Home Історія “Мій Бердичів”, випуск 3 Бердичів на кіноплівці

Бердичів на кіноплівці

704
0
SHARE

Це стаття-доповнення до однойменного нарису, опублікованого у збірці “Мій Бердичів в історичних нарисах. Випуск 3”.

Цікава “бердичівська” кінохроніка, інформацію про яку не увійшла до збірки, з’явилась наприкінці грудня 2019 року в мережі інтернет. Її розмістив на своєму YouTube-каналі “Кинохроника Житомира” житомирський журналіст Сергій Бовкун (до речі, бердичівлянин за місцем народження), який уже кілька років займається пошуком хронікальних сюжетів із життя Житомирської області, працюючи з каталогами Центрального державного кінофотофоноархіву імені Пшеничного.

– Під час роботи з каталогами я виявив  в архіві документальний фільм “Три тренери”, знятий українським режисером Олександром Ковалем  у 1974 році, – розповів Сергій Бовкун. – Фільм складається з трьох сюжетів, один з яких присвячено славетному бердичівлянину, тренеру зі стрибків у висоту Віталію Лонському. На кадрах фільму – Віталій Лонський  під час тренувань  юних стрибунів, разом з учнями, на відпочинку… В кадрі видно й Бердичів – монастир босих кармелітів, подвір’я тодішньої спортивної школи. Відтак цей кіносюжет має подвійну цінність. Окрім  рідкісних кадрів з Віталієм Лонським, це, вочевидь, ще й  перша відома кольорова кінозйомка Бердичева!

Дотепер у відкритому доступі цього сюжету не було. Сергій Бовкун звернувся за підтримкою до сина Віталія Олексійовича та продовжувача його тренерської справи – Ігоря Віталійовича Лонського, який надав фінансову допомогу у придбанні в кіноархіві оцифрованої копії фрагменту фільму “Три тренери”.

Пропонуємо переглянути цей сюжет і нашим відвідувачам.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here