Home Новини В Бердичеві знайшли водогін часів… царя Гороха!

В Бердичеві знайшли водогін часів… царя Гороха!

4457
0
SHARE

Скільки таємниць ще зберігає Бердичів – невідомо нікому. Ні міські підземелля, ні горища старих будинків, ні сама земля ще не розкрили і сотої частки того, що здатне буквально перевернути нашу уяву про історію рідного міста. Яскравим прикладом того, що такий щасливий випадок може трапитись будь коли, є події, що останнім часом розгорнулись на будівництві православного храму.

Так-так, того самого, навколо спорудження якого ще до початку робіт у соціальних мережах здійнялась справжня хвиля… Ні, не радості від появи гарного архітектурного об’єкту, а жалю за дитячим майданчиком, який вже десятиліття перебував у напівзруйнованому стані, а фонтан взагалі не діяв ледь не від часів СРСР.

Телефонний дзвінок, кілька слів у слухавці – і через десять хвилин перебуваємо на вулиці Вінницькій, на місці, де ведуться будівельні роботи. Тут сьогодні – справжній день археологічних відкриттів. Ну майже.

З Михайлом Якимчуком, який виконує функцію технічного нагляду за будівництвом храму, спускаємось у котлован. Будівельники показують на те, що вони віднайшли. А це – залишки старої каналізації чи водогону.

– Труба має зовнішній діаметр 210 міліметрів, а внутрішній – 140 мм. І головне – труба виготовлена з дерева! – розповідає Михайло Адамович.

Водогони у пересічного обивателя асоціюються зазвичай із чавунними, інколи з металевими чи керамічними трубами. Але ніяк не з деревом! Хоча насправді перші водогони будували саме з використанням дерев’яних труб. Одним із доказів цього є сьогоднішня знахідка у Бердичеві.

Використання дерев’яних труб було доволі розповсюдженим явищем в історії водопостачання. Більш того, саме дерев’яні труби стали основою перших водогонів. Наприкінці XIX – на початку ХХ століття такі труби вироблялись на промисловій основі, вони були затребувані і працювали належним чином.

Саме таку трубу ми бачимо тут: попри вік (а за оцінками, цю трубу проклали саме в часи спорудження водогінної системи у Бердичеві, а це 1898 рік), матеріал труби зберігся пречудово. Окремі дошки підігнано достатньо щільно, сама труба ззовні обмащена чимось схожим на дьоготь. З огляду на напрям нахилу, йшла труба від будинку №22 по вулиці Данилівській у бік вулиці Вінницької. Розрахунковий нахил – 1 сантиметр на 1 погонний метр траси прокладання.

Загалом, знахідка цікава, адже доповнює наші знання про систему водопостачання Бердичева, поява якої датується 1898 роком. Саме тоді акціонерне товариство “Общество Бердичевского Водоснабжения” зайнялось спорудженням міського водогону. За рік по території міста проклали 18 верст магістралі, встановили 50 пожежних кранів та 50 засувок, 7 водорозбірних будок. У цей же час на Соборній площі збудували водонапірну башту, яка стала своєрідним символом Бердичева. Бердичівський водопровід за обладнанням, якістю води та економністю роботи вважався найкращим у краї.

Анатолій Горобчук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here