Home Проекти Постаті землі Бердичівської Разумков Дмитро Олександрович

Разумков Дмитро Олександрович

1353
0
SHARE

Разумков Дмитро Олександрович (нар. 8 жовтня 1983 року, Бердичів, Житомирська область) — український політик, Голова Верховної Ради України IX скликання з 29 серпня 2019 року.


Дмитро Олександрович Разумков народився 8 жовтня 1983 року в місті Бердичів Житомирської області в родині відомого українського політика Олександра Васильовича Разумкова (на момент народження сина працював у Дніпропетровському обласному комітеті ЛКСМУ та у ідеологічному відділу ЦК ЛКСМУ, у 90-х – перший помічник 2-го президента України Леоніда Кучми) та актриси театру Наталії Кудрі (нині народна артистка України).

Дмитро Разумков змалку виховувався своєю бабусею Зінаїдою Кудрею, оскільки батьки на цей час активно займались власними кар’єрами. Проживав Дмитро у будинку бабусі по вулиці Карла Маркса, 34/28 (нині вулиця Михайла Грушевського, будинок зберігся). Навчання розпочав у 1990 році в міській середній школі №3 (вул. Пушкіна, 46, нині школа не діє) у класі з російською мовою викладання; у початкових класах навчався у приміщеннях колишньої школи №16 (обидві школи об’єднались у єдиний навчальний заклад у серпні 1977 року). Перша вчителька – Людмила Качковська. Паралельно з навчанням у школі Дмитро відвідував гуртки в міському Будинку дитячої творчості (нині Центр позашкільної освіти імені Олександра Разумкова).

Випуск початкової школи. Дмитро Разумков сидить другий у першому ряду, 1994 р.

У 14-річному віці Дмитро переїхав до Києва, де закінчив київський ліцей №38, згодом навчався та закінчив Київський інститут міжнародних відносин за спеціальністю “Міжнародні економічні відносини” та Національний університет державної податкової служби за спеціальністю “Правознавство”.

Дмитро Разумков працював у сфері політичного консультування, політтехнології та виборів з 2006 року. У партнерстві з Василем Моканом та Неллі Яковлєвою керував “Ukrainian Politconsulting Group”.

У 2006-2010 роках Разумков перебував у лавах Партії регіонів. Вийшов із партії, коли Віктор Янукович переміг на президентських виборах 2010 року. Дмитро так говорить про свою участь у ПРУ: “Мені тоді було 22 роки. Мій прихід в Партію регіонів був усвідомлений після 2004 року. Я не підтримував Віктора Ющенка. І так я потрапив у Партію регіонів. Я ніколи не був у Молодих регіонах. Це – фейк. Прийшов туди, тому що я не сприймав ситуацію у державі у 2004, 2005 і 2006 роках”.

У 2010-2014 роках Дмитро Разумков працював з Сергієм Тігіпком, з яким знався ще батько Дмитра з часів роботи у Дніпропетровському комсомолі і якого запропонував на посаду віце-прем’єра в уряд Павла Лазаренка.

Керував власною консалтинговою компанією Ukrainian Consulting Group.

У президентській компанії 2019 року Дмитро Разумков працював речником виборчого штабу кандидата Володимира Зеленського. Стверджував, що працював на волонтерських засадах і не мав домовленостей щодо посади, місця, або перспектив.

Разумков очолив партію “Слуга народу” після призначення її колишнього голови Івана Баканова 22 травня 2019 року заступником голови СБУ, начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ. Відповідно, він очолив виборчий список партії “Слуга народу” на парламентських виборах 2019 року.

Дмитро Разумков публічно принципово говорив російською мовою: “Поки є у нас російська агресія, поки у нас є бажання російської держави захищати російськомовне населення, то під час ефірів я використовую виключно російську мову. Тому що я вважаю, що не треба приїздити на танках, приходити з кулеметами, автоматами та “зеленими чоловіками” та захищати мене як російськомовне населення”. Він вважає, що питання мови не на часі, поки в країні триває війна.

21 липня 2019 року на парламентських виборах Дмитра Разумкова обрано народним депутатом Верховної ради України. 29 серпня 2019 року обраний головою Верховної Ради України.

Дмитро Разумков має рідного брата по батьку — Гліба (стверджує, що жодного разу з ним не бачився). Гліб народився 1998 року у цивільному шлюбі Олександра Разумкова з головним редактором газети “Дзеркало тижня” Юлією Мостовою. Гліба всиновив Анатолій Гриценко, який одружився з Мостовою у 2003 році.

Дмитро Разумков одружений. Має двох дітей.

Джерела і література:

10 фактів із життя лідера партії “Слуга народу” Дмитра Разумкова: https://espreso.tv/article/2019/04/08/10_faktiv_iz_zhyttya_dmytra_razumkova_golovnogo_polittekhnologa_zelenskogo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here