Home Проекти Постаті землі Бердичівської Денисюк Володимир Тимофійович

Денисюк Володимир Тимофійович

2002
0
SHARE

Денисюк Володимир Тимофійович (11 лютого 1944, с. Демчин, Бердичівський р-н, Житомирська обл.) краєзнавець, історик, культуролог, заслужений працівник культури України.


Денисюк Володимир Тимофійович народився 11 лютого 1944 року у селі Демчин Бердичівського району. Батько Володимира – Тимофій Іванович закінчив медичний технікум у 30-х роках, був військовим лікарем, брав участь у фінській кампанії 1939-1940 рр., згодом у німецько-радянській війні. Але після оточення на півдні України потрапив у німецький полон, утік з табору і добрався до рідних, які проживали на цей час у селі Демчин. Саме тут він і створив родину з уродженкою села Людмилою Семенівною Сидорець.

У 1947 році родина Денисюків переїхала на Волинь, у село Заліси Ратнівського району, на батьківщину глави родини. Батько завідував медичним пунктом, мати спершу навчала дітей на лісових хуторах, з 1948 року – більш як 40 років – працювала вчителькою молодших класів Заліської восьмирічної школи, за плідну працю отримала звання “Відмінник народної освіти” (1957).

Володимир Денисюк навчався у Заліській восьмирічній, Заболоттівській середній школах Ратнівського району. По закінченні школи вступив до Луцького педагогічного інституту ім. Лесі Українки. У 1971 році закінчив інститут з відзнакою, отримав фах викладача історії.

Ще навчаючись на четвертому курсі інституту Володимир Денисюк одружився. Разом із дружиною Любов’ю виростили дочку Оксану та сина Ігоря. Цей останній рік навчання Володимир також поєднав із комсомольськими справами у Луцькому ПТУ №2.

Володимир Денисюк працював учителем у Заболоттівській школі-інтернаті, профтехучилищі №2 м. Луцька. Згодом йому запропонували роботу в лекторській групі обкому комсомолу. А потім уже і лектором-міжнародником в обкомі партії. У 1978 році після закінчення Вищої партійної школи у Києві Володимир Денисюк обійняв посаду заступника завідуючого відділом обкому партії.

В.Т. Денисюк на зустрічі із губернатором Пуерто-Ріко. 1991 р.

У 1983 році Володимир Денисюк очолив Волинське обласне управління культури. На цій посаді, яку обіймав до 1992 року, доклав чимало зусиль для вироблення концепції відродження культури Волині. Саме Володимиру Денисюку належить ідея заснування Міжнародного фестивалю українського фольклору “Берегиня” та її реалізація – проведення першого такого фестивалю у 1991 році. Також незабутніми для нього лишилися фестиваль народної творчості “Волинські візерунки”, конкурс народних інструментів “Калинова сопілка” та духових на приз Петкевича.

Володимир Денисюк (зліва) з учасницею фольклорної групи з Індонезії на фестивалі в Пуерто-Ріко, 1991 р.

Із отриманням незалежності Україною змінюється і політична ситуація в країні. Володимир Денисюк вимушений полишити посаду начальника обласного управління культури. Два наступних роки завідував організаційним відділом облдержадміністрації, з 1995 р. по 2004 p. очолював управління у справах преси та інформації облдержадміністрації.

Початок роботи Володимира Денисюка як дослідника, краєзнавця припав на 80-ті роки. У 1984 році у Львівському видавництві “Каменяр” побачив світ путівник російською мовою “Волынь туристская”, підготовлений та укладений разом із групою авторів. Цей путівник знайомив читача з 5-ма маршрутами масового туризму на Волині. Наступною роботою Володимира Денисюка став історико-краєзнавчий нарис “Волинь: Події. Факти. Цифри. Туристичні маршрути”, що вийшов у Луцькому видавництві “Надстир’я” у 1997 році і витримав 2 перевидання – у 2000 і 2003 pp. (друге і третє видання мали деякі зміни та доповнення).

