Home Історія Історія Бердичівщини Вступ до книги “Історія Бердичівського району” (2019)

Вступ до книги “Історія Бердичівського району” (2019)

1083
0
SHARE

Моє село – мій оберіг

У кожного з нас є те, рідне, заповітне місце, де він народився, жив, навчався, працював, зустрів своє кохання.

Сюди, до батьківської хати ми завжди повертаємось із далеких доріг і в радості, і в біді. Бо саме тут наш прихисток, тут наша пуповина. Саме Бердичівський район є моєю малою батьківщиною. І тому, коли дізнався, що група авторів готує до видання свою багаторічну працю під назвою «Історія Бердичівського району», з радістю погодився допомогти з’явитись їй на світ. Адже села Семенівка, де я народився, Іванківці, Садки, де до цих пір проживають мої близькі, друзі, назавжди лишаються в моєму серці та душі.

Історія – це глибинне розуміння сучасного, це – дзеркало майбутнього. Тому знати історію свого рідного краю, свій родовід, своїх пращурів – це не просто цікавість, це – обов’язок. «Шануй батьків своїх, і будуть довгими твої дні на землі», – сказано в Євангелії. А пошана завжди передбачає пам’ять.

Я горджусь власним генеалогічним деревом, де були великі трударі-хлібороби і гуманітарії, які у важкі часи війни ставали воїнами, як, наприклад, мій дядько, нині 93-річний Володимир Сергійович Дмитрук.

І також кожен із вас, шановні читачі, любить своє село, свій оберіг, своїх рідних і близьких, свою історію. Недарма сказано: «Гріє душу село, моє рідне село».

Вважаю, що дане видання поповнить книжні фонди районної, сільських, шкільних бібліотек, ваші оселі. Цю історію на папері з цікавістю переглядатимуть також наші земляки, яких нині порозкидано світом – в Ізраїлі, Канаді, Сполучених Штатах, Австралії, країнах Євросоюзу.

З повагою, ваш земляк
Олександр Дмитрук.


У книзі, що базується на численних архівних і літературних джерелах, дослідженнях та працях місцевих краєзнавців, подається історія Бердичівщини від стародавніх часів до сьогодення. Особливий акцент зроблено на історії появи, становленню та розвитку населених пунктів, які тривалий час існували та розвивались у рамках такої адміністративно-територіальної одиниці Житомирської області, як Бердичівський район.

Видання розраховане на науковців, освітян, студентів, учнів, краєзнавців, шанувальників історії рідного краю.

Автори розділів: 

М.М. Бедь – завідувач Районним Народним музеєм імені Джозефа Конрада.

Б.В. Марковський – викладач історії та філософії Бердичівського машинобудівного коледжу, кандидат філософських наук.

П.В. Пушкарук – вчитель історії Хажинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

П.С. Скавронський – директор Музею історії міста Бердичева, голова Бердичівського міськрайонного осередку Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині.

У підготовці матеріалів з історії сіл Бердичівського району, використаних при створенні книги, взяли участь: В.В. Бабійчук, С.І. Багінський, Н.В. Беззубець, П.П. Вітрянюк, А.Г. Воронович, А.П. Горобчук, Л.І. Гуцалюк, В.Й. Жабко, Т.В. Єрмоленко, О.О. Ільчук, І.А. Кудлай, О.В. Лисюк, З.І. Мартинюк, П.П. Михайленко, Г.О. Нагуш, Н.А. Онищук, М.П. Пасічник, П.В. Пушкарук, О. Ришівська, К.К. Рубаносов, Л.К. Рубаносова, Л.М. Савенко, М.К. Стороженко, Б.Я. Шевчук; педагогічні та учнівські колективи Бистрицької, Буряківської, Великоп’ятигірської, Гальчинської, Гардишівської, Закутинецької, Красівської, Малосілківської, Никонівської, Озадівської, Райківської, Садківської, Скаківської, Скраглівської, Слободищенської загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів, а також Великонизгірецької, Іванковецької, Маркушівської, Мирославської, Половецької, Радянської, Рейської, Старосолотвинської, Хажинської, Швайківської загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів і Гришковецької гімназії.

Використано матеріали Центрального державного історичного архіву України, Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації; архівів Районного Народного музею імені Джозефа Конрада; відділів Бердичівської РДА: культури і туризму, освіти і науки, охорони здоров’я, сільського господарства і продовольства, сім’ї, молоді та спорту; архівів загальноосвітніх шкіл Бердичівського району.

Ілюстрації підготували: М.М. Бедь, А.П. Горобчук, Б.В. Марковський, Л.М. Савенко.

Комп’ютерний набір: К.О. Наумчук, Г.М. Галущак.

Підготовка до друку: А.П. Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here