Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Садова, 19. Меморіальна дошка на будинку, в якому проживав Герой Радянського...

Вул. Садова, 19. Меморіальна дошка на будинку, в якому проживав Герой Радянського Союзу Г.М. Найдін

1314
0
SHARE

Вул. Садова, 19. Житловий двоповерховий будинок. Тут тривалий час проживав учасник німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу (1944), Найдін Григорій Миколайович (1917-1977).

Меморіальна дошка на будинку, в якому проживав Герой Радянського Союзу Г.М. Найдін, 9 травня 2010 р.

Будучи командиром танку БТ-7 9-го танкового полку 5-ї танкової дивізії Західного фронту, сержант Григорій Найдін здійснив свій подвиг на третій день війни. 25 червня 1941 року танк Григорія Найдіна знаходився у засідці біля дороги поблизу селища Рудишкяй (нині селище міського типу Тракайського району Литви). Коли колона ворожих танків та артилерії втягнулась на дорогу, що проходила через болото, першим пострілом танк Григорія Найдіна знищив головний танк разом із причепленою гарматою. Другим пострілом він знищив останній у колоні танк. Гітлерівці були “замкнені” з обох сторін, вони не могли проскочити ні вперед, ні назад. Скориставшись панікою ворога, екіпаж Григорія Найдіна продовжував розстрілювати танки і гармати гітлерівців. Сержант розумів, що тепер саме головне у тому, щоб не дати опам’ятатися ворогу. І танкісти його екіпажу розвинули такий високий темп вогню з єдиної гармати танка, що фашисти не змогли вчинити організованого опору. За лічені хвилини Григорій Найдін з товаришами знищили всю ворожу колону.

3 червня 1944 року лейтенанту Григорію Миколайовичу Найдіну за видатний подвиг, здійснений у бою під селищем Рудишкяй, присвоєно звання Герой Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі “Золота Зірка” (№3685).

З 1966 року гвардії полковник Григорій Найдін у запасі. Проживав у Бердичеві, працював секретарем партійної організації райоб’єднання “Сільгосптехніка”, брав участь у військово-патріотичному вихованні молоді. Помер Григорій Миколайович Найдін 10 грудня 1977 року. Похований у північно-західній частині міського кладовища по вулиці Бистрицькій.

Урочисте відкриття меморіальної дошки, 9 травня 2010 р.

9 травня 2010 року на ознаменування 65-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні на будинку, у якому проживав Г.М. Найдін, встановлено меморіальну дошку з портретом Героя та присвятним написом. Напис: “У цьому будинку жив Герой Радянського Союзу Найдін Григорій Миколайович 18.11.1917 – 10.12.1977”.

На відкритті меморіальної дошки були присутні представники міської влади, ветеранської організації міста, громадськість, дочка Григорія Найдіна. Зняв покривало з меморіальної дошки міський голова Василь Мазур разом із дочкою Героя.

Починаючи з 2011 року щорічно в переддень свята Дня Перемоги міською владою за участі громадськості міста відбувається вшанування пам’яті Героя Радянського Союзу Григорія Найдіна.

Джерела і література:

Бердичівщина святкує 65-й день Перемоги! // “Земля Бердичівська”, №20 (15764) від 14.05.2010 р.

Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. М.: Воениз., 1988.


Будинок, в якому проживав Герой Радянського Союзу Г.М. Найдін, квітень 2018 р.
Урочисте відкриття меморіальної дошки, 9 травня 2010 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here