Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Молодогвардійська, 1. Стела Праведникам Світу

Вул. Молодогвардійська, 1. Стела Праведникам Світу

1776
1
SHARE

Вул. Молодогвардійська, 1. В єврейській частині старого Бердичева між міським базаром і річкою Гнилоп’ять на території, що звалася Ятки, німецькі окупанти на початку серпня 1941 року створили гетто для примусового виселення євреїв.

Стела Праведникам Світу, жовтень 2005 р.

Звідси 15-16 вересня 1941 року пішли у небуття 12 тис. чоловік, жінок та дітей єврейської національності, яких поховали у 10-ти братських могилах, що знаходяться в різних місцях вздовж автодороги Бердичів-Райгородок. Із тисяч пригнаних на розстріл залишився в живих десятирічний Хаїм Ройтман, якого підібрав і усиновив Герасим Прокопович Остапчук. Всього ж за час окупації Бердичева німецькими військами за неповними даними замучено, розстріляно і повішено 38 536 громадян, переважна більшість яких були євреї (див. також Пам’ятні місця розстрілу і братські могили жертв фашизму).

Бердичівська трагедія вересня 1941 року – перший масовий геноцид єврейського населення, здійснений гітлерівцями в Європі й Радянському Союзі. Нині на місці, де знаходилось єврейське гетто, встановлено пам’ятний знак.

Стела Праведникам Світу та пам’ятний знак на місці розташування єврейського гетто, травень 2007 р.

У 1953 році в Ізраїлі, в ім’я збереження пам’яті про шість мільйонів безневинно страчених нацистами в роки Другої світової війни євреїв був прийнятий закон про мучеників і героїв. У ньому вказано, що не повинні бути забутими й імена тих, хто рятував євреїв, хто носить звання “Праведники світу”. Чимало таких людей є і в Бердичеві та Бердичівському районі. Це М.М. Бей, Л.О. Данилюк, М.С. Гончаренко.

16 вересня 2001 року до 60-ї річниці початку масових розстрілів євреїв у Бердичеві поряд із пам’ятним знаком на місці, де знаходилось єврейське гетто, встановлено пам’ятну стелу Праведникам Світу з присвятним написом. Присвятний напис на стелі: “Той, хто врятував одне життя – врятує весь світ. Єврейський народ ніколи не забуде ваш благородний вчинок і буде передавати ваші імена із покоління у покоління як приклад високої людяності та злагоди між нашими народами. Праведникам Світу від єврейської громади м. Бердичева”.

Цей пам’ятний знак став першим пам’ятником такого плану на теренах України та країн СНД.

Джерела і література:

Елисаветский С.Я. Бердичевская трагедия (Документальное повествование). – К., 1991. – С. 28-31.

Кравченко В. “За допомогу євреям – розстріл” // “Земля Бердичівська”, №70 (15090) від 20.09.2001 р.

Бердичівським Праведникам Світу // “Земля Бердичівська”, №71 (15091) від 22.09.2001 р.


Міський голова Василь Мазур та голова міського товариства єврейської культури Савелій Вексельштейн біля стели Праведникам Світу.
Фото Віктора Коржука, архів газети “Земля Бердичівська”.

1 COMMENT

  1. Мне приятно осознавать, что эта идея мне тогда пришла в голову. Поделился я ею с Саввой Вексельштейном, чьим заместителем в обществе еврейской культуры я был. Савва поговорил с мэром города, тот идею одобрил.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here