Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Європейська, 51. Меморіальна дошка на честь В.М. Діхтієвського

Вул. Європейська, 51. Меморіальна дошка на честь В.М. Діхтієвського

1566
0
SHARE

Вул. Європейська, 51. На стіні триповерхової будівлі загальноосвітньої школи №1 I-III ст. ім. Т.Г. Шевченка знаходилась меморіальна дошка, присвячена пам’яті воїна-земляка В.М. Діхтієвського – військовослужбовця, учасника антитерористичної операції (АТО) на сході України, старшого прапорщика, старшого спеціаліста СПЗ поста спеціального зв’язку центру спеціального і документального зв’язку опорного вузла зв’язку Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Меморіальна дошка на честь В.М. Діхтієвського на стіні загальноосвітньої школи №1, 30 червня 2019 р.

Меморіальну дошку, присвячену Віктору Діхтієвському, встановили на стіні загальноосвітньої школи 13 жовтня 2016 року. Дошка містить портрет Героя та присвятний напис: “У цій школі навчався Захисник України, який віддав своє життя за збереження єдності і цілісності української держави старший прапорщик Діхтієвський Віктор Миколайович 06.08.1966 – 06.08.2014”. Поряд із меморіальною дошкою цього ж дня також встановили ще одну меморіальну дошку, присвячену загиблому в ході АТО воїну-земляку Сідлецькому С.Ю.

У 2021 році розпочався ремонт будівлі навчального закладу, у т.ч. його фасадної частини. Меморіальні дошки на честь В.М.Діхтієвського та С.Ю.Сідлецького демонтували з метою встановлення після завершення ремонтних робіт. На сьогодні (травень 2023 р.) ремонтні роботи не завершено, дошки знаходяться на зберіганні.

Діхтієвський Віктор Миколайович народився 6 серпня 1966 року в м. Бердичеві. Навчався в міській загальноосвітній школі №1, Бердичівському машинобудівному технікумі, де отримав спеціальність “технік-технолог”.

Після навчання родина переїхала до Одеси, де Віктор Діхтієвський проходив строкову службу. За бездоганну службу нагороджений медалями “За сумлінну службу в Прикордонних військах України” (2001), “15 років Державній прикордонній службі України” (2007), “Ветерану Державної прикордонної служби України” (2012) та нагрудним знаком “Відмінний прикордонник” ІІ ступеня (1995).

У ході проведення АТО на сході країни Віктор Миколайович Діхтієвський загинув від проникаючого осколкового поранення під час організованого прориву з оточення у “Довжанському котлі” (сектор “Д”) на з’єднання з основними силами після 22-денної героїчної оборони державного кордону. Похований на Таїровському кладовищі в Одесі.

Указом Президента України № 651/2014 від 14 серпня 2014 року “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі” Віктор Миколайович Діхтієвський нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

Джерела і література:

Крикотнюк Л. День захисника України та свято Покрови Пресвятої Богородиці – у Бердичеві! // “Земля Бердичівська”, №42 (16104) від 21.10.2016 р.

Мартинюк М.В. Вони лишили слід безсмертний і терпкий. – Житомир, ПП “Рута”, 2017 – с. 33-35.


Меморіальні дошки пам’яті Віктора Діхтієвського та Сергія Сідлецького на стіні загальноосвітньої школи №1 ім. Т.Г.Шевченка, травень 2017 р.
Урочисте відкриття меморіальної дошки на стіні загальноосвітньої школи №1 ім. Т.Г. Шевченка, 13 жовтня 2016 р.
Урочисте відкриття меморіальної дошки на стіні загальноосвітньої школи №1 ім. Т.Г. Шевченка, 13 жовтня 2016 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here