Home Проекти Постаті землі Бердичівської Ковалко Михайло Петрович

Ковалко Михайло Петрович

1947
0
SHARE

Ковалко Михайло Петрович (нар. 24 вересня 1944, с. Лівчиці, Городицький р-н, Львівська обл. – пом. 24 травня 2012, Київ, Україна) – доктор технічних наук, професор, Почесний громадянин міста Бердичева.


Ковалко Михайло Петрович народився 24 вересня 1944 року в селянській родині у селі Лівчиці Городицького району Львівської області. Це був рік звільнення Західної України від німецьких загарбників, але батьки-селяни, змогли своїм дітям, а їх було семеро у родині, прищепити любов до рідної землі, працелюбність, виховати хороші людські якості.

Незважаючи на нестатки і труднощі, Михайло Ковалко після закінчення семирічної школи прийняв рішення продовжити навчання у нафтовому технікумі міста Дрогобич, який закінчив у 1962 році. Працював на різних посадах у нафтогазовій промисловості: оператор, технік-лаборант, технік-геолог Шебелинського газопромислового управління. З 1963 по 1966 рр. проходив службу в Збройних Силах СРСР. По звільненні з армії працював оператором у Стрийському газопромисловому управлінні.

Михайло Ковалко (зліва) під час служби в лавах Радянської Армії.

Набираючись досвіду, Михайло Ковалко усвідомив необхідність отримання фундаментальної освіти. Тому вступив до Івано-Франківського інституту нафти і газу, який закінчив у 1972 році та повернувся до Шебелинського управління з дипломом інженера. Впродовж наступних десятиліть показав себе як вдумливий спеціаліст, висококваліфікований гірничий інженер, вмілий керівник. У доволі короткий строк пройшов шлях від інженера до заступника начальника Шебелинського газопромислового управління.

У 70-ї роки минулого століття повним ходом йшло будівництво найбільшої в Європі газотранспортної системи, яка визначила еру газифікації не лише нашої країни, але й інших – газ прийшов також у країни Центральної і Західної Європи. У цей час Михайла Ковалка направляють на роботу в Полтавське газопромислове управління. Високі організаційні здібності, значний досвід допомогли йому зайняти посаду головного інженера, а потім і очолити це об’єднання. У цей період за професійні здобутки Михайло Ковалко удостоєний звання “Заслужений працівник промисловості України”, “Заслужений винахідник” (35 винаходів). За видатні наукові роботи в галузі геології нафти та газу він став дипломантом премії імені академіка Губкіна, а також дипломантом державних виставок народного господарства.

У 1988 році Михайло Ковалко призначається на посаду першого заступника генерального директора всесоюзного об’єднання “Укргазпром”. Паралельно навчався в Академії народного господарства при Раді Міністрів СРСР за фахом “управління економікою”, яку закінчив у 1990 році.

Михайло Ковалко з колегами на об’єкті.

З настанням незалежності України Михайлу Ковалку доручають сформувати Державний комітет нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України. У 1992-1995 рр. та 1997-1998 рр. він очолював Державний комітет нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України. У 1996-1997 рр. Михайло Ковалко – голова Державного комітету України з енергозбереження.

Михайло Ковалко багато уваги приділяв розвитку нафтогазової галузі. За його безпосередньої участі розроблена національна програма “Нафта і газ України до 2010 року” та комплексна програма енергозбереження. У 1999 році Михайло Ковалко захистив дисертацію на тему “Методи та засоби підвищення ефективності функціонування систем трубопровідного транспорту газу”. Кандидат технічних наук, академік Української нафтової Академії, член-кореспондент Академії гірничих наук постійно у творчому пошуку, підтримував високий інтелектуальний потенціал своєї держави.

У 1994 році Михайло Ковалко став депутатом Верховної Ради України 2-го скликання від Гадяцького виборчого округу №325 (Полтавська обл.).

Михайло Ковалко після наради.

У 1998 році Михайло Ковалко балотується у депутати до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу №65 (Житомирська область: Бердичів та район, Андрушівський, Попільнянський та Ружинський райони). З березня 1998 по квітень 2002 рік – Народний депутат України 3-го скликання, член Народно-Демократичної партії (з травня 1998 р.). Окрім активної законотворчої діяльності (розробив понад 30 законопроектів), став одним із авторів проекту першого в Україні гендерного закону. Михайло Ковалко – ініціатор створення Міжнародної Школи Рівних Можливостей, – гендерної молодіжної школи, яка практично втілює у життя політику рівних можливостей серед жінок та чоловіків. Діяльність школи охоплювала всі області України.

Михайло Петрович очолював започаткований ним Міжнародний благодійний фонд розвитку інтелектуальних та природних ресурсів, що підтримує ряд комплексних програм і проектів, розгорнутих по всій Україні – економічних, правових, культурних тощо. Крім виконання обов’язків Народного депутата України, Михайло Ковалко став Президентом Української нафтогазової Академії, виконував функції Голови спостережної ради НАК “Нафтогаз України”.

