Home Новини Говерла і Бердичів – зв’язок триває!

Говерла і Бердичів – зв’язок триває!

3491
0
SHARE

Говерла – найвища гора українських Карпат (як відомо, її висота становить 2061 метр). І пов’язує цю вершину з нашим Бердичевом не лише той факт, що обидва об’єкти знаходяться на території сучасної України.

На вершині Говерли,
20 серпня 2006 р.

Після подій Майдану 2004 року до влади в державі прийшли демократичні сили, очолювані Президентом України Віктором Ющенко – він вступив на цю посаду у січні 2005 року. Не будемо аналізувати те, яким президентом був Віктор Андрійович – це прерогатива у першу чергу політиків та політологів. Але один нюанс із часів президентства запам’ятався. Це його щорічні сходження на Говерлу.

Відкриття скульптурної композиції “Тризуб” – символу соборності України, 18 липня 2008 р.

Сходження ці запам’ятались широким освітлення у пресі, підіймаючи патріотичний дух у його прибічників (чи проводить ці сходження Ющенко нині, ми не знаємо; принаймні, у 2012 році екс-президент від сходження відмовився). І як кажуть, ця ідея просто витала у прохолодному гірському повітрі – створити величний патріотичний символ на найвищій вершині України. Задумано – здійснено: 18 липня 2008 року Президент України Віктор Ющенко здійснив чергове традиційне сходження на Говерлу і по його завершенні на вершині відбулась церемонія відкриття й освячення скульптурної композиції “Тризуб” – символу соборності України.

“Тризуб” мав висоту більш як три метри, вагу – 700 кг. Пам’ятний знак, що встановили поруч, складався зі стели та плити з написом: “На Говерлі зібрані землі Твої, Україно!”, “Ми перемогли! Наш Президент – Віктор Ющенко. Ми підемо з ним в майбутнє! Прочитайте наше звернення у 2015 році”.

Віктор Ющенко закладає металеві капсули з землею, привезеною з різних регіонів України.

Віктор Ющенко під час церемонії в основу композиції заклав металеві капсули з землею, привезеною з різних регіонів України. Серед них була капсула і з Житомирщини: рішенням губернатора земля для неї була взята саме в Бердичеві – на території кляштору Босих Кармелітів. Ось що пов’язало наше провінційне місто з величною горою України!

До речі, це не перший такий пам’ятний знак із землею з різних куточків України – у 1996 році, з нагоди п’ятиріччя Незалежності, на вершині вперше встановили плиту з вмонтованими капсулами.

На жаль, доля пам’ятного знаку “Тризуб” виявилась сумною – вже через рік він зазнав ушкоджень від вандалів. Ще через деякий час дійшло і до капсул – частина з них зникла.

Плита з капсулою, привезеною з Бердичева (третя зліва),
24 серпня 2012 р.

Відвідували і відвідують Говерлу бердичівляни постійно. Численні фотографії з вершини з’являються у соцмережах доволі регулярно. А востаннє бердичівляни відвідали вершину всього декілька днів тому – 20 червня група випускників загальноосвітньої школи №1 міста Бердичева після багаточасового сходження покорила Говерлу, окутану майже непроглядним туманом. Кажуть, капсула з землею Бердичева на місці. Отже, зв’язок нашого Бердичева з українською Говерлою триває!

Анатолій Горобчук

Випускники загальноосвітньої школи №1 на Говерлі,
20 червня 2017 р.
Бердичівляни на Говерлі, 2017 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here