Володимир Денисюк багато уваги надавав дослідженню історії провідних освітніх та мистецьких закладів, окремих колективів. Зокрема, про шляхи становлення та творче утвердження заслуженого ансамблю пісні і танцю “Колос” Торчинського Будинку культури, його історію розповідається у книзі “Золота нива – Колоса” (1997 р.). У ній вміщені репортажі В.Т. Денисюка про міжнародні маршрути ансамблю, безпосереднім учасником окремих з них був автор. “Зачаровані мистецтвом” – таку назву має книга, присвячена історії та надбанням Луцького міського Будинку культури (народного Дому “Просвіта”). Про історію театру ляльок, зародження всеукраїнських фестивалів лялькових театрів, міжнародних фестивалів “Різдвяна містерія”, про організаторів театральної лялькової справи на Волині він оповідає у книзі “Творці дива: Нариси з історії Волинського театру ляльок і міжнародних фестивалів “Різдвяна містерія” (2002 р.). А історія навчальних мистецьких закладів Волині знайшла відображення у книзі “Одержимі творчістю” (2004 p.).

Помітний внесок Володимира Денисюка у дослідження історії населених пунктів Волині. “Першою ластівкою” у цій справі стали підготовка і видання краєзнавчого нарису “Луцьку – 910 років” (1995 p.).

800-річчю від першої писемної згадки про місто автор присвятив книгу “Камінь-Каширський” (1996 р.). Про історичне минуле та сьогодення цього поліського району Волині йдеться у книзі “Літопис Камінь-Каширщини” (2001 p.), де подано опис подій з найдавніших часів до кінця XX століття.

Віддано автором данину і дослідженню минувшини Ратнівського району, в якому пройшли його дитячі роки. У співдружності з Іваном Овксентійовичем Денисюком, доктором філологічних наук, професором Львівського держуніверситету імені Івана Франка видано книги “Ратнівщина: історико-краєзнавчий нарис” (1998 р.) та “Ратнівська земля” (2003 p.). Останнє видання прикметне ще й тим, що містить переклади документів із латинської та польської, здійснені співавтором І. Денисюком, а також нариси про вихідців із району.

Загалом, у галузі історичного краєзнавства Володимир Денисюк став автором понад 100 публіцистичних статей.

Володимир Денисюк з друзями в день свого народження.

Відмічаючи значний особистий внесок у розвиток культури у грудні 1991 року Володимиру Денисюку присвоєно почесне звання “Заслужений працівник культури”. Також він нагороджений державними орденами “Знак Пошани”, “Дружби народів”, церковним орденом “Різдво Христове-2000” ІІ ступеня, трьома медалями. У 2000 році Володимир Денисюк відзначений Подякою Президента України за багаторічну роботу в державних органах та дослідження історії краю.

За вагомий особистий внесок у розвиток та впровадження наукових досліджень з історії Ратнівщини та її жителів, збагачення історії рідного краю унікальними літописами, архівними джерелами та довідково-інформаційним матеріалом, вміщеними у книзі “Ратнівська земля”, яка одержала диплом Державного Комітету телебачення і радіомовлення України за кращу книгу історико-краєзнавчої тематики, Володимир Денисюк удостоєний звання “Почесний громадянин Ратнівщини”.

Брат В.Т. Денисюка – Іван Тимофійович – також уродженець Бердичівщини, кандидат наук, викладач Луцького державного технічного університету.

Нині Володимир Тимофійович перебуває на заслуженому відпочинку, проживає у Луцьку.

Джерела і література:

Стасюк Л. Краєзнавчий доробок Володимира Денисюка – уродженця Бердичівщини. // Бердичів древній і вічно молодий: Науковий збірник “Велика Волинь”: Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 32 / Голов. ред. М.Ю. Костриця. – Т. 1 — Житомир: Косенко, 2005. — с. 238.

Анастасія Філатенко. Володимир Денисюк: “Найбільше моє багатство – сім’я і друзі”. // “Волинь”, електронне видання, №155, 12.02.2004 р.: http://www.volyn.com.ua/?rub=5&article=2&arch=155.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here