Михайло Ковалко – автор понад 90-ти публікацій у наукових журналах, спеціальних монографій та редактор і автор численних наукових розвідок, книг із проблем енергозбереження, становлення паливно-енергетичного комплексу України. Він став Лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, отримав звання “Заслужений працівник промисловості України”. Також нагороджений Орденом Святого Станіслава II ступеня з врученням йому Командорського Хреста із Зіркою. Також Михайло Ковалко нагороджений медаллю “За трудову доблесть”, орденом “За заслуги” III (08.1999), II (09.2004), I ст. (09.2009), Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (09.2004).

Міський голова Олексій Хилюк вручає Михайлу Ковалко відзнаку “Почесний громадянин міста Бердичева”, травень 2000 р.

За вагомий внесок у вирішенні соціально-економічних проблем територіальної громади м. Бердичева, враховуючи звернення трудових колективів, громадських організацій та громадян міста, рішенням виконавчого комітету Бердичівської міської ради від 18 травня 2000 року №291 Ковалку Михайлу Петровичу присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

Михайло Ковалко одружений, разом із дружиною Таїсією Веніамінівною виховав двоє дітей – дочку Катерину (1975) та сина Олександра (1970). Останній продовжив справу батька – працював заступником голови правління ВАТ “Нафтогаз України”.

Окрім наукової та педагогічної праці Михайло Ковалко мав ще одне уподобання – поезію. Ним видано декілька поетичних збірок, окремі його вірші, покладені на музику, стали популярними піснями. Презентація однієї з поетичних збірок під назвою “Дивлюсь на світ безмежний” відбулась у Бердичеві 31 жовтня 2001 року в Будинку дитячої творчості ім. О. Разумкова. На презентації були присутні міський голова Олексій Хилюк, представники духовенства, директори шкіл, бібліотечні працівники та інші. Слова вітань та побажань автору висловили письменник Володимир Забаштанський, директор видавництва “Криниця” Леонід Андрієвський, поетеса Лариса Колос, член національної спілки письменників України Тетяна Майданович та упорядник збірки Валентина Рівна.

На виборах до Верховної Ради України у 2002 році Михайло Ковалко також балотувався по виборчому округу №65 від виборчого блоку політичних партій “За Єдину Україну!”. Але вибори програв (за нього віддали свої голоси 28,38 % виборців) кандидату від НСНУ Павлу Жебрівському. З цього часу Михайло Ковалко практично відійшов від великої політики, присвятив увесь свій вільний час педагогічній роботі, родині, поезії. Михайло Ковалко проживав у Києві, викладав у Київському політехнічному університеті, Вінницькому національному аграрному університеті. Не забував і про Бердичів: він часто відвідував місто, а 25 січня 2012 року в приміщенні міського Палацу культури ім. О.А. Шабельника відбувся творчий вечір поета-пісняра. На сцені у виконанні місцевих артистів прозвучали півтора десятка пісень на вірші Михайла Петровича. У виконанні Олександра Боровського, Сергія та Тетяна Ігнатенко, Вікторії Петренко, Ольги Морозової та багатьох інших артистів ці пісні, за словами автора, отримали нове неповторне звучання. Також на сцені виступила і співавтор поета-пісняра, автор музики Алла Мігай – українська телеведуча та тележурналіст.

Помер Михайло Ковалко 24 травня 2012 року в Києві. Прощання з М.П. Ковалко відбулось 26 травня в Клубі Кабінету міністрів України.

Джерела і література:

Воєвуцька Р. Ім’я кандидата названо – Ковалко Михайло Петрович. // “Бердичів”, №3 (206) від 17.01.1998 р.

Пахолівецька М. Ковалко – кандидат, депутат, особистість. // “Земля Бердичівська”, №18 (15137) від 02.03.2002 р.

http://www.ststanislas.org.ua/orden/persons/info/403/ – Міжнародний Орден Святого Станіслава.

Ковалко М. Дивлюсь на світ безмежний. Поезія. – К.: вид-во “Криниця”, 2001. – С. 5, 91-92.

В.І. Жук, Л.Р. Мілевська. Профіль газовика. // Марчук Я.С. Історія газової промисловості України у спогадах сучасників / Я.С. Марчук, Б.О. Клюк, В.І. Жук. – К.: Такі справи, 2008. – с. 168-171.


Михайло Ковалко з колегами під час відрядження до Великобританії, 1980 р.
Керівники Полтавського газопромислового управління в різні періоди (зліва на право): А. Німенко, М. Ковалко, В. Артемів, В. Разуменко.
Урочисте вшанування поета М. Ковалко.
Михайло Ковалко зі студентами бердичівського педагогічного училища, 1998 р.
Михайло Ковалко та Таїсія Веніамінівна на весіллі молодої пари: Валентини та Олександра Петренків, 2002 р.
Михайло Петрович та Таїсія Веніамінівна покладають квіти до пам’ятного знаку воїнам-афганцям у Бердичеві.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here