Home Проекти Постаті землі Бердичівської Гельман Поліна Володимирівна

Гельман Поліна Володимирівна

2111
0
SHARE

Гельман Поліна Володимирівна (нар. 24 жовтня 1919, Бердичів, Київська губернія, УСРР – пом. 29 листопада 2005, Москва, РФ) – учасник німецько-радянської війни, кандидат економічних наук, Герой Радянського Союзу.


Гельман Поліна Володимирівна
(1919-2005).

Гельман Поліна Володимирівна народилась 24 жовтня 1919 року в місті Бердичеві в єврейській робітничій родині. Батька Поліни, революціонера, у 1920 році вбили білополяки (розірвали, четвертували кіньми), коли він повертався з IX з’їзду РКП(б). Мати Еля Львівна – член Комуністичної партії з березня 1917 року.

Через рік від народження маленька Поліна з матір’ю переїхали до Гомеля (нині Білорусь), де пройшло її дитинство. Навчалась у 1-й середній школі, староста класу. У 1937 році закінчила школу в Гомелі, вступила до історичного факультету Московського державного університету, закінчила 3 курси. Але подальшому навчанню завадила війна.

На початку німецько-радянської війни Поліна вступила на курси медичних сестер, стала донором. 11 жовтня 1941 року в ЦК комсомолу отримала направлення до жіночої авіачастини, яку в цей час формувала відома радянська льотчиця Марина Раскова – одна із перших жінок, яку удостоєно звання Герой Радянського Союзу (1938).

Поліна Гельман та Ірина Дрягіна, 1942 рік.

У 1942 році Поліна Володимирівна закінчила курси штурманів при військовій авіаційній школі пілотів у місті Енгельс. У діючу армію направлена у травні 1942 року, зарахована до складу 46-го жіночого нічного бомбардувального авіаполку Південного фронту. По вісім-тринадцять вильотів робили жіночі екіпажі за добу. Авіаполк із боями пройшов оборону Північного Кавказу, екіпажі громили ворога на Кубані, Тамані, Кримському півострові, в Білорусії, Польщі та Східній Пруссії. Їм першими й довірили бомбардування ворожих об’єктів, коли наші війська переходили кордон Німеччини.

Поліна Гельман – член ВКП(б) (КПРС) з 1942 року. Начальник зв’язку авіаескадрильї 46-го гвардійського нічного бомбардувального авіаполку (325-а нічна бомбардувальна авіадивізія, 4-а повітряна армія, 2-й Білоруський фронт) гвардії старший лейтенант Гельман Поліна Володимирівна до травня 1945 року, як штурман літака ПО-2, здійснила 860 бойових вильотів. За бойові заслуги її жіночий полк став гвардійським Таманським Червонопрапорним ордена Суворова. Закінчила війну Поліна Володимирівна на Ельбі, останній політ здійснила над Берліном.

З бойовими подругами: Тетяна Макарова, Віра Бєлік, Поліна Гельман, Катерина Рябова, Діна Нікуліна, Надія Попова. 1944 год.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 15 травня 1946 року за зразкове виконання бойових завдань командування і виявлений при цьому героїзм та мужність гвардії старшому лейтенанту Гельман Поліні Володимирівні присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі “Золота Зірка” (№8962). Вона стала єдиною жінкою-єврейкою, яку удостоїли цього звання.

У нагородному листі вказано: “Товарищ Гельман на фронте борьбы с немецкими захватчиками находилась с мая 1942 года. От рядового стрелка-бомбардира выросла до начальника связи эскадрильи. За период боевых действий произвела лично как штурман 860 боевых вылетов на самолете ПО-2 с боевым налетом 1058 часов. Сбросила, уничтожая войска противника, 113 тонн бомб. Врагу был нанесен значительный урон. Тов. Гельман является активным участником обороны Северного Кавказа, разгрома немецких захватчиков на Кубани, Тамани, на Крымском полуострове, в Белоруссии, Польше, Восточной Пруссии и собственной территории Германии. Боевая работа тов. Гельман служит образцом для всего личного состава. Летает исключительно смело, умело маневрируя при попадании в прожектора и зенитный обстрел противника. Эффективность бомбардировочных ударов высокая“.

Після закінчення Другої світової війни Поліна Гельман продовжила навчання та у 1951 році закінчила Військовий інститут іноземних мов, досконало оволоділа іспанською мовою. З 1957 року гвардії майор П.В. Гельман у відставці. Проживала у Москві.

Після розгортання подій на Кубі в районі Плайя-Хірон (1961 рік, підготовлена ЦРУ Сполучених Штатів Америки висадка озброєного десанту з метою повалення режиму Фіделя Кастро), працювала там в якості перекладача і посла миру.

На Червоній площі Герої Радянського Союзу Марина Чечнєва, Поліна Гельман, Рая Аронова. 1945 рік.

Поліна Гельман приїздила до міста, де народилася. Так, у 1968 році на запрошення учнів бердичівської школи №13 вона на протязі п’яти днів відвідувала школи та підприємства міста.

З 1970 року Поліна Володимирівна – кандидат економічних наук. До виходу на заслужений відпочинок у 1990 році Поліна Володимирівна працювала в Академії суспільних наук при ЦК КПРС, доцент кафедри політекономії. Стала кандидатом економічних наук, захистила дисертацію на тему “Революційна земельна реформа і зміни аграрних відносин у Республіці Куба”. Членом правління Товариства “СРСР – Уругвай”.

Гельман Поліна Володимирівна нагороджена орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапору, двома орденами Вітчизняної війни I-го ст., двома орденами Червоної Зірки, медалями.

У фондах Житомирського краєзнавчого музею зберігається невеликий комплекс матеріалів Поліни Гельман. Свої бойові реліквії вона передала до Центрального музею Збройних Сил СРСР (нині – музей Збройних Сил Російської федерації).

Могила Поліни Гельман на Новодівочому цвинтарі. Фото Двамала, 29.06.2006 р.

Протягом багатьох років надійною опорою у житті для Поліни Гельман був її чоловік – офіцер Радянської Армії, фронтовик Володимир Миколайович Колосов (1921-1994).

Поліна Володимирівна Гельман померла 29 листопада 2005 року. Похована в Москві на Новодівичому кладовищі.

Рішенням Бердичівської міської ради від 21.07.2016 р. №152, прийнятого на виконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” у Бердичеві з’явилась вулиця, яка носить ім’я Поліни Гельман (попередня назва вулиці – Червоної Авіації).

Джерела і література:

П.С. Слидзюк. Героїня з Бердичева Поліна Гельман. // Бердичівська земля в контексті історії України: Науковий збірник “Велика Волинь: Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині”. – Т. 19 / Відп. ред. M.Ю. Костриця. – Житомир: М.А.К., 1999. – 174 с.; іл.

О. Полюга. Наша гостя Поліна Гельман. // “Радянський шлях”, №19 (8737) від 02.02.1968 р.

Інтернет-проект “Герои страны”, http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?hero_id=2012


Дівчата-офіцери 46-го гвардійського Таманського нічного бомбардувального авіаційного полку 325-ї нічної бомбардувальної авіаційної дивізії (зліва на право): командир полку Євдокія Давидівна Бершанська, командир ескадрильї Марія Василівна Смірнова, штурман ланки Поліна Володимирівна Гельман, березень 1945 року під час антивоєнного мітингу в Москві.
Поліна Володимирівна Гельман.

Нагородний лист Поліни Гельман:

Поліна Гельман з мамою після війни.
З дочкою.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here