Home Проекти Релігійна Бердичівщина Гришківці. Свято-Димитрівський храм

Гришківці. Свято-Димитрівський храм

2531
0
SHARE

Свято-Димитрівський храм розташований у південній частині селища, на перехресті вулиць Житомирської та Соборної.

Свято-Димитрівський храм, 2008 р.

Престольне свято – 26 жовтня / 8 листопада.

Перший храм у Гришківцях збудували у 1775 році. Церква Святої Трійці була дерев’яною, на той час села Гришківці та Скраглівка були приписані до скраглівського Свято-Іоанно-Богословського храму. Первісна гришковецька церква проіснувала до 1902 року, потім з огляду на її ветхість розібрали.

Нову дерев’яну церкву вирішили побудувати неподалік від старої. 20 квітня 1911 року з’явився указ Консисторії про виділення коштів на побудову храму. Згодом у відповідності до указу Його Імператорської Величності Миколи II від 27 вересня 1913 року Казенною Палатою у Києві виділяється безпроцентний кредит на суму у 25,0 тисяч рублів Київському Єпархіальному начальству з умовою погашення через 25 років (цікаво, що борг погасили всього за три роки). Цього ж 1913 року церкву збудували та освятили. Церковну службу в ній проводив місцевий священик Митрофан Садовський.

Церква функціонувала до революційних подій 1917 року, після чого нова влада її закрила та перетворила на склад. Дзвіницю та бані розібрали.

Свято-Димитрівський храм. Фото Вячеслава Миронюка.

З приходом у 1941 році німецьких окупаційних військ храм відновив свою роботу. Силами прихожан церкву відбудували та вже восени відновили церковну службу на українській мові.

Церква діяла впродовж усієї окупації. Після звільнення Бердичівщини від окупантів храм свою діяльність не припиняв. У такому стані він функціонував до початку 60-х років.

На початку 1960-х років держава посилює тиск на релігію. У 1962 році місцевою владою приймається рішення про зняття церковних куполів та переобладнати приміщення під районний Будинок культури (діяв у цій будівлі до 1989 року). Кам’яну церковну лавку, що знаходиться поряд із храмом, перетворили на перукарню.

У 1992 році зусиллями місцевої громади храм повернули релігійній громаді селища. Цього ж року настоятель храму отець Василій провів перше богослужіння, також встановлюється центральний купол (у 2002 році замінений на новий).

Встановлення центрального купола храму, 2002 р.

8 листопада 2000 року Архієпископом Житомирським та Новоград-Волинським Гурієм освячується Престол на честь Святого Великомученика Дмитрія Солунського. У 2003 році розпочинається реставрація храму, побудовано 4 куполи та дзвіницю висотою 27 метрів.

8 листопада 2011 року на престольне свято Єпископ Житомирський та Новоград-Волинський Никодим освятив відреставровану кам’яну каплицю та криницю поряд із нею. Нововідкриту капличку нарекли на честь святого великомученика Георгія Побідоносця. До реставрації каплиці долучився бердичівський підприємець Юрій Крижановський, який надав необхідні кошти. Меценату в урочистій атмосфері за вагомий внесок у розвиток православ’я вручили відзнаку – орден Святого Великомученика Георгія Побідоносця.

Джерела і література:

Огілько М. Храм приведений в порядок. // “Нова доба”, №37 від 11.11.1941 р.

Марущак В.О. Гришківці. // Бердичівщина: поступ у третє тисячоліття: Науковий збірник “Велика Волинь” Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 22. / Відп. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М.А.К., 2001.

Рибачок Ю. Это нужно не мёртвым, это нужно живым. // “Наша эра”, №12, 2003 р.

Побережний О. Престольне свято у Гришківцях. // “РІО Бердичів”, №89 (949) від 11.11.2011 р.


Храм у нічний час, 2008 р.
Зима 2007 року.

Єпископ Житомирський та Новоград-Волинський Никодим проводить обряд освячення каплиці, 8 листопада 2011 року:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here