Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Житомирська, 72. Пам’ятний знак євреям Бердичева, що загинули в боротьбі з...

Вул. Житомирська, 72. Пам’ятний знак євреям Бердичева, що загинули в боротьбі з фашизмом у роки Великої Вітчизняної війни, та мирним жителям, що були розстріляні фашистами у 1941-1945 рр.

1769
0
SHARE

Вул. Житомирська, 72. Територія єврейського кладовища, біля центрального входу. Встановлено пам’ятний знак євреям Бердичева, що загинули в боротьбі з фашизмом в роки Великої Вітчизняної війни, та мирним жителям, що були розстріляні фашистами у 1941-1945 рр.

Пам’ятний знак євреям Бердичева, що загинули в боротьбі з фашизмом в роки Великої Вітчизняної війни, та мирним жителям, що були розстріляні фашистами у 1941-1945 рр., серпень 2016 р.

15-16 вересня 1941 року відбувся наймасовіший розстріл мирних жителів єврейської національності міста Бердичева і Бердичівського району. У 10-ти братських могилах, що знаходяться на західній околиці с. Любомирка (колиш. х. Шльомарка), південно-східній околиці с. Мирного (колиш. х. Сокуліно), південно-східній околиці с. Романівки (колиш. Жидівці, Радянське) у полі поблизу дороги Бердичів-Райгородок поховано 18 640 мирних жителів, переважно жінок, дітей і стариків єврейської національності, що були страчені нацистами.

Люди, що повернулись до Бердичева після окупації, думали про увіковічення пам’яті фашистського геноциду, але в роки сталінізму це було неможливим. Наприкінці 50-х, у часи хрущовської відлиги, єврейська община Бердичева зібрала необхідні кошти, привела у порядок земляний вал, під яким лежать тисячі загиблих. У 1958 році тут встановили гранітний пам’ятник-обеліск висотою 2,5 м., обгородивши його масивними ланцюгами. На пам’ятник нанесли присвятний напис. Реакція партійно-радянського керівництва була негайною: на засідання бюро обкому партії запросили голову Великоп’ятигірського колгоспу “Маяк” Семена Мусійовича Прейгермана (земля, де знаходяться братські могили, належала колгоспу), секретаря гарнізонної партійної організації, командира військової частини Магерина, партійне та радянське керівництво міста та району, а також міліції та відділення комітету держбезпеки (КДБ). Аргументи влади були лаконічними: пам’ятник – це орієнтир, що демаскує військовий аеродром. Та кожен розумів, що триметровий пам’ятник навряд чи є кращим орієнтиром, ніж дзвіниця церкви чи водонапірна башта, що також знаходились поряд аеродрому. Дісталось усім присутнім, навіть військовим – за те, що дозволили впорядкувати могилу та встановити біля неї пам’ятник. Винесли догану офіцеру запасу бердичівлянину Співаку, одному з організаторів встановлення пам’ятного знаку. Наступної ночі пам’ятник демонтували та вивезли у невідомому напрямку.

Відкриття пам’ятного знаку, 6 травня 1990 р.
Фото Віктора Коржука.

Через три десятиліття після цих подій пам’ятник віднайшли на території єврейського кладовища по вулиці Леніна (нині вулиця Житомирська) та встановили при вході до нього. 6 травня 1990 року біля пам’ятника в день його відкриття відбувся траурний мітинг, організований Товариством єврейської культури Бердичева. Безпосередню участь у відновленні пам’ятника брали активісти товариства Давид Юхимович Крис, Лев Семенович Тартаковський, Микола Гельбер, Геннадій Рапопорт та інші.

На пам’ятнику викарбовано зірку Давида та напис на російській мові т ідиш: “В память евреям Бердичева, павшим в борьбе с фашизмом в годы Великой Отечественной войны и мирным жителям расстрелянных фашистами 1941-1945”.

Нині щороку, у річницю трагічних подій вересня 1941 року біля пам’ятного знаку відбуваються траурні заходи з вшанування пам’яті загиблих євреїв.

Джерела та література:

Елисаветский С.Я. Бердичевская трагедия (документальное повествование). – Киев, 1991. – с. 45.

П’ятигірський Л. Пам’ятник жертвам фашизму. // “Радянський шлях”, №77 (13780) від 15.05.1990 р.

Магідін Ю. Був великий шум. // “Радянський шлях”, №23 (14112) від 18.03.1992 р.

Исполнительный отчет о роботе Уполномоченого Совета по делам религиозных культом при Житомирском Облисполкоме за 1958 год /​ Державний архів Житомирської області, ф. 4994, о. 4, спр. 3, арк. 30-35.


Пам’ятний знак євреям Бердичева, що загинули в боротьбі з фашизмом в роки Великої Вітчизняної війни, та мирним жителям, що були розстріляні фашистами у 1941-1945 рр., червень 2017 р.
Пам’ятний знак євреям Бердичева, що загинули в боротьбі з фашизмом в роки Великої Вітчизняної війни, та мирним жителям, що були розстріляні фашистами у 1941-1945 рр., жовтень 2005 р.
Під час траурних заходів із вшанування пам’яті загиблих євреїв. Перед присутніми на заході виступає міський голова Василь Мазур. 15 вересня 2014 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here