в номінації проза року. Також окремі книги Олександра Федоровича відзначені літературними преміями:

  • 2014 — лауреат Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка — за історичні романи “Козацька Русь. Сплюндрована калина” та “Козацька Русь. Неопалима купина” (Житомир.: ПП “Рута”, 2012, 2013 р.), в яких присутній аналіз історичних подій козацької доби, через думки головних героїв постає цілісна картина величних перемог і страшних поразок.
  • 2018 — лауреат Літературної премії імені Василя Юхимовича.

Помер Олександр Федорович Кухарчук 9 жовтня 2018 року на 77-ому році життя. Похований у Бердичеві на загальноміському кладовищі.

Пам’ятна дошка, присвячену письменнику, 5 жовтня 2019 року

5 жовтня 2019 року в перші роковини смерті відомого письменника на стіні Малосілківської школи урочисто відкрили пам’ятну дошку, присвячену письменнику. У заході вшанування взяли участь колеги, друзі, шанувальники творчості, керівництво села та школи, родина митця. Перед присутніми виступили відомі у краї письменники та поети Михайло Пасічник, Валерій Хмелівський, Світлана Гресь, Василь Врублевський. Син письменника Олександр Кухарчук подякував присутнім та представникам місцевої громади за пам’ять про свого батька – палкого патріота України.

Рішенням Бердичівської міської ради №1220 від 21.12.2023 р. «Про перейменування вулиць та провулків у м. Бердичеві» вулицю Комарова, на якій проживав письменник, перейменували на вулицю Олександра Кухарчука.

Джерела і література:

Некролог. // «Земля Бердичівська», №41 (16211) від 12.10.2018 р., с. 11.

Анатолій Горобчук. Вшанували пам’ять… // «Земля Бердичівська», №41 (16261) від 11.10.2019 р., с. 5.

Рішення Бердичівської міської ради №1220 від 21.12.2023 р. «Про перейменування вулиць та провулків у м. Бердичеві».


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here