Home Новини Коли ж уперше відзначили День міста Бердичева?

Коли ж уперше відзначили День міста Бердичева?

1317
0
SHARE

День міста — зазвичай день заснування чи одержання статусу міста населеним пунктом. Іноді ця дата присвячується якій-небудь історичній події, національному чи регіональному святу.

Та Бердичева це не стосується – його День не прив’язаний ні до отримання відповідного статусу, ні до жодної історичної події, оскільки й досі історики на знають, коли ж насправді заснували наше місто. Щоб зараз не занурюватись у дискусію щодо дати заснування (про це можна прочитати в окремій статті), краще пригадаємо як і коли вперше провели саме свято – День міста Бердичева.

Передісторією Дня міста Бердичева можна вважати проведення свят окремих вулиць міста. Вперше такі свята провели у радянські часи і, з огляду на епоху, вони мали цілком ідеологічну спрямованість. Наприклад, 20 квітня 1980 року в Бердичеві з нагоди 110-річчя з дня народження вождя Жовтневої революції Володимира Ілліча Леніна відзначили свято вулиці Леніна (нині вулиця Житомирська). Через рік з нагоди 100-річчя з дня народження полководця громадянської війни Григорія Котовського відбулось свято вулиці Котовського (нині вулиця Одеська). Це, так би мовити, свята великих, центральних вулиць міста. Але не забували партійні ідеологи і за невеличкі міські вулички. Наприклад, 26 жовтня 1986 року відбулось свято вулиці Гайдара (нині вулиця Гостинна) – з декламуванням патріотичних віршів, піонерськими піснями та пов’язанням червоних галстуків кращим третьокласникам школи №4.

Але як окреме свято, вперше День міста Бердичева відбувся у недільний день 13 вересня 1987 року. Це свято отримало назву – “Бердичів-87”. У цей день у мікрорайонах міста відбулись зустрічі з передовиками і новаторами виробництва, переможцями соціалістичного змагання на честь 70-річчя Великого Жовтня. На вулицях і площах організували виставки продукції, виготовленої колективами образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, технічної творчості, квітів, ярмарки солідарності у Фонд миру, книжкові лотереї, ігри-конкурси, виїзні фотоательє, спортивні змагання, “Веселі старти”, показові виступи юних спортсменів.

Зачитується указ про відзначення Дня міста Бердичева, 1995 р.

О 12 годині на площі Жовтневій (нині площа Центральна) відбувся мітинг, присвячений відкриттю свята. По закінченні мітингу на площі свій виступ городянам подарував київський естрадно-симфонічний оркестр Українського радіо і телебачення (група “Антитіла”, кажете? Ні не чули про таку 🙂 ). Також великі концертні програми, підготовлені художніми колективами Будинку культури та підприємств, відбулись як на Жовтневій площі, так і в парку культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка. Увечері в міському Будинку культури організували вечір відпочинку під назвою “Чи знаєш ти своє місто?”.

А далі про таке свято, як День міста, згадували вряди-годи – наступний День відзначили лише через два роки – у 1989-у. Далі ж настали часи, що було не до свят…

Лише у 1995 році бердичівляни відновили відзначення Дня міста: 23 вересня на Радянській (нині Соборній) площі зібрались жителі з нагоди двох свят – 450-річчя першої писемної згадки та 150-річчя надання Бердичеву статусу міста. У фанфари сповістили про початок свята. Під вигуки “Слава Україні!” на площу в’їжджає бричка, а в ній… Богдан Хмельницький. Бричка об’їхала площу, гетьман вручив голові міської ради Олексію Хилюку булаву та наказав тримати її міцно. Богдан Хмельницький зачитав наказ — від сьогодні й довіку відзначати День славного міста Бердичева, а також постійно дбати, щоб бердичівському роду не було переводу.

Ось саме з цього часу й відзначають щорічно бердичівляни День міста Бердичева.

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here