Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Садова, 14. Меморіальний комплекс на честь воїнів, що загинули під час...

Вул. Садова, 14. Меморіальний комплекс на честь воїнів, що загинули під час бойових дій у Республіці Афганістан

1579
0
SHARE

Вул. Садова, 14. Поряд із приміщенням Спілки ветеранів-афганців, яка розмістилась у цокольному приміщенні п’ятиповерхового житлового будинку, знаходиться меморіальний комплекс на честь воїнів, які загинули під час бойових дій у Республіці Афганістан.

Меморіальний комплекс на честь воїнів, що загинули під час бойових дій в Республіці Афганістан, 2012 р.

На сьогодні в місті та районі налічується понад 1000 учасників війни в Афганістані. До рідного міста не повернулося 25 бердичівлян, а також п’ятеро мешканців Бердичівського району. Ще 28 земляків на все життя залишились інвалідами.

Меморіальний комплекс на честь воїнів, що загинули під час бойових дій у Республіці Афганістан, складається зі стели та пам’ятного знаку у вигляді розгорнутої книги, які встановлено по обидва боки від входу до приміщення Спілки ветеранів-афганців. Напис на стелі: “Бердичівська спілка ветеранів Афганської війни (воїнів-інтернаціоналістів)”. Напис на пам’ятному знаку: “И боль, и бессмертие – Афганистан”. На сторінках стилізованої книги нанесено імена 28-и загиблих воїнів-інтернаціоналістів. Автор проекту меморіалу – Олена Іванівна Сінельнікова, військовослужбовець однієї з військових частин міста. Роботи з виготовлення меморіального комплексу виконали колишні воїни-афганці Ігор Анатолійович Деребон та Ярослав Юрійович Алексєєв.

Стела, 2015 р.

Меморіальний комплекс відкрили 29 серпня 2012 року. На відкритті окрім ветеранів-афганців були присутні також ті, хто надав дієву допомогу в спорудженні меморіалу. Це депутат обласної ради Олександр Ревега, Народний депутат України Анжеліка Лабунська, голова правління ПАТ “Бердичівська фабрика одягу” Григорій Лінчик, підприємці Віктор Колісниченко, Валерій В’юшков та інші.

Меморіальний комплекс став другим за ліком на території міста, який присвячено воїнам-афганцям (перший встановлено у 1996 році по вулиці Старікова, 17, поряд із військовою частиною).

У 2015 році з нагоди 27-ї річниці початку виведення радянських військ із Афганістану розпочалась реконструкція меморіалу, у результаті чого 15 травня відбулось відкриття пам’ятника-символу вірності військовому обов’язку воїнами-інтернаціоналістами. Освятив пам’ятник-символ та сам комплекс настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ МП (с. Хажин) протоієрей Владислав Асафов.

Джерела і література:

В Бердичеві відкрили пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам. // “РІО Бердичів”, №71 (1034) від 07.09.2012 р.

Кравченко В. Завершили створення меморіального комплексу воїнам-афганцям. // “Земля Бердичівська”, №21 (16029) від 22.05.2015 р.


Меморіальний комплекс на честь воїнів, що загинули під час бойових дій у Республіці Афганістан, липень 2015 р.
Стилізована книга з іменами 28-и загиблих воїнів-інтернаціоналістів, липень 2015 р.
Освячення пам’ятника-символу вірності військовому обов’язку воїнами-інтернаціоналістами, 15 травня 2015 р.
Пам’ятник-символ вірності військовому обов’язку воїнами-інтернаціоналістами, 2015 р.
Воїни-афганці перед пам’ятним знаком, 29 серпня 2012 р.
Відкриття пам’ятного знаку. Виступає Валерій В’юшков, 28 серпня 2012 р.
Народний депутат України Анжеліка Лабунська покладає квіти до пам’ятного знаку, 28 серпня 2012 р.
Депутат обласної ради Олександр Ревега покладає квіти до пам’ятного знаку, 28 серпня 2012 р.
Воїни-афганці під час відкриття пам’ятного знаку, 28 серпня 2012 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here