Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Європейська, 53/1. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Р.О. Атішева

Вул. Європейська, 53/1. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Р.О. Атішева

1477
0
SHARE

На фасаді Бердичівського педагогічного коледжу знаходиться меморіальна дошка, присвячена пам’яті воїна-земляка Р.О. Атішева. У цьому навчальному закладі навчався учасник Антитерористичної операції (АТО) на сході країни Радислав Олександрович Атішев (1988-2016).

Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Р.О. Атішева, травень 2017 р.

Радислав Атішев народився в місті Бердичеві 14 червня 1988 року. Після навчання у Бердичівському навчально-виховному комплексі №4 та закінчення Бердичівської загальноосвітньої школи №6, у 2004-2006 рр. навчався на музичному факультеті Бердичівського педагогічного коледжу. Після закінчення коледжу вступив на заочне відділення до Харківської державної академії культури.

З грудня 2015 року Радислав Атішев проходив військову службу десантником за контрактом. Призивався по першій хвилі на контрактну службу, пройшов початкове навчання у навчальному центрі Житомира і продовжував свою службу в школі снайперів, де була сформована взводно-тактична група для виконання завдань на сході країни. Учасник АТО, молодший сержант, сержант-інструктор навчального взводу. Позивний “Ромео”.

Радислав Атішев загинув 18 травня 2016 року під час бойового чергування у промисловій зоні міста Авдіївка Донецької області від кулі снайпера. Похований 20 травня 2016 року в Бердичеві на загальноміському кладовищі.

Указом Президента України за № 330/2016 від 11 серпня 2016 року “за особливу мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі” Радислав Олександрович Атішев нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно).

13 жовтня 2016 року, напередодні Дня Захисника України, на фасаді Бердичівського педагогічного коледжу, де навчався Радислав Атішев, була встановлена меморіальна дошка з портретом Героя та присвятним написом. Присвятний напис: “Герої не вмирають! Герої поміж нас! У цьому коледжі навчався Герой – Захисник України, який віддав своє життя за збереження єдності і цілісності української держави, солдат Атішев Радислав Олександрович, загинув 18.05.2016 р. під м. Авдіївкою”.

На заході були присутні військовослужбовці 199-го Центру ВДВ, бойові побратими, рідні та друзі Радислава Атішева. У нього залишилась мама та дві сестри. Під час відкриття дошки лунала пісня, яку Атішев встиг записати для мами. Він мав музичну освіту, грав на кількох інструментах, співав.

Меморіальна дошка, яку встановили 13 жовтня 2016 р.

У 2016 році провулок Червонотравневий у Бердичеві було перейменовано на вулицю Радислава Атішева.

Через деякий час у зв’язку з помилками, виявленими у присвятному написі, влада виготовила нову меморіальну дошку зі зміненим присвятним написом: “Герої не вмирають! Герої поміж нас! У цьому коледжі навчався Захисник України, десантник, який віддав своє життя за збереження єдності і цілісності української держави, інструктор підготовки снайперів 199-го навчального центру, молодший сержант Атішев Радислав Олександрович, 14.06.1988 – 18.05.2016”.

Джерела і література:

Крикотнюк Л. День захисника України та свято Покрови Пресвятої Богородиці – у Бердичеві! // “Земля Бердичівська”, №42 (16104) від 21.10.2016 р.

Мартинюк М.В. Вони лишили слід безсмертний і терпкий. – Житомир, ПП “Рута”, 2017 – с. 13-15.


Під час урочистого відкриття меморіальної дошки, 13 жовтня 2016 р.
Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Р.О. Атішева, травень 2017 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here