Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, існуючі Великі Низгірці. Братська могила радянських воїнів

Великі Низгірці. Братська могила радянських воїнів

1317
0
SHARE

Урочище Трикутник. Поряд із Бердичівським вищим професійним училищем (БВПУ) знаходиться братська могила радянських воїнів 389-ї стрілецької дивізії, які загинули у грудні 1943 – січні 1944 року під час боїв за місто Бердичів у ході Бердичівсько-Житомирської наступальної операції.

Братська могила радянських воїнів, червень 2006 р.

Після завершення боїв у Низгірецькому лісі з’явились одиночні могили радянських воїнів. У 1965 році до 20-річчя Перемоги на території СПТУ-33 неподалік стадіону відкрили обеліск на честь восьми радянських воїнів, які загинули смертю героїв, визволяючи Бердичів від нацистів. Імена їх відомі. Всі вони згідно документів значаться як такі, що поховані у братській могилі, що знаходиться у селі Великі Низгірці.

У 1985 році колектив Бердичівського професійно-технічного училища №3 (сьогодні БВПУ), комсомольська організація училища (секретар комітету комсомолу Віталій Синельников), клуб “Пошук” виступили з ініціативою про перенесення останків радянських воїнів, могили яких знаходились на території Низгірецького лісу, в одну братську могилу. З дозволу Бердичівської районної організації охорони пам’ятників історії і культури направили звернення до відповідного комітету Ради Міністрів України про надання дозволу на перепоховання останків воїнів.

24 квітня 1987 року тіла загиблих воїнів в урочистій обстановці перенесли на нове місце – біля будинку гуртожитку навчального закладу. У травні 1987 року на цьому місці встановили стелу з присвятним написом та іменами загиблих воїнів. Напис на стелі: Вечная слава воинам, погибшим при освобождении г. Бердичева от немецко-фашистских захватчиков в начале января 1944 года. Стела виготовлена з граніту, кошти на виготовлення пам’ятника зібрані учнями училища.

Імена воїнів, похованих у братській могилі:

– Харитоненко Іван Йосипович, лейтенант, 1918 р.н.;

– Єлін Василь Андрійович, сержант, 1925 р.н.;

– Антонов Іван Миколайович, єфрейтор, 1911 р.н.;

– Лєбєдєва Клавдія Андріївна, рядова, 1926 р.н.;

– Мірошниченко Іван Дмитрович, рядовий, 1904 р.н.;

– Ломатченко Микола Федорович, рядовий, 1924 р.н.;

– Єрьомін Василь Михайлович, рядовий, 1903 р.н.;

– Роздаєв Ілля Абрамович, рядовий, 1903 р.н.

Джерела та література:

В. Космач. Відлуння далекої війни. // “Радянський шлях”, №81, 22.05.1987 р.


Пам’ятний знак на братській могилі радянських воїнів, червень 2006 р.
Відкриття пам’ятного знаку на братській могилі, травень 1987 р.
Учні та педагоги навчального закладу біля братської могили, 9 травня 2018 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here