Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Шкіряників, 1. Скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні”

Вул. Шкіряників, 1. Скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні”

645
0
SHARE

Вул. Шкіряників, 1. Територія парку відпочинку шкіряного об’єднання ім. Ілліча, біля входу на стадіон “Шкіряник”. Тут знаходилась скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні”, що зображала російського письменника М.О. Некрасова з мисливською собакою на ім’я Кадо. Автор скульптури – член Спілки художників СРСР, уродженець Бердичева Петро Мойсейович Криворуцький (1920-1987), який подарував її рідному місту. Це копія оригінальної скульптури, яка встановлена на території садиби-музею письменника у м. Чудово (Росія).

Скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні”, встановлена на території парку відпочинку шкіряного об’єднання ім. Ілліча.

Спочатку скульптуру встановили на території дитячо-юнацької спортивної школи, що на той час використовувала для своїх потреб будинок римо-католицького костелу Святої Варвари, вул. Карла Лібкнехта, 25 (нині Європейська). Згодом скульптуру перенесли на територію парку відпочинку.

На жаль, у травні 1990 року скульптуру біля стадіону “Шкіряник” зруйнували вандали, після чого її не відновлювали. На місті скульптури залишився лише постамент. Сама ж скульптура тривалий час зберігалась у запасниках міського Палацу культури ім. О.А. Шабельника серед інших робіт Петра Криворуцького, подарованих ним рідному місту.

Нині скульптуру “М.О. Некрасов з собакою на полюванні” можна бачити у вестибюлі Бердичівського міського ліцею №15, що по вулиці Михайла Грушевського. Правда, скульптура у більш мирному її варіанті – без рушниці.

Історія створення скульптури: у Чудово у 1875 році трагічно загинула улюблена собака російського поета Миколи Некрасова – Кадо. Її на полюванні випадково підстрелила дружина поета Зінаїда Миколаївна. Микола Олексійович важко переживав загибель свого улюбленця. Недалеко від будинку в пам’ять про собаку була встановлена і дотепер лежить плита з присвятним написом: “Кадо, Черный пойнтер, Был превосходен на охоте, Незаменимый друг дома. Родился 15 июня 1862 г., убит случайно на охоте 2 мая 1875”. Цей епізод із життя Некрасова і надихнув Петра Криворуцького на створення скульптури, яку встановили біля садиби-музею поета в Чудово у 1951 році, до 150-річчя з дня народження Миколи Некрасова.

Джерела та література:

Ю. Бабич. Путівка у велика життя. // “Радянський шлях”, №10 (10983) від 17.01.1979 р., с.4.

В. Коржук. Фотозвинувачення. // “Радянський шлях”, №85 (13788) від 29.05.1990 р.

Памятник собаке Некрасова: http://unicard.kg/interesting/81-kado.html


Скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні”, встановлена на території парку відпочинку шкіряного об’єднання ім. Ілліча.
Скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні”, встановлена біля будинку костелу Святої Варвари.
Скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні”, встановлена біля будинку костелу Святої Варвари.
Залишки скульптури після дій вандалів. Фото Віктора Коржука, 1990 р.
Залишки скульптури після дій вандалів. Фото Віктора Коржука, 1990 р.
Скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні” у запасниках міського Палацу культури ім. О.А. Шабельника, 2008 р.
Скульптура, розміщена у фоє Бердичівського міського ліцею №15, грудень 2019 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here