Home Новини Вшанували пам’ять безневинних жертв

Вшанували пам’ять безневинних жертв

1122
0
SHARE

Цими днями виповнилось 78 років з того трагічного дня, коли 12 тисяч мирних жителів, переважно євреїв, зігнаних у гетто на Ятках, було знищено нацистськими катами. Саме в ніч з 14 на 15 вересня розпочалась акція, яка стала першим масовим геноцидом єврейського населення, здійсненим окупантами в Європі й Радянському Союзі. Далі були Вахнівка, Бараші, Самгородок, Липовець, Плисків, Вінниця, які поряд із Бердичівською трагедією стали передвісниками найбільшого жахіття – трагедії Бабиного Яру, де лише за два дні 29 та 30 вересня 1941-го року розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

Про історію “остаточного розв’язання єврейського питання”, як це бачила нацистська влада, цього дня говорили під час церемонії вшанування пам’яті жертв Голокосту та відкриття експозиції “Захистимо пам’ять”. Адже розстріли в Бердичеві тривали як до цього дня, так і продовжувались у подальшому – всього у десяти братських могилах, що знаходяться як у місті, так і на його околицях, знайшли вічний спокій більш як 38 тисяч євреїв. Серед них як жителі Бердичева, так і біженці, які втікали від окупанта із західних областей країни.

До Бердичева приїхали численні поважні гості: Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен, спеціальний представник Міністерства закордонних справ Німеччини Міхаела Кюхлер, радник з політичних питань посольства США в Україні Самюель Фонтела, заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослав Лагута. Єврейську громаду представляли головний рабин міста Мойше Талер та рабин Аківа Нємой. Серед присутніх на заході – євреї, яким вдалось якимось дивом врятуватись від знищення. Власне, Галина Бакмаєва, Галина Шулятицька, Михайло Вайншельбойм і поділились своїми спогадами про жахіття тих подій, розповіли про долю своїх рідних та близьких.

Експозиція “Захистимо пам’ять”, відкриття якої відбулось цього дня в Бердичеві, створена за ініціативи та під керівництвом Фонду “Меморіал убитим євреям Європи”. Допомагали їм у цьому Український центр вивчення історії Голокосту, єврейська громада міста та Бердичівська міська рада. Уве Ноймейкер, директор Фонду, вкотре запевнив, що цим проектом Німеччина визнає свою провину щодо масового знищення євреїв у Бердичеві, в усій Україні та в усьому Радянському Союзі. Робота, яка тривала півтора роки, завершилась сьогодні відкриттям експозиції.

До складу експозиції входить 5 меморіальних стендів: “Єврейський Бердичів”, що містить коротку історичну довідку, “Голокост” – інформаційно-документальні відомості, “Відбудова та пам’ять” – факти про збереження та вшанування пам’яті жертв Голокосту в Бердичеві, “Сімейні історії” – сторінка, покликана на прикладі родин Бурменко та Вайншельбойм проілюструвати усю незбагненність та нелюдську жорстокість трагедії Голокосту. Останній стенд – карта, яка містить візуальну інформацію про місця пам’яті Голокосту в Бердичеві та на його околицях. На всіх стендах інформацію подано трьома мовами – українською, англійською та на івриті.

Закінчився захід покладанням квітів до меморіалу. Після церемонії учасники відправились до села Хажин Бердичівського району, де також відбулась церемонія вшанування жертв Голокосту та відкриття інформаційного стенду та пам’ятного знаку на братській могилі.

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here