Home Новини Зануритись в “Альбом спогадів”

Зануритись в “Альбом спогадів”

1203
0
SHARE

Нещодавно у представництві в Україні міжнародної організації “Британська Рада” підвели підсумки конкурсу підтримки проектів соціальної дії програми “Активні Громадяни”. Приємно відзначити, що серед переможців цього конкурсу названо й проект “Альбом спогадів”, який реалізували працівники Бердичівської міської центральної бібліотечної системи.

А розпочалась реалізація цього проекту ще у грудні минулого року. Ініціативна група, до якої увійшли куратор проекту Вікторія Сафронова, бібліотекарі Ірина Касімова та Ірина Квятківська, краєзнавець Анатолій Горобчук, депутат міської ради Володимир Левандовський, залучили працівників Бердичівської МЦБС, краєзнавців, представників єврейської громади до роботи над написанням проекту “Альбом спогадів”. Усіх їх об’єднала спільна мета – активізація єврейської громади міста через спільну пошукову роботу над документами й фотографіями, які розповідатимуть про історію бердичівського єврейства.

Результатом цієї роботи став “Альбом спогадів”, в якому за допомогою фотографій із родинних архівів увічнено пам’ять про життя та діяльність єврейської громади Бердичева, яка в минулому грала чи не визначальну роль у розвитку міста.

Зануримось в “Альбом спогадів” і ми. Серед представлених в альбомі фотознімків є такі, що виготовлені до революції 1917 року. Також багато фото 20-х, 50-х, 70-х років та нещодавнього минулого. Всі вони – матеріальна розповідь про бердичівське єврейство. Ось, наприклад, фотознімок, на якому зображений хлопчик Михайло Вайншельбойм з матір’ю. Його старший брат загинув на фронті, а матір, батька та дві сестри розстріляли нацисти в перші місяці окупації. Михайла ж у роки війни врятувала українська родина. На інших фотографіях – поважні лікарі та юні музиканти, військовослужбовці з дружинами та малеча, одягнена по моді початку минулого століття. Далі – відомі широкому загалу постаті, чиї імена навічно вписані в сторінки Бердичева, а поміж них – пересічні бердичівляни, чиї життєві історії знатиме лише вузьке коло рідні… І таких фотографій більше сотні, дбайливо розміщених на тематичних сторінках альбому. Розпочинають кожен тематичний розділ уривки з відомих літературних творів, де кожен рядок – своєрідний гімн нашому місту.

Цього вівторка працівники бібліотеки представили результати своєї праці. По обіді стіни “М-Формації” наповнилась зацікавленими городянами, представниками єврейської общини міста та журналістами. Ірина Касімова та Вікторія Сафронова розповіли присутнім про мету, етапи створення “Альбому спогадів”. Їх розповідь доповнювали співавтори. Так, майже анекдотичні історії про перебування в Ізраїлі та пошуки в його містах вулиць Бердичівських розповів Володимир Левандовський. Його жива, пересипана жартами, розповідь лише підтвердила, що Бердичів – знане місто не лише в Україні, але й у світі. Краєзнавець Анатолій Горобчук озвучив маловідомі факти про життя відомих представників бердичівського єврейства. Про історію однієї фотографії, яка також увійшла до альбому, розповів ще один бердичівський краєзнавець Володимир Сінчук.

Проста, невимушена атмосфера панувала в стінах “М-Формації”. Її доповнювали чудові авторські вірші про Бердичів та пісні у виконанні Мануели Шаміс. А ще – запашна кава зі смаколиками, якими присутніх пригощали господарі.

Куратор проекту Вікторія Сафронова сподівається, що реалізація проекту триватиме й надалі. Передбачається, що “Альбом спогадів” поступово доповнюватиметься фотографіями бердичівського єврейства різних часів, старого міста, портретами відомих людей, чиї долі пов’язані з Бердичевом. Долучитись до цього можуть не лише бердичівляни, але й ті, хто нині проживає далеко від рідного міста.

Це, так би мовити, плани на майбутнє. А сьогодні представлений “Альбом спогадів” залишається в міській бібліотеці, де з ним можуть ознайомитись усі бажаючі.

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here