Home Новини «Все, що має початок, має й кінець»

«Все, що має початок, має й кінець»

2583
0
SHARE

«Все, що має початок, має й кінець» – саме така думка виникає щораз, коли в Бердичеві відбуваються чергові видимі жителям зміни. На цей раз – архітектурні, адже сьогодні в місті приступили до розбирання відомого багатьом ігрового містечка, що знаходилось на вулиці Вінницькій поряд із торговим комплексом «Новий світ».

Стан ігрового комплексу у 2008 році.

Історія цього комплексу розпочалась у середині 80-х, коли місцева влада в особі депутатів міськради поставила перед собою завдання покращити умови відпочинку в одному з мікрорайонів міста, відомому як «Дитячий світ». Назва мікрорайону цілком умовна, і походила вона від універмагу, який за декілька років до того звели наприкінці вулиці Свердлова, а нині Вінницької. І як частенько бувало за радянської влади (та й нині про цю традицію не забувають), завдання звести дитячий комплекс доручили підприємствам, установам та організаціям міста. За пайової, звичайно, участі, адже вартість об’єкту становила біля 70 тисяч карбованців.

Ігровий комплекс на фото Віктора Коржука, серпень 1988 року.

Проєктна документація розроблена спеціалістами міської архітектури на чолі зі старшим архітектором відділу головного архітектора міста Леонідом Мущицьким. Завдання є, фонди виділено – от і спорудили нашвидкуруч ігровий комплекс під назвою «Казка» з невеликим кафе у вигляді фортеці, ігровим комплексом та фонтаном, які обрамляла декоративна стіна з баштою.

У липні 1988 року новозбудований комплекс передали на баланс міського комбінату громадського харчування та міського парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка. Міськпобуткомбінат розмістив тут невеличке кафе, а парк відпочинку слідкував за загальним станом комплексу, періодично проводячи косметичний ремонт.

Давно вже немає міськпобуткомбінату, та й парк відпочинку, перебуваючи в приватних руках, до містечка не має ніякого відношення – йому в оренду цей комплекс не передавали. От і перетворився комплекс із часом на захаращену пустку, порослу бур’янами. Нині приміщення колишнього кафе займає Хрестовоздвиженський храм ПЦУ, ігрове містечко знаходилось у напівзруйнованому стані.

27 серпня 2021 року.

Сьогодні ігрове містечко почали розбирати. А зовсім скоро (дай Бог!) на його місці з’явиться православний храм.

Все, що має початок, має й кінець.

Анатолій Горобчук

Використані джерела:

Л. Мущицький. За ініціативою депутатів // «Радянський Шлях», №104 (13183) від 01.07.1987 р., с. 2.

І діти чекають… // «Радянський Шлях», №25 (13312) від 12.02.1988 р., с. 4.

Фотоетюд В.Коржука. // «Радянський Шлях», №126 (13413) від 06.08.1988 р., с. 4.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here