Home Проекти Будинки Бердичева Вул. Садова, 3. Адміністративна будівля

Вул. Садова, 3. Адміністративна будівля

2832
0
SHARE

Вул. Садова, 3. Будівля – пам’ятка архітектури місцевого значення.

Будинок по вулиці Садовій, 3, 2006 р.

Будинок розміщений у рядовій забудові центральної частини міста. Триповерховий, прямокутний у плані з секційним плануванням і центральним розташуванням парадної і чорної сходових кліток; з лицьової силікатної цегли, неоштукатурений мансардний поверх дерев’яний, зі схилами, обшитими листовим залізом, дах 4-схилий, перекриття плоскі. У будинку працювали голландські печі[1]. Висота кімнат становить 3,5 м., загальна площа – 600 м.кв.

Залишки напису про рік побудови будинку на міжповерховій площадці.

Будинок побудований у 1909 році. Власника будинку та приналежність ініціалів “ГТ” встановити не вдалось. Вказівка про рік побудови, як вказано вище, існує в напівциркульному фронтоні, а також дата спорудження викладена на міжповерховій площадці між першим та другим поверхами (на сьогодні практично стерта).

Будівля виконана у формах неоренесансу, потрактованих у цеглі. Симетрія фасаду підкреслена невеликим виступом стіни в межах сходової клітки, напівциркульним вікном по другому поверху, фланкованим напівколонками коринфського ордера, і високим напівциркульним фронтом в рівні мансарди з ініціалами “ГТ” і датою спорудження в тимпані. По першому і другому поверхах головний фасад розчленований рустованими пілястрами. Своєрідності будівлі надає високий мансардний поверх з двома балконами (правий втрачений), вікна якого мають дерев’яні трикутні сандрики з різьбленням. Збереглися різьблені металеві водостоки і дерев’яні двостулкові парадні двері.

На третьому поверсі у 1921 році розміщувалося повітове статистичне бюро (Устатбюро), яке займалося переписом населення Бердичева у 1920 році.

Стан будинку у 70-х роках минулого століття.

У повоєнний час у будинку впродовж 1950-1970-х років розміщувалась міська Рада народних депутатів, виконавчий комітет, підрозділи міського комітету КПУ та ін. 9 травня 1965 року із нагоди 20-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні на будинку встановили та урочисто відкрили меморіальну плиту з білого мармуру – пам’ятний знак військовим частинам, що звільнили місто від німецько-фашистських загарбників і отримали найменування “Бердичівських”. Зняв покривало з пам’ятного знаку голова виконкому Бердичівської міської Ради депутатів трудящих Валер’ян Демиденко.

Наприкінці 70-х, коли для вказаних міських установ спорудили нову будівлю на площі Жовтневій (нині площа Центральна, будинок міського виконавчого комітету), у будинку по Садовій розмістились установи районного підпорядкування. До 1986 року тут працювали районний комітету фізкультури і спору, районний Будинок піонерів, районний відділ реєстрації актів цивільного стану, добровільне спортивне товариство “Колос”. З 1991 року в будинку знаходиться районний відділ освіти, районна дитяча бібліотека, районний комітет профспілки робітників сільського господарства та ін.

Джерела і література:

Мартинюк М.В. Старі будинки Бердичева, або Історія, що розчиняється у часі… – Бердичів, ПП “Графіка”, 2011. – с. 84-85.

Рішення виконкому Бердичівської міської Ради депутатів трудящих №168 від 24 квітня 1965 р.


Будинок по вулиці Садовій, 3, липень 2019 р.
Тильна сторона будинку, жовтень 2019 р.
Вікна на мансардному поверсі, жовтень 2019 р.
2006 р.
Пам’ятний знак військовим частинам, що звільнили місто від німецько-фашистських загарбників і отримали найменування “Бердичівських”, 2005 р.


[1] Голландська піч (голанка, голланка, гуланка) — спочатку облицьована кахлями або плитками прямокутна піч для обігріву кімнат, що має вертикальні димообороти і за рахунок цього високу віддачу теплової енергії. У сучасному розумінні — опалювальна цегляна піч з товстими зовнішніми стінками і добре розвиненими димооборотами.

Голландська піч, як правило, має ширину близько 1 метра, глибину — до 2 і висоту — до 2,5 метрів. Зазвичай є додатковою піччю в хатах (з метою опалення влітку). Також часто виконується як вбудована в руську у її лицьової сторони (топка виходить на бічну її сторону) і служить для розігріву чавунної плити.

Маючи порівняно невеликі розміри, голландська піч використовувалася для обігріву міських будинків і приміщень до поширення центрального опалення в XVIII — початку XX століть.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here