Home Проекти Постаті землі Бердичівської Крімаренко Юрій Олександрович

Крімаренко Юрій Олександрович

2504
1
SHARE

Крімаренко Юрій Олександрович (нар. 11 серпня 1983, Бердичів, Житомирська обл., УРСР) – легкоатлет, стрибун у висоту, чемпіоном світу (2005), заслужений майстер спорту України, Почесний громадянин міста Бердичева (2005).


Крімаренко Юрій Олександрович народився 11 серпня 1983 року в Бердичеві. Батько за спеціальністю будівельник, мати працювала бухгалтером.

З 1990 по 2001 рр. Юрій навчався в загальноосвітній школі №10 міста Бердичева.

У 1991 році Юрій Олександрович почав займатися легкою атлетикою – стрибками у висоту. Займався у школі Віталія Лонського, першим його тренером став Сергій Леонідович Шеремет. Він тренував Юрія з другого по десятий клас загальноосвітньої школи. Уся група, в якій тренувався Юрій, була однорідною та досить сильною. Зокрема, чемпіонами України у своїх вікових категоріях стали Олександр Котлярський, Едуард Щавінський, Віка Пашковська та інші. У 2001 році Юрій Крімаренко виконав норматив майстра спорту: подолав планку на висоті 2,15 м під час міжнародного турніру на призи Віталія Лонського у рідному місті.

Юрій Крімаренко відрізнявся серед своїх однолітків фанатичним дотриманням режиму, він не пропустив жодного тренування. У першого свого наставника Сергія Шеремета дійшов до позначки 2,21 м. Другим тренером спортсмена став також бердичівлянин Олександр Михальченко, згодом його тренував Володимир Журавльов. Останній і привів Юрія Крімаренка до історичного успіху в Гельсінкі (Фінляндія).

У 2001 році Юрій Олександрович вступив на навчання до Національного Університету фізичного виховання та спорту України. У грудні 2003 року Юрій став переможцем Всесвітніх ігор серед військовослужбовців у місті Каталіа (острів Сицилія, Італія). У липні 2005 року став бронзовим призером Чемпіонату Європи серед молоді в місті Ерфурт (нім. Erfurt, Німеччина).

У 2005 році Юрій Олександрович виконав норматив майстра спорту міжнародного класу на турнірі у Португалії з результатом 2,28 м, а свій особистий рекорд встановив на комерційному турнірі у Німеччині – 2,33 м.

Переможний стрибок Юрія Крімаренка у Гельсінкі.

У серпні 2005 року Юрій Крімаренко став Чемпіоном світу в Гельсінкі з результатом 2,32 м. Юрій Олександрович – п’ятий за ліком український чемпіон світу з легкої атлетики. За це досягнення отримав нагороду “Знак Пошани”.

У грудні 2005 року Юрій Крімаренко стає переможцем у конкурсі UKRAINE SPORT AWARDS в номінації “Відкриття року”. У березні 2006 року його визнали кращим спортсменом року в загальнонаціональній програмі “Людина року”.

Рішенням Бердичівської міської ради №2 від 12 січня 2006 року Юрію Олександровичу Крімаренку за презентацію міста Бердичева на міжнародному рівні, подальший розвиток авторитету і слави школи стрибунів Віталія Лонського, присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

Юрій з батьком у рідному Бердичеві, 2001 р.

Юрій Крімаренко продовжує займатися улюбленкою справою. Він став учасником ХХІХ літніх Олімпійських ігор у Пекіні (2008) з результатом 2,15 м, отримав звання заслуженого майстра спорту з легкої атлетики. Щороку намагається брати участь у змаганнях зі стрибків у висоту “Меморіал В.О. Лонського” у рідному Бердичеві. Так, він став переможцем турніру у 2005 році з результатом 228 см, а також із цим же результатом – у 2014 та 2015 роках.

Цікавий факт: 13 серпня 1983 року в Гельсінкі першим чемпіоном світу зі стрибків у висоту несподівано став дебютант збірної СРСР одесит Геннадій Авдєєнко. Юрію Крімаренку, який на Х чемпіонаті світу у тому ж Гельсінкі повторив успіх Авдєєнка, у той день виповнилось лише… два дні від народження. Цікаво також й те, що обидва чемпіони здобули перемогу з однаковим результатом – 2 м 32 см.

Джерела і література:

Традиційний турнір на призи Віталія Лонського піднімає планку. // “Україна молода”, №176 від 23.09.2005 р.

У Гельсiнкi Юрій Кримаренко почав, “як Бубка”. Так i продовжить? // “Україна молода”, №3 від 06.01.2006 р.

Кравченко В. “Лонський був переконаний…” // “Земля Бердичівська”, №68 від 26.08.2006 р.


Фото: EPA/UPG.
Юрій Крімаренко на турнірі “Меморіал В.О. Лонського”, вересень 2008 року.
Юрій Крімаренко на турнірі “Меморіал В.О. Лонського”, вересень 2008 року.
Юрій Крімаренко на турнірі “Меморіал В.О. Лонського”, вересень 2009 року.
Юрій Крімаренко на турнірі “Меморіал В.О. Лонського”, вересень 2009 року.

1 COMMENT

  1. Те що він пригнув 2.21 у Шеремета – брехня, він почав тренервуатись у Мехальчинка після того як пригнув у Вінниці 197

